Na, most mit csinálljak?
Na, most mit csinálljak?
Nagyon elcsesztem az egész életemet. Most jelen pillanatban ott tartok hogy a matek tanárom azt hiszi hogy minden tudok miközbe azt se tudom hogyan kéne nekikezdeni a feladatoknak. Megpróbálom elmagyarázni. Nagyon lesza.tam a tanulást semmit, de szószerint semmit se tanultam semmiből. Aztán az egyik osztálytársam odaült mellém és súgott a dolgozatba ezért 4-es lett(matek dolgozat). Ezért a tanárnőm azt híszi hogy jól tudom az anyagot. (Meg egyszer olyat is csinálltam hogy nem adtam be a dolgozatot és bemondtam egy 2-est hogy ne álljak bukásra de ezt is lerontottam ezért úgyan ezt mégegyszer el kellet játszanom ezt de ekkor már 3-massal.) A lényeg hogy 8.-as vagyok és most kell majd tovább tanulnom ezért ezt nagyon elcsesztem, mert ha most megírom az egyest akkor a tanárnő rájön hogy hazudtam hogy értem és úgy kaptam 3-ast (de ha nem akkor is megbukok )hogy egyes lett volna és be se adtam a dolgozatot és csaltam és kib.sznak a suliból. De ha ezt megint eljátszom az 2 okból is nagyon kockázatos. Egy részt azért mert lehet hogy rájön a tanár arra hogy be se adtam a dolgozatot (pl.: meg akarja nézni és mondja hogy adjam oda) és úgye ez csalás. Másrészt ha mégis össze jönne a dolog akkor jön a mégroszabb hogy kettesre vagy hármasra állok és amikor tovább tanulok akkor már nem fogják elmagyarázni és megbukok. A tovább tanulás nélkül meg lehúzhatom magamat a WCn. Tehát semmit nem értek és ha nem csalok 1-es lessz és megbukok ha csalok elcseszem az egész jövöm a továbbtanulásnál mert közép suliba ezt már nem magyarázzák mert már tudni kell megbukok és megba.zhatom magam, ráadásul benne van a pakliba hogy középsuliig el se jutok mert rájönnek hogy csaltam és kirugnak a suliból. Én úgy látom hogy az egyetlen esélyem ha valahogy megértem az anyagot és útána már nincs gond de hogyan?
irdl le ide a példát
bár elég hülye vagyok a matekhoz
Elhoztam azt amit dolgozatba kellet volna írni leírom a feladatokat.
1, Mekkora a derékszögű háromszög egyik befogója, ha az átfogó 8cm, a másik befogó 5cm?
2, Mekkora az átfogója a derékszögű háromszögnek, ha befogói 3cm és 6cm?
3, Milyen messze van a két pont egymástól a kordináta-rendszerben? A (5, 6) és B (8, 10)
4 Mekkora az egyenlőszárú háromszög területe és kerülete, ha az alapja 8cm, szára 6cm?(számítsd ki a magasságát)
5, A négyzet oldala 4cm. Mekkora az átlója? Kerülete és területe?
6, Húrtrapéz alapjai 10cm és 8 cm, szárai 5cm. Mekkora a magassága, kerülete és területe?
Ez mind Descartes képletével kapcsolatos, miszerint egy derékszögű háromszög 2 befogójának négyzetösszege, az átló négyzetével egyenlő.
szokásos jelölésekben a^2 + b^2 = c^2, ahol a és b az egymásra merőleges két rövidebbik oldal.
ha kiakarod számolni egy derékszögű háromszög átlóját, mint az első feladatban annyit kell tenned, hogy a két alapot négyzetre emeled tagonként, összeadod majd az összegből négyzetgyököt vonsz, így megkapod az átlót (nem pedig az átlónak a négyzetét)
c = √(a^2 + b^2)
Továbbiakban, háromszög területe, mindig az alap és a hozzá tartozó magasság szorzatának felével egyenlő.
Ez derékszögű háromszögeknél egyszerű mivel a két befogó egymásnak kölcsönösen magassága, így a területe
T = (a*b)/2
*hogy miért a felével? kérded. Azért ,mert ha kiegészíted egy téglalappá a derékszögű háromszöget, annak a téglalapnak a területe a két oldal szorzata, de mivel neked a háromszögé kell leosztasz kettővel.
Mit kell tudni a húrtrapézról? Írható köré egy olyan kör mely áthalad mind a 4 csúcson, szárai egyenlőek
Területe pedig, a két egymással párhuzamos alap átlagának szorzata a magassággal.
általános jelöléssel T = (a+b)/2 * h
,hogy számolod ki a magasságot?
behúzol egy olyan merőlegest az alaphoz, amely egy derékszöget képez a szárral.
Ekkor a derékszöged rövidebbik befogója, a két szár hosszának különbsége, a hosszabbik befogója a magasság(!!) az átfogója pedig maga a szár (mivel ide képeztél háromszöget)
Ekkor átrendezed Descartes képletét úgy, hogy a magasságot kapd meg.
legyen akkor a befogó (a-b), második befogó a magasság (h) átfogó pedig a (b) ami a húrtrapéz szárát jelöli.
h^2 = b^2 - (a-b)^2 vagyis
h = √( h^2 - [a-b]^2 )
DE ajánlom, hogy tankönyvből tanulj sokkal jobban érthető, mint innen ha pedig nem világos valami írj rám és privátban részletesen elmagyarázom vagy leírom egy papírra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!