Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért ilyen rosszindulatúak a...

Miért ilyen rosszindulatúak a pestiek? (Tisztelet a kivételnek! )

Figyelt kérdés
Kb. egy hónapja költöztünk fel a Párom munkája miatt egy vidéki megyeszékhelyről. Én kismama vagyok, úgyhogy most nem dolgozom, szóval elismerem, hogy könnyebb dolgom van, mint azoknak, akik 8-10-12 óra munka után rohannak haza, de amit az utóbbi napokban tapasztaltam, nagyon kiábrándított. Például egy alkalommal a villamoson szerettem volna leszállni, elég nagy tömeg volt, én meg messze ültem az ajtótól, de szép lassan elindultam az ajtó irányába, senkit nem löktem fel, mindenkit illedelmesen megkértem, hogy engedjen át. Mikor a csuklóba értem, az előttem álló lány rámförmedt, hogy ő is leszáll ám. Erre én megálltam és kétségbeesve próbáltam kapaszkodót keresni, mert egyik sem volt elérhető. Láttam a körülöttem állók arcán, hogy látják, hogy kapaszkodót keresek, de eszébe se jutott volna senkinek félrehúzódni, inkább azt olvastam le az arcukról, hogy "Nem tudsz kapaszkodni? Hát ess el! Még beléd is rúgok!" Úgyhogy életveszélyben éreztem a babámat, a villamos még kétszer megállt a piros lámpánál, aztán a megállóban, én meg terpeszbe állva próbáltam egyensúlyozni, hogy ne essek el. Igaz, nem látszik még rajtam kabátban, hogy babát várok, de nem vagyok biztos benne, hogy ha látszik, nagyobb empátiában lett volna részem.Legalábbis nem igazán látom, hogy itt jellemző lenne, hogy az emberek segítenek a terheseknek-babakocsisoknak-időseknek. De szerintem ez már túl van a közönyön, mintha egy csomó emberben merő rosszindulat lenne, és az lenne napja fénypontja, hogy látja, hogy valakinek baja esik. Persze azt értem, hogy itt a nagyobb embertömeg miatt sokkal több a csaló is, és talán ez öli ki az emberekből az empátiát, de azért elég elkeserítő. Egyszer már ájultam el a terhességem alatt, ha esetleg máskor is előfordulna ilyen az utcán...hát nem tudom, itt hány ember menne el mellettem, mire valaki mentőt hívna :( Akire ez nem igaz, kérem ne vegye magára, nyilván én is találkoztam kedves és segítőkész emberekkel, de arányaiban nem sokkal :S
2015. okt. 28. 18:01
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
52%
Üdv a betondzsungelbe! Küzdj,lökj fel mindenkit akit csak lehet,le minden gátlással,tisztességgel.itt az emberek utálják egymást Muháháhá,mit gondoltál judapestről?nem a paradicsom,a békesség szigete,ezt mindenki tudja.
2015. okt. 28. 19:56
 12/19 anonim ***** válasza:
68%

9.:

"Mintha valami felsőbbrendű lényeknek éreznék magukat..."

Érdekes, a kérdező stílusa nem verte ki nálad a biztosítékot?!

Szerintem itt ő volt az igazi bunkó, akinek a stílusát egyik válaszoló sem múlta felül!

2015. okt. 28. 20:14
 13/19 anonim ***** válasza:
32%

11.

" judapestről" - Ez a saját szegénységi bizonyítványod.

2015. okt. 28. 20:15
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
Én pont az ellenkezőjét tapasztalom nap mint nap. Ha felszáll egy idősebb ember vagy kismama a metróra, mindig átadja valaki a helyét, igen, a fiatalok is. Múlt héten a Kálvin téren mentem fel az aluljáróból, ott volt egy anyuka babakocsival a lépcső előtt, egy férfi és én egyszerre ajánlottuk fel, hogy segítünk. A közönyösség megvan, a legtöbben a telefonjukat nyomkodják, én is, de én látom a segítőkészséget.
2015. okt. 28. 20:42
 15/19 anonim ***** válasza:
76%
Miért ilyen műveletlen bunkók a vidékiek? ( Tisztelet a kivételnek!)
2015. okt. 28. 20:45
 16/19 anonim ***** válasza:
61%

Durván alacsonyan van itt egyesek ingerküszöbe valóban :D

Aki nyugis kisvárosból jön, el nem bírja képzelni, hoyg milyen állat idegesító, mikor próbálsz levergődni a tömött buszról és mindenki SZÖTTYÖG ilyen gyászmenet tempóban. A buszok-villamosok meg nem percekre állnak ám meg, ha valami hülye nekiáll leszállás után az ajtóban bámészkodni, feltart X másik embert, aki megg joggal lesznek idegesek...

Másik kedvencem, mikor a balfacbéla beáll az ajtóba és nem enged leszállni, mert ő szállna fel. Nyomorodjon meg. haladós tempóban szállj fel és le és távolodj az ajtótóll, ennyi a titka. Lehet valami nagy újdonságot árulok el, de aki tömegközlekedik Budapesten, az általában siet is. Dolgozd fel.

2015. okt. 28. 21:10
 17/19 anonim ***** válasza:
74%
Ezt még meg kell szoknod szerintem. Nem tudom, hogy egyébként mire számítottál...hogy majd valaki kézen fog és odavezet egy kapaszkodóhoz? Írtad is, hogy nem látszott rajtad, hogy terhes vagy, akkor ők sem tudhatták. A lány bunkó volt, de az ilyen emberek szerintem minden helyzetben így viselkednek, az ilyen beszólásokkal nem kell foglalkozni. Szerintem ez egy hatalmas nagy általánosítás, hogy a pestiek bunkók, bezzeg a vidékiek... Olyan szempontból logikus, hogy ott több ember mászkál a városban és ők ezt már megszokták, mindenki megy a maga dolgára és eleve kevesen szeretnek (én sem) idegenekkel bármilyen kapcsolatba kerülni. Viszont vidéken sem csak "csupaszív" emberek laknak... Én is vidéki vagyok és tapasztalataim szerint sokan megállnak segíteni, ha baj van, de ugyanúgy vannak, akik tudomást sem vesznek róla. Én volt, hogy télen egy hatalmasat estem a jeges járdán, semmi komolyabb bajom nem lett csak nagyon fájt, de többen odajöttek hozzám segíteni, megkérdezték, hogy minden rendben van-e. Viszont egy ismerősöm elesett a buszon mert az hirtelen megindult és eltörött a lába, senki nem foglalkozott vele...felkapaszkodott egy ülésre és a buszmegállóban álló emberek segítették őt le és kísérték a kórházhoz...
2015. okt. 29. 08:56
 18/19 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Igazából nem azt várom, hogy mindenki az én "kegyeimet" lesse, vagy kézen fogva vezessen a kapaszkodóhoz. csak én tényleg úgy láttam, amikor körbenéztem, és több emberrel is találkozott a tekintetem, hogy látják rajtam, hogy kapaszkodni próbálok...azt vártam volna, hogy valaki egy fél centit arrébb húzódik, semmi mást. Bár az valóban nem jutott eszembe, hogy valaki azt hiszi rólam, hogy be vagyok lőve, ahogy próbálom megtartani az egyensúlyom. Lehet, hogy nem dőltem volna el, mert tényleg akkora tömeg volt, hogy egy gombostűt sem lehetett leejteni, ezért sem találtam kapaszkodót, mert se előre, se hátra nem tudtam volna menni. Csak azért ijeszt meg ez a helyzet, mert most baromi szerencsém volt, hogy nem estem el, de ha elestem volna, lehet hogy már nem lenne meg a babám, és zavar, hogy ez csak a szerencsén múlt, ezért próbálok rájönni, hogy mégis mit kellett volna csinálnom. Mondjuk legközelebb majd próbálok ajtó mellé ülni, vagy ha látom, hogy nem jutok el az ajtóhoz, akkor inkább fel se állok, hanem elmegyek a következő megállóig. Egyébként nem szoktam szötymörögni, ha megállok, mindig beállok a sarokba, hogy ne legyek útban, mindig megvárom a leszállókat, és csak utána szállok fel, a mozgólépcsőn is mindig a jobb oldalra állok, hogy elférjenek mellettem, a zebrán is mindig a szélére, hogy aki átrohan a piroson, annak se legyek útban...szóval nem hiszem, hogy bárkit idegesítenék azzal, hogy én nem futok mindenhová.

Sajnálom, ha valakit megbántottam, nem állt szándékomban általánosítani, inkább a tehetetlen düh beszélt belőlem, mikor ezt leírtam. Én is láttam már segítőkész embereket itt, és nem ez alapján az egy eset alapján ítélem meg az itt élőket, volt más hasonló is ebben az egy hónapban, csak talán ez volt a leghangsúlyosabb.

2015. okt. 29. 09:20
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

Az az igazság, hogy fel kell venni a ritmust. Egyszerűen nem tudnak rád olyan mértékben odafigyelni ekkora tömegben, mint amihez hozzászoktál (gondolj bele, a villamoson ott van 100 ember, te sem tudsz mindegyikre odafigyelni, ők is gondolhatják magukban, hogy bunkó vagy, pedig nyilván nem vagy az), ez nem az emberek hibája, hanem ez egy nagyváros, ahol máshogyan kell viselkedni, mint egy kisvárosban, vagy egy faluban. Velem soha nem fordult még olyan elő, hogy ne férjek oda egyetlen kapaszkodóhoz sem és ott álljak a villamos közepén és ott rettegjek. Senki nem szól be, ha megfogsz egy olyan kapaszkodót, amit már fog valaki, mindenki látja, hogy nincs több, ilyen esetben ez teljesen megszokott. Ha valaki mégis beszól (mert bunkók mindenhol vannak) akkor neked is ki kell nyitni a szádat és válaszolni, hogy senki kedvéért nem fogod kockáztatni a saját és a gyereked testi épségét. Egyébként beszólni nagyon ritkán szoktak, szóval ettől sem kell félni.

Én is tapasztaltam, hogy faluról feljövő emberkék mennyire szerencsétlenek a városban, hát igen, ezt nekünk budapestieknek is el kell fogadni, de az a helyzet, hogy senkinek nincs a homlokára írva, így nem tudhatjuk, hogy ki honnan jött.

Komolyan mondom én már találkoztam olyan lánnyal, aki a pályaudvartól csak annyit tudott útvonal szinten, hogy hol a metró (ami mellette van) és mindenhova azzal akart menni, úgy kellett elmagyaráznom, hogy a hely ahova megyünk 3 percre van, emiatt ne lyukasszon már ki egy jegyet (állítólag valami útvonaltervező azt írta ki neki, annyi esze meg nem volt, hogy ránézzen egy térképre), egyszerűen az volt a parája, hogy gyalog ő sehova nem tud odatalálni egy nagyvárosban (busz, villamos, troli, szerintem azokról nem is tudott hogy léteznek). Hihetetlen. Én bármelyik nagyvárosban képes vagyok egy térképről tájékozódni, tök egyszerű, persze lehet, hogy ez a nagyvárosi léttel jár együtt. Szóval amit én javaslok, helyismeret, érdemes megnézni a buszok, trolik útvonalát is, sokszor gyorsabb ezekkel menni, mint a népszerűbb járatokkal. Az sem árt ha megjegyzed a környező utcák nevét. Esetleg Budapest nagyobb tereit jó ha ismered legalább térképről, kerületek elhelyezkedését. A járműveken pedig mindig lehet kapaszkodni, mások is érzékelik, ha kevés a kapaszkodó, oda fognak engedni, ha tömött a villamos, akkor pedig nem kell kapaszkodni, mert úgyis megtart a a tömeg, de ilyen esetben a melletted állónak nyugodtan szólj, hogy terhes vagy, nehogy véletlen baj legyen, segíteni fog, vigyázni fog rád. Bár én terhesen igyekeznék nem tömegbe kerülni a villamoson. Télen egyébként nem látszik annyira ha valaki terhes, főleg tömegben nem, takarja a kabát, úgyhogy neked kell leginkább figyelni.

2015. okt. 29. 10:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!