Egyesek miért nézik le azokat, akik egyetemre járnak vagy már megszerezték a diplomájukat?
"ők még mindig albérletben laknak, egyik napról a másikra élnek"
Hahaha, persze, mind, ez aztán az általánosítás, és még Te végeztél egyetemet? Vagy mind nyomon követed, hogy nyomorog? :D Ráadásul süt az írásodról a kivagyiság...
az ősszel tartottunk egy nagyobb osztálytalálkozót, és sokan panaszkodtak ezzel kapcsolatban, hogy nehezen jutnak egyről kettőre... nem szóltam be egyszer sem nekik erre, inkább biztattam őket, hogy soha nem késő nyelvet tanulni, soha nem késő szakmát tanulni, vagy bármilyen egyetemi képzésben, levelező tagozaton részt venni... és egyikük tervezi is, hogy szeptemberben beiratkozzon a felsőoktatásba...
nyilván nem általánosítás, mert van aki boldogul, csak ők vagy külföldön élnek, vagy lediplomáztak. egy osztálytársam van, aki nem diplomázott le, és mondhatni "jól él", és ő tényleg a saját tehetségéből jutott oda ahova jutott...
és ez nem kivagyiság, vagy hencegés... mert pontosan tudom, hogy nem két fillér kibérelni egy lakást sem, esetleg gyereket nevelni emellett, akár egyedül... én sem a rózsadombról jöttem, egy kis panellakásban éltem a szüleimmel, csak azt mondom, hogy azért ha szorgalmas az ember lehet elérni eredményeket... még csak különösebb kapcsolatrendszer sem kell hozzá, vagy befolyás... csak van akinek a bulizás, a lázadás fontosabb 17-8 éves korban, mint hogy viszonylag felelősségteljesen a jövőjéről döntsön. nyilván én sem kizárólag magamtól döntöttem így, a szüleimnek köszönhetem én is, hogy "rugdostak" az egyetem felé...egy 18 éves még nem biztos, hogy fel tudja fogni, hogy pontosan hogyan is működik a világ... és én azt is elismerem, hogy kétkezi munkával is lehet lehet valaki boldog, megkeresheti azt amire szüksége van, csak sajnos jellemzően semmit nem tudnak magukkal kezdeni akik nem mennek semmilyen továbbképzésre... mindenhol a felső fokú nyelvtudást várják el szinte, diplomát... van munkájuk, de nem stabil, és úgy érzik, hogy kiszolgáltatottak, és tényleg bármikor elveszíthetik azt az egzisztenciális szintet amiben vannak... ők mondták...
és többen mondták, vagy többen vannak így, hogy 1-ről nem jutnak a kettőre. és szerintem ha egy volt osztálynak a harmada-fele így van, akkor egy társadalmi jelenségről beszélhetünk, mert amúgy egy teljesen átlagos, talán kicsit az alatti gimnáziumba jártunk...
@mariannmoo
Tudok mosogatni és cipőt bekötni.
Felnőtt fejjel diplomáztam le, nem könnyű szakon.
Érdekes, a diploma feleslegességét mindig azok mondják, akiknek nincs.
Nem csak fizikai munkások, olyanok is, akik például elkezdték, majd kiestek; mondjuk tőlük egyértelműen irigységről van szó.
Az meg egyesen röhejes, hogy akinek diplomája van még mosogatni sem tud... Ahhoz meg semmi közöd, hogy én mikor és hogyan dolgoztam... :)
Felőlem...de mondom, itt nem a mérnökökről, orvosokról beszélek, hanem a rengeteg büfé szakról. Tanulnak egy csomó felesleges dolgot, aztán beülnek szépen kiöltözve öltönyben vagy kiskosztümben valami irodába bérszámfejtőnek, biztosítósnak, ügyfél-kapcsolattartónak, lótifuti ügyintézőnek vagy egy bankba kínálgatni mindenféle szir-szar befektetést, stb, amit a legtöbb helyen úgyis ott helyben tanulnak be az adott cégnél, a helyi sajátosságoknak megfelelően.
Pl. nálunk szinte az összes irodai dolgozó diplomás, és a legtöbbje csicska munkát csinál. Aztán hazavisznek ilyen nettó 130 ezreket...persze az összes főiskolás azt hiszi, hogy ők majd vezérigazgatók lesznek valami nagy cégnél. :D
Középiskolában kitűnő tanuló voltam, sőt osztályelső, de egy percig nem bántam meg, hogy nem mentem főiskolára, látva, hogy mit értek el a volt osztálytársaim a diplomájukkal (van köztük apróhirdetés szerkesztő, titkárnő, áruházban panaszfelvevő, bankban adminisztrátor, gépjármű-biztosítós, de még büfés is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!