Van eredendően rossz ember? Vagy a gonoszság az csak később alakul ki benne?
Ez kultúránk fő kérdése. És gazdag szakirodalma van.
A kialakuláselméletek:
Arno Gruen: A normalitás tébolya
Erich Fromm: A rombolás anatómiája
Jézus tanításai ("nincs gonoszság csak túl kevés szeretet, túl kevés fény, túl kevés tudás")
Az eredendően gonosz elméletével meg főleg a sci-fi, összeesküvéselméletek, stb.-ben találkoztam, ahol azt mondják, az ember eredendően jó, és a gonoszság más fajok tulajdonsága.
Szerintem nincs olyan, hogy valaki eredendően rossznak születik (kivéve az Ómen filmet).
Ha valaki gonosz lesz, nyilván olyan hatásokkal szembesült élete során amik ezt kiváltották. Például olyanok voltak a szülei és ráragadt a rossz viselkedés. Esetleg könnyen befolyásolható és a későbbi ismeretségek, barátok viszik rossz útra.
Vagy pedig ugyanúgy a szülőktől és a környezetéből kiindulva, ha valaki életében csupa megaláztatást, verést, erőszakot szenvedett el, akkor is hajlamos a gonoszságra.
A gonoszság amúgy szerintem egyes esetekben(!) az intelligencia hiányából is adódik, mert egy értelmes ember azért végiggondolja magában, hogy az amit éppen cselekszik, vagy cselekedett vajon a másik személy mennyire árthat, mit kell elszenvednie. Bár ahogy leírtam ez inkább az empátia hiánya.
Az észnek nem sok köze van ehhez. Egy ókori idézet szerint sem.
,,Ha tud valamit valaki,
Mesteri bölcset, újszerűt,
Van, ki a jóra, van, ki gonoszra tör vele."
/Szophoklész: Antigoné/
Én ugy vagyok vele hogy Eredetileg jó az ember.
De ez nagyon relatív hogy mi jó és rossz.
Pl.: pusztitasz a teremtés érdekében.
Vagyis mondjuk az igazság nevében lesújtasz másokra ahogy a Vatikán vagyis az egyház tette hogy a rosszakat eltüntesse.
Szerintem ebből megérted hogy minden relatív .
Vagy hogy valaki lop a boltból élelmiszert.
Sokan a rosszat látják mert lopot.
A család szemében meg hős.
De szerintem a környezet kihat az embere (környezet szón azt értem ami körül veszi:természet,emberek)
De mondjuk ha alapból olyan családba születik ahol bunkón viselkednek ugyanolyan lesz... de a születésekor még persze jó oldalon ál:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!