Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Az ember eredendően rasszista...

Az ember eredendően rasszista lenne?

Figyelt kérdés

és csak belénk nevelik szociálisan az elfogadást és toleranciát?

2 éves kisfiam karácsonykor imádott játszani a betlehemmel. Volt kis istálló, angyalka, a szent család, két pásztor és a három királyok figurák. Folyton csak ezzel játszott.

Észrevettem, hogy a szerecsenkirállyal sosem játszik. Megkérdeztem, hogy miért? Mondta, hogy fujj, koszos (még amúgy alig beszél). Próbáltam neki megmagyarázni, hogy nem koszos, hanem barna, neki ilyen a bőre. Csak nem volt hajlandó. Aztán nemsokára látom, hogy a másik bábukkal püföli a néger bábut. Kérdeztem, hogy miért csinálja, mondta, hogy mert csúnya.

Nem szeretnék sokmindent belemagyarázni, csak elgondolkoztam. Természetes, hogy még nem látott négert, nem tudja, hogy ez mi, számára az ember fehér, és ezért ellenérzései vannak egy ilyennel szemben, ami így különbözik a megszokottól. De nem ez a rasszizmus gyökere? Hogy más mint mi, ezért kirekesztjük? Ezt most akármelyik oldalról nézhetjük, nemcsak a fehér ember szemszögéből.

Ez az alapvető viszonyulás tehát természetes lenne?

2015. jan. 15. 22:15
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
9-es, amit írsz, igaz, de szerintem nem te találtad ki először, hiszen ez a sztereotípia definíciója, amit leírsz. Az identitásom része az is, hogy másokhoz képest alkotom meg azt, így persze másokat is "megítélek", ehhez pedig egy előre elkészített rendszer áll rendelkezésemre, amit életem során innen-onnan akaratlanul is felszedek. Felszedni ezeket könnyű, lebontani már nehezebb, de jó esetben ha valakinek fejlődik a jelleme, le tud bontani egy-két ilyen falat életében.
2015. jan. 16. 09:42
 12/13 anonim ***** válasza:
Nem nevelik belénk,épp ellenkezőleg.A rasszizmust és az ostobaságot nevelik belénk,a tolerancia az értelem egyik fokmérője.A rasszizmus viszont tanult dolog,ha az ember eredendően rasszista lenne,már rég kihalt volna,hiszen az elfogadás az alapja a fennmaradásának.
2016. júl. 25. 19:39
 13/13 anonim ***** válasza:
6-os Amit mondasz az igaz,akit még nem rontottak meg az előitéletek az tényleg elfogadó,mint ahogy minden értelmes ember!
2016. júl. 25. 19:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!