Régen miért írtak szépen az emberek, ma pedig miért írnak közönségesen vagy csúnyán?
Ha megnézek egy nagyon régi iratot, szinte mindegyik gyönyörűen van írva, szép, dőlt betűkkel, esztétikai élmény ránézni.
Ma pedig a legtöbb ember csak kapar, teljesen igénytelenül ír, össze-vissza betűkkel. De miért van ez? Régen miért tudtak gondot fordítani a szép írásképre, szép betűkre? Ma miért nincs ez?
Talán, mert a rohanó világ, a stressz meglátszik az írásban is? Én régebben sokkal szebben írtam, aztán ahogy egyre több idegesség ért az életben már a saját írásomat se tudtam kiolvasni. Remeg a kezem, pedig régebben teljesen nyugodt volt.
Ezenfelül lustaság, valahogy ez is meglátszódik, nem akarom szebbé tenni az írásom, mert nem látom értelmét, nincs ami ösztönöz, van más fontosabb dolog, erre pedig már lusta vagyok. És teljesen hanyagul forgatom emiatt a tollat, hogy gyorsabban és tovább bírják írni.
Számítógép, okos telefon inkább ezekre van rá állva az ember keze, kevesebb erővel sokkal gyorsabban és nyilván olvashatóan lehet írni.
Regebben maskeppen tanitottak az irast, raadasul a papir, a tinta, a toll es a gondolat is ertekesebb volt, ezert sokkal jobban megbecsultek.
Manapsag, jegyzetelesre is gyorsan kell irni, pedig regen a gyorsan leirando dolgokat gyorsirassal, nem folyo irassal rogzitettek. Akinek kellett a gyorsan iras, az mind tudott gyorsirni.
egy csúnyán írt iratot valószínűleg nem tartottak meg.
A mostani iratok közül is csak a szebbek maradnak meg, a többit kidobják.
Mennyire "régen"?
Mert ha úgy vesszük, régen az emberek többsége egyáltalán nem tudott írni, amit meg látsz hogy szép dőlt betűk, igényes kéziratok, azokat meg többnyire külön írnokokkal íratták meg, vagy leírták, és utána szépen át lett írva.
Ma meg azért hozzá kell nézni, hogy nincs időd eltökölni fél napokat az írással, vagy éppen egy órán, előadáson kell kaparjam a tanár szavait, és minél több adatot rögzíteni minél rövidebben. Ráadásul manapság kommunikációra a digitális írást használjuk, kézzel leginkább csak magunknak jegyzetelünk, ott meg az a lényeg hogy mi el tudjuk olvasni.
És ahogy már írták, olvasgattam régi leveleket, iratokat, hát elég nehéz volt kibogarászni mikor mit ír.
Hm, érdekes, amit írtok.
Ez jó kérdés, hogy mennyire régen. Szoktam venni antikváriumban régi könyveket, és ha látok olyat, amiben kézírás van, azt egyből megveszem. Azt tapasztalom, hogy kb. úgy az 50-es évekig nagyon szépen írtak az emberek (töltőtollal), szép, szabályos, igényes betűkkel, addig a golyostoll-korszakban már teljesen szabálytalanul, össze-vissza.
Lehet, hogy a gyorsuló világ, az írásnak a funkció-volta (bevásárlópapírra minek írjak szépen stb.) teszi ezt. Nem tudom.
Egyébként nem a hivatalos levelekre gondolok itt, amiket írnokok írtak régen, hanem arra, hogy a régi embernek valahogy alap volt a szép írás. Ha megnézünk egy régi költőt, Petőfit vagy Aranyt vagy politikust, pl. Kossuthot, a magánleveleiket is szépen, dőlten írták. Nekik ez alap volt.
Bevallom, én is így dőlten, szabályos betűkkel írok, erre mindig gondot fordítottam. A legtöbb ember, ha meglátja, mindig elkezd csodálkozni rajta és áradozik, hogy milyen szép. Ebből is azt veszem le, hogy az emberek fogékonyak a szép írásra, érdekli őket, ezért sem értem, hogy miért nem törekszenek ők is, hogy esztétikai élmény legyen ránézni a kézírásukra.
Egyébként én még a bevásárlócetlimet is dőlt betűkkel írom, mert nálam az az alap írás, tehát spontán írok úgy. Ezért igazából gyorsan is tudok írni, az egyetemi jegyzeteimnek is ugyanolyan "old time" kinézete van. Vagyis szerintem bárki meg tudna úgy tanulni írni, mint ahogy régen is úgy írtak, csak érdekes, erre már nincs igény.
Az is furcsa, amit írtok, hogy ma már inkább digitálisan írunk, a kézírásnak egyre kevésbé van jelentősége. De pont ezért lehetne újra kicifrázni a kézírást, ha már alig írunk kézzel :)
Egyébként félek attól, hogy eljutunk egyszer oda, hogy kézírással már meg sem tanítják írni a gyereket, csak gépen. Úgy hallottam, az USA-ban van is néhány állam, amelyik már így csinálja.
Egyébként természetesen mindenki úgy ír, ahogy akar, igazából az "átlagos" írással sincs bajom, csak kíváncsi voltam a véleményetekre.
Nyilván nem mindenki tudott akkor sem olyan szépen írni :)
Személy szerint rondán írok, elsős korom óta.
A tancsinéni úgy vélte, sátántól való az, ha valaki balkezes és nem szabad hagyni. Ezért jobb kézzel szerencsétlenkedem ma is, ha kézírásra kerül a sor.
Ez durva, amit írsz.
Nagyon rossz tanár az, amelyik kényszeríti a gyereket, hogy a másik kezével írjon.
Én balkezes vagyok :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!