Hogy lehet megtanulni a matekot?
Világéletemben 2-es voltam matekból, azt is éppen hogy össze tudtam kaparni.
Jártam az iskolába korrepetálásra, meg még különtanárhoz is, mind hiába, kettesnél jobb, soha nem voltam.
Az iskolai matek tanár, meg a különtanár is azt hajtogatta, hogy mert nem tanulsz. De könyörgöm, a matekot hogyan lehet megtanulni? Azt vagy értem, vagy nem. Hiába tudtam pl. a másodfokú egyenlet képletét, a büdös életbe se jött ki soha a helyes eredmény. Hiába rágták a pofámba, hiába csináltuk különtanárral a feladatokat 50-szer, én neki se tudtam állni magamtól.
aki nem tudja megértetni egy diákkal az általános vagy középiskolai matekot az nem tanár!
Mechanikát értsd meg...na az a kemény dió
Matekhoz is kell a tárgyi tudás erősen, és a tanult építőelemeket sokkal pontosabban kell naprakészen alkalmazni mint más tárgyaknál.
Pl. újkori töris témából simán felelhet valaki kiválóan úgy, hogy már az ókori töris ismeretei megkoptak.
De matekból egy bonyolultabb feladat megoldásához meg az kell, hogy gyorsan felismerd, hogy a tanult pár száz szabályból éppen melyik az a pár, ami itt alkalmazható.
Mert tanárok s külön tanárok is technikákat mutatnak( van amire csak 1 van). Matek tanításánál tananyag logikáját kellene tanítani ami 10X nehezebb, de ha megtanulta szegény egyén, a anyagrész menni fog. E helyett 20X annyi időt csapnak el ok nélkül s azt hiszik menni fog.
Válaszolva, próbálj anyag logikájára figyelni. Nem adott példa menetére, menet mögötti miértekre. Nehéz, de mint mondtam, ha ezeket megérted, menni fog egész anyag.
A másodfokú egyenlet az egyik legkönnyebb, azon mit nem lehet érteni? Ott van a megoldóképlet, ahhoz behelyettesítesz, és számológéppel kiszámolod, ilyen egyszerű.
Persze, nekem is vannak, amiket nem értek, de mondjuk az én tanárom az olyan, hogy felírja a táblára a feladatot, aztán tessék csináld meg, ő nem magyaráz semmit, jöjjek rá magamtól.
(Gimnazista emelt matek-infósként mondom, akinek sok évig a matek volt a kedvence)
A matek jó. Főleg, ha rá születtél, mert intelligenciából kirázod a kisujjadból az általános iskolát. Ekkor jön a középiskola, ahol 9. osztályban is kirázod, a tizedik osztály még megyeget, de a 11. osztályos anyagnál kezdődik az, amiért utálják a matekot.
Trigonometria. Koordináta-geometria. Deriválás. Határértékszámítás.... Ez mind olyan, hogy intelligenciával nem lehet, és BE KELL $EGGELNI.
Ha nem születtél rá, marad a seggelés. Ha születtél rá, akkor se dőlj hátra, mert el fog veszni a kezdeti előnyöd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!