Sokan miért mennek olyan szakokra továbbtanulni, amellyel tudják, hogy munkanélküliek lesznek, vagy rosszul fognak keresni?
Én könyvtáros diplomával rendelkezem 24/F
Igaz, ez nem bölcsész végzettség de az egész megyében félévente ha egyszer hirdetnek a szakmában munkát (nem vicc)
A bölcsész karon végzettek is kb szerintem ilyen lehetőséggel fognak majd találkozni sajnos.
Szomorú és szánalmas a helyzet, most azon vagyok hogy majd elkezdek valami OKJ
Nem mai a kérdés, de válaszolnék.
"De kérdem én, pl rengeteg humán szakot minek képzünk? Milyen értéket teremt a humán? SEMMIT! "
Ezt nem te mondtad először. Kérlek, engedd meg, hogy ne legyek nagyon illedelmes, hadd legyek őszinte: felmerült már benned, hogy amikor Pistike elé a gimiben odateszik a felsőoktatási intézmények listáját, nem érdekli, hogy teremt-e értéket? Felmerült benned, hogy az emberek saját maguk miatt járnak egyetemre, nem azért, hogy értéket teremtsenek? Lehet, hogy ez gonoszság, de az állam jelenleg nem biztosít olyan oktatást, hogy nekem lelkiismeret-furdalásom legyen, amiért nem értéket teremteni járok oda. Azért mentem oda, mert érdekel. Mert én szeretnék ezzel foglalkozni. Mikor gimis voltam, senki nem mondta, hogy Guatemalában kell majd árvákat ápolnom, és ha az oktatási rendszer nagyon jó lenne, vagy egyáltalán, ha a politikusaink értéket teremtenének, esetleg elvárnám magamtól. De jelenleg magam miatt járok egyetemre, nem azért, hogy neked vagy bárkinek az érték legyen. Sz*r ügy.
Az eredeti kérdésedre a válasz: azt is bánná, ha nem vennék fel. Megbánja, hogy oda járt? Lehet. De ha nem jelentkezne, akkor meg azon gondolkodna egész életében, hogy mi lenne, ha oda járt volna. Ez oda-vissza működik. Ha olyat csinál, amit utál, azzal sem fog sokat keresni. Igaza van annak a válaszolónak, aki írta, hogy ha mérnöknek menne, rád dőlne a ház. Ezzel a mérnököket is megsérted: azt állítod, hogy oda bárkit felvesznek, aki nem is ért hozzá, vagy bárki elvégezheti. Senkinek sem érdeke, hogy rossz mérnökök, orvosok, gépészek, suszterek, asztalosok lepjék el a világot, akiknek már a makett is összeomlik a terepasztalán, nem hogy az igazi mű.
Erre még mindig mondhatod, hogy akkor keressen olyan szakmát, ami azon túl, hogy szakma, nem is készségdolog (nem kell kézügyesség stb.). Na igen. De a másik az, amit valaki már írt: nem érdekel mindenkit a pénz. Ez furcsa lehet azoknak, akiket igen, és nem tudom, hogy lehet úgy érni, hogy nem azt nézed, hogy mit fogsz csinálni, hanem hogy mennyit kapsz érte. Én nem akarok baromira gazdag lenni. Szeretném sokra vinni abban, amit tanulok, de a pénzre sosem gondolok. Nyilván valamennyi kell. Az tény. És senki se tagadja, hogy jó lenne gazdagnak lenni, de ha elképzelem a jövőmet, egyszerűen sosem gondolok rá. Elismerésre, eredményekre, érdekes esetekre gondolok, de a pénz nem szokott eszmbe jutni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!