Ha jelentősen (+25-50%) nő a bevételetek (pl új munkahely vagy fizetésemelés), akkor ti emelitek az életszínvonalatokat, többet költötök egy hónapban?
Új munkahelyem van egy ideje és hiába, hogy jelenleg 2x annyit keresek, mint amit megszoktam ugyanúgy sajnálom a pénzt azokra a dolgokra amikre eddig is. Pl nem járok étterembe, szépségszalonokba stb
Ugyan azokat az olcsóbb kajákat eszem, mint eddig.
Akik már voltak így azoktól kérdezném, hogy ők változtattak e jelentősen valamin az életükben?
Gondolok itt bármire, akár arra, hogy lecserélni a drogériás termékeket high-end cuccokra, szórakozásra, ruházkodásra többet szánni egy hónapban, vagy bármi ilyesmi...?
Én annyival emeltem az életszínvonalam, hogy több ruhát vettem( de ezekből is a leárazott ruhákat), élelemből a jobb minőséget keresem(gondolok itt teljes kiőrlésű kenyérre, több zöldség-gyümölcs, jobb joghurtok és bio tej, olajos magvak, halak és szárnyas hús.) Megengedek magamnak néha egy-egy kávét vagy fagyit, eljárok tánc órára heti szinten, elkezdtem sportolni(vettem jó minőségű futó cipőt-erre nem sajnáltam a pénzt, mert tudom, hogy fontos). Meg havi szinten járok fodrászhoz, megengedek magamnak olyasmit még, hogy vegyek egy-egy cserepes virágot vagy virágcsokrot az asztalra, egy jó könyvet, kutyámnak jobb minőségű eledelt.
Ennyit változott az életem, hülyeségekre nem költöttem eddig sem és ezután sem fogok, nem szállok el magamtól, de pl mikor emelkedett a fizetésem kifestettem az egész házat és kicseréltem az étkező garnitúrát, vettem egy új tv-t és egy automata mosógépet. Ennyit költöttem nagyobb beruházásokra.
Nekem az nagyon nagy élmény volt, hogy a boltban azt a kaját vehettem meg amire épp kedvem szottyan, nem kell számolgatni.
De másban nem igazán hagytam el magam, lakásra gyűjtök, így van mire félretenni. Ha meglesz a lakás, utána tervezem hogy kicsit jobban elengedem magam, de akkor is biztos fogok félretenni.
A kérdésedre egy egész tudományág, a közgazdaság épül. A jövedelem növekedésével törvényszerűen nő az életszínvonal is.
Nem megyek bele a száraz és semmitmondó tananyagba, de az hogy ez a jelenség definiálható, az azt is jelenti hogy tömegesen létezik és a társadalom tagjainak döntő részére igaz lesz, ha ilyen esemény történik, és jól levetíthető adott időszakra ennek hatása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!