Milyen büntetés jár azért, ha valaki bejön az udvaromba azért (feltehetően azért, hogy megüssön/megverjen), de én boxerral leütöm, és kihívom persze a rendőröket?
Tisztelt SÜN!
Őszintén örülök, hogy nem egy laikus ad választ, így részletezném a történetem.
Múlthónap 20-án egy gyökér este fél 11 magasságában ordibált az ablakunk alatt. Én kimentem egy vascsővel és, hát nem tárgyalni akartam vele, maradjunk ennyiben.
A lényeg, hogy menekülőre fogta. Én nem üldöztem, s nem is tettem ezt szóvá neki, de az volt már az első eset.
Ezt még egyszer nem fogja eljátszani velünk! Kihívóm a rendőröket, kijön a körzeti, aki esténkénti járőrözés közben órákat beszélget vele. Pont az fog bármit is tenni?
Megjegyzem ennek az embernek voltak már betöréses-rablásos ügyei. Nem lett belőle semmi. De mikor iszik azt hiszi ő a Herkules.
Evidens, hogy ok nélkül nincs nálam, de ha egy éjjel megint ez lesz, uszítani fogom, hogy jöjjön be a kapun és akkor verem le.
Mindezek fejében még mindig én húznám a rövidebbet?
Rendőrt pedig mindenképp hívnék mert megelőzni akarom a további konfliktust, nem pedig gyarapítani. Úgy vélem, ha érthetően beszámolok nekik a történtekről és az előzményekről, indokoltnak fogják tartani a tettem.
Akkor is te xopsz,mert te leszel az aki felfegyverkezve megverte a másikat,ráadásul nincs nyoma a kun,hogy ő betörte vagy átmászott rajta.
Javaslat,hogy csukott kapun át: [link]
Mi ez? Fújjam le Old Spice-al?
Egy kis faluban élünk. Többségnek még kapuja sincs mert nincs rá szükség. Nekünk van egy kb. 90 cm-es kapunk, amit ha kell átlépek. Még csak mászni se kell.
Megkérdezem én ezt egy igazi rendőrtől mert ezt nem akarom elhinni, hogy én baszok rá azért mert a gyökér bejön az udvaromban támadói szándékkal, és én leütöm.
Ha pedig ez tényleg így van, hát szégyen gyalázat!
Kicsit bonyolult az ügy, olyan szinten, hogy 2012-től elvileg alapjog az önvédelem és a magántulajdon védelme, ami annyit tesz, hogy a bíróságnak nem kell vizsgálódniuk, jogos-e az önvédelem, vagy sem, arányos-e vagy sem.
Btk pedig ezt mondja ki:
29. § (1) Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.
(2) Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi.
(3) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.
29/A.§ Nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz, ha az az élet kioltására nem alkalmas, és annak folytán a jogtalan támadó szenved sérelmet, továbbá ha a védekező a sérelem elkerülése érdekében mindent megtett, ami tőle az adott helyzetben elvárható volt.
Ha értelmezed a fent leírtakat, boxerral simán leütheted azt, aki belép az udvarodba.
Köszönöm a válaszokat. 8-asnak pedig külön megköszönöm!
Utolsó. Kérlek vezesd fel nekem a Te reakciód a fent említett precedensre. Nyilván feljelentenéd.
Ez elvi kérdés, hogy egy férfi megvédi magát, szeretteit és értékeit. Ezért ha kell simán bevállalnám a következményeket. De tiszteletet kell tanulnia a féregnek! Soha egy árva szóval, de még csak a háta mögött se bántottam meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!