Titeket nem háborít fel ez a mostanában terjedő ékezetek nélküli írásmód?
Sajnos nem újdonság. Fel nem foghatom, hova a jó édes ...akárhova siet bárki is annyira, hogy ne érjen rá kettővel többször megnyomni egy gombot a telefonján. A számítógépről ékezet nélkül írók pedig mindig arra hivatkoznak, hogy nem magyar a billentyűzetük, ezt egyrészt rég elkoptatott, ócska kifogás; másrészt ott a karaktertábla, amiből ki lehet bogarászni az ékezetes karaktereket, ha már valaki arra vágyik, hogy mások megértsék, amit ír.
Egyszer-egyszer belefér, de ha az ember rendszeresen ír egy magyar oldalra (akármelyikre, minden fórumon általános a jelenség), akkor tisztelje meg annyival a többieket, hogy egyértelműen fejezi ki magát, mert sokszor még a szövegkörnyezetből sem derül ki, hogy sor vagy sör.
Nem, a legnagyobb beképzeltségnek tartom.
Minden mondatot tökéletesen, elsőre meglehet érteni ugyan úgy. Akkor meg mi szűkség van rá?
Ja, ja tudom, kincs meg hagyomány, felesleges nyelvi szabályok, amik nem segítik az emberek közti kommunikációt.
Ha billentyűzetről írok - mint most - akkor természetesen használom az ékezeteket. Telefonból az egyik legmodernebb van. Amikor a régi kb. 5 éves készülékemet az újra cseréltem azt hittem, hogy örömmel fogom használni az ékezeteket. Ehhez képest egy nap alatt rájöttem, hogy kínlódás. Sokszor annak örülök, hogy a bumzli hüvelykujjammal bármit be tudok ütni. Van, hogy egy szót háromszor törlök és írok újra. Végtelen ritkán, ha tényleg nem érthető úgy a mondat használok ékezetet, de az is előfordul, hogy ilyenkor távirati stílusban két egyforma magánhangzót nyomok, ha az ékezetes billentyűn keresgetni kellene a hosszú hangzót.
Nekem az egész úgy szenvedés ahogy van.
Ha valaki többé kevésbé normálisan ír ékezet nélkül akkor engem nem zavar.
Engem nagyon. Pedig most is telefonról írok, ami csak egy ócska kifogás a nem törődömségre.
"Play áruház" - "Könnyű magyar billentyűzet"
Tökéletesen működik, és több ismerősöm azért, nem használja, mert "más", mint a gyári, "amit már megszoktak". Ha csak egy kicsit is akarja valaki, akkor mire ennyit begépel, már meg is szokta, csak akarni kellene. De könnyebb ócska kifogásokat keresni, mint tizede annyi enegriából, megoldani a problémát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!