Miért ennyire bölcsészellenesek az emberek? Mire vélhető a bölcsészellenes hangulat?
Hogy élvezem-e?
Nem. Feltettél egy kérdést, én meg válaszoltam. Tudod, ez egy ilyen oldal.
Te viszont gondold végig, hogy aki padlón van, két dolgot tehet:
1. belemerül az önsajnálatba, és mindenért másokat okol
2. feláll, továbbmegy, tesz azért, hogy jobb legyen
Melyik a hasznosabb? Te melyiket csinálod épp?
A te életed. Nekem mindegy, mihez kezdesz magaddal.
Jó éjszakát.
a bölcsészellenes emberek valójában kisebbrendűségi komplexussal rendelkezők + trendkövetők.
hasonló jelenség mint a zsidózás.
szándékosan nem neveznek meg szakokat, hogy ne lehessen fogást találni a légből kapott elképzeléseikre.
egy szabad bölcsész pont annyit keres mint egy gyógypedagógus, vagy egy gazd&agrármérnök, és nincs jelentős különbség az elhelyezkedésig eltelt hónapok közt. míg mondjuk egy germanisztikás (igen az is a bölcsésszakon van) 2x annyit.
de az ilyen embereknek nem az árvek számítanak, hanem hogy utálkozhassanak, így vitázni velük elpazarolt idő.
"Szerintem is ez a helyzet, egyfajta kultúrbarbár országban élünk, ahol divatos a szellemi proliság. Másrészt szerintem az a baj, hogy itt az álláskeresésben a kapcsolatok sokkal többet nyomnak a latban, mint a tudás és a képességek."
ez így van.
ezért kell kapcsolatot építeni és tanulási idődben már kifogni azt a céget, ahol dolgozni akarsz. csak erre senki nem tanítja meg a fiatalokat, még a legtöbb állásportál is csak közhelyeket ismétel.
ha érdekel az elhelyezkedés, keress meg privátban, adok pár tippet.
tényezők: mobilitás(lakhely), végzettség, tapasztalat, kor, nem, külső(igen), kapcsolatok.
akkor kérdésedre válaszolva miért nem szeretem a bölcsészeket:
Előre leszögezném, hogy a válaszom, a mai modern fiatal magát bölcsésznek nevező söpredékre vonatkozik, nem pedig azokra az emberekre akik generációkat tanítottak, történelemre, irodalomra, esetleg nyelvre...
Akkor nézzük mi is a probléma a mai modern fiatal bölcsésszel. Kiből lesz bölcsész jó esetben? Szerintem olyan emberekből, akiknek szenvedélye a nyelvek tanulása, vagy az irodalom, és a történelem. Kiből lesz bölcsész ma? Egy rakat olyan emberből akik nagy ívben szarnak mindenre, de mivel a bölcsész tárgyakhoz sok agy nem kell, csak seggelni kell jól tudni, ezért elmennek bölcsésznek, hiszen a diploma általi presztízs az kell. Itt pedig bejön egy újabb motívum, a diplomák elértéktelenedése. Régen egy diploma ért valamit és presztízst jelentett, hiszen olyan emberek kapták, akik letettek valamit az asztalra. Manapság egy bölcsész szakot egy félhülye is el tud végezni, olyan alacsonyak a követelmények, aztán pedig az említett félhülye fennen hangoztatja, hogy ő diplomás, és ezzel éget mindenkit akinek diplomája van, mérnököt, orvost, jogászt, termtudost, mindenkit. Ó apropó, kulturbarbárság, az átlag bölcsésznél nagyobb szakbarbárt nehezen talál az ember az egyetemi világban. Egy érdeklődőbb orvos, vagy értelmesebb mérnök, vagy TTK-s lazán képben lehet szépirodalomból, történelemből, néprajzból, és általában minimum angolul, vagy németül jól beszél, a bölcsészek reál tudása megfigyeléseim szerint viszont kb. a zéró és a semmi körül mozog. Jó esetben tudják, hogy csak egy szívünk van, és esetleg még a négy alapművelettel is tisztában vannak, de sokkal többet én nem várok tőlük eddigi tapasztalataimból kiindulva... Én bölcsésszel természettudományos témáról értelmesen beszélgetni nem igazán tudtam eddig (kivétel talán nyelvészek, ott vannak valóban intelligens sok nyelvet beszélő és reál téren is képben lévő emberek).
De ez még mind semmi sem lenne, ha nem lenne ott a jellegzetes elvont, különc, liberalista, drogos, alternatív, kihaénnem mentalitás, ami a bölcsészek jó 90 százalékának sajátja. Amiért leginkább lenézem a bölcsészeket az pont ez a szarok mindenbe, és nem számít semmi csak a ganja, meg a dolce vita mentalitás. További unszimpátiát ébreszt bennem, az, hogy nem tudnak normálisan beszélni. Én orvosira járok, de ha társaságban vagyok még akkor sem használok latin kifejezéseket ha szakmai témáról beszélek, ugyanis megtisztelem a beszélgetőpartnereimet azzal, hogy értelmesen, magyarul beszélek, hogy ők is megértsék, amit mondani akarok. Az átlag bölcsész egy beszélgetés vagy vita alkalmával úgy dobálózik az idegen szavakkal, hogy örül az ember, ha akad egy magyar szó a szerencsétlen mondatban, pedig a drága, sálas-tarisznyás tahó által használt összes szónak lenne magyar megfelelője, de drága bölcsészünknek, sznobságból esetleg okoskodásból büdös a magyar nyelv.
És, mindezekhez jön hozzá az, hogy túlképzés van belőlük és a szakjaik jelentős részén nettó baromságokat oktatnak, és olyan embereket képeznek akiknek az egyetlen érték, amit valaha termelni fognak, a trágyaként esetleg hasznosítható széklet, amit naponta kinyomnak magukból.
1.az orvosok értékelésén már amúgy sincs mit rontani, a fél ország utálja őket, és nem misztikus képek alapján, hanem hétköznapi gyakorlatból. igen, az "oldschool" generáció. ugyanúgy sértő a diplomásokra, amikor egy orvos a saját területén szakbarbár és emberek életével játszik.
már az előtt látszik a modorodból, hogy orvostanuló vagy, mielőtt leírod.
valószínűleg azért ilyenek az orvostanhallgatók, mert frusztráltak: tudják, hogy nem ér sokat a képzésük, mert alulfizetettek lesznek. semmi büszkeségre nem ad alapot, hogy 2x annyit tanulsz fele annyi fizetésért. így jobb híján marad az utálkozás. aki ennyire embergyűlölő, az ne menjen orvosnak.
2.a biológiában pont annyi logika van, mint a nyelvészetben. orvos is lehet bárkiből, aki betanulja a könyveket.
3.a te angol tudásod az anglisztikáshoz képest annyi, mint az ő biológiatudása a tiedhez képest. de már a hasonlataid is arról árulkodnak, hogy alapvető értékítélkezési problémáid vannak.
4.az elnézhető, hogy az átlag "bölcsész" az "drogos meg liberalista"(mintha a politikai érdeklődés releváns lenne a minősítés szempontjából, ez is intelligenciatükör), de az már szakmai defekt, ha az orvostanhallgatók(!) bandába verődve dohányoznak a bejárat előtt. ha ismernél gépész/vegyész mérnököket, tudnád, hogy ők sem visszafogottak a bulizásban.
5.a trágárkodás meg a "kulturbarbár" távol áll a normális beszédtől. nem baj, ha tudatlan vagy, de ne próbálj olyanban bizonyítgatni, amiben hátrányból indulsz.
konklúzió:
tudom, hogy sértett lesz a válaszoló, de nem érdekel a kötekedés, csak néhány példára világítottam rá szúrópróbaszerűen, milyen emberek gyűlölködnek ész nélkül.
ennek az egésznek semmi értelme nincs, mert a társadalom nem profitál abból, hogy egyesek gyűlölködnek egymással, alaptalanul. ha valami problémánk van az életben, akkor nem bűnbakot kell keresni, hanem megoldani a problémánkat. ha kicsit magasabb szintre kerülünk értelmileg-érzelmileg, még talán mások problémáit is segítünk megoldani.
"a bölcsészellenes emberek valójában kisebbrendűségi komplexussal rendelkezők + trendkövetők.
hasonló jelenség mint a zsidózás. "
egyetértek. ezeknek az embereknek főleg magukkal van bajuk. nem is értem, h egy reál szakot végzett ember mit foglalkozik állandóan a bölcsészekkel és fröcsög?
"Ó apropó, kulturbarbárság, az átlag bölcsésznél nagyobb szakbarbárt nehezen talál az ember az egyetemi világban. Egy érdeklődőbb orvos, vagy értelmesebb mérnök, vagy TTK-s lazán képben lehet szépirodalomból, történelemből, néprajzból, és általában minimum angolul, vagy németül jól beszél, a bölcsészek reál tudása megfigyeléseim szerint viszont kb. a zéró és a semmi körül mozog."
érdeklődő orvos, aha. Az átlag magyar orvos a gyakran előforduló bajokon kívül semmit nem tud diagnosztizálni, a ritkább betegségek tüneteivel nincs tisztában, vagy keveri őket. persze, az átlag mérnök arról híres, h képben van szépirodalommal, és nyelveket beszél, nem is arról,h nem tud letenni egy középfokú nyelvvizsgát:)
"Én bölcsésszel természettudományos témáról értelmesen beszélgetni nem igazán tudtam eddig (kivétel talán nyelvészek, ott vannak valóban intelligens sok nyelvet beszélő és reál téren is képben lévő emberek). "
szegénykém, egyik bölcsész sem tudott veled beszélgetni a deriválásról, vagy a csontok latin neveiről, ez szörnyűséges.
"De ez még mind semmi sem lenne, ha nem lenne ott a jellegzetes elvont, különc, liberalista, drogos, alternatív, kihaénnem mentalitás, ami a bölcsészek jó 90 százalékának sajátja. Amiért leginkább lenézem a bölcsészeket az pont ez a szarok mindenbe, és nem számít semmi csak a ganja, meg a dolce vita mentalitás. "
igazad van, tényleg ilyenek, ja várj, mégse, én bölcsész szakot végeztem, talán ha 5 ilyen embert láttam az egész szakon. gyanítom,h gőzöd nincs arról, milyen egy bölcsész szak, vagy egyet láttál, az alapján általánosítasz, vagy csak szeretsz hülyeségeket beszélni.
"És, mindezekhez jön hozzá az, hogy túlképzés van belőlük és a szakjaik jelentős részén nettó baromságokat oktatnak, és olyan embereket képeznek akiknek az egyetlen érték, amit valaha termelni fognak, a trágyaként esetleg hasznosítható széklet, amit naponta kinyomnak magukból."
rólad egyszerűen süt a frusztráció és rosszindulat. mi történt, elvitte a kiszemelt leányzót egy bölcsész előled? vagy csúnyán lealázott egy bölcsész egy vitában? lehet,h el kéne menned egy pszichológushoz,h megnyugodj.
"már az előtt látszik a modorodból, hogy orvostanuló vagy, mielőtt leírod. "
ettől féleg én is, h egy újabb beképzelt orvostanhallgató. na h ők mire beképzeltek, azt végképp nem értem. folyamatosan bakiznak, összekeverik a vírust a Crohn beszélgetéssel, meg úgy általában fogalmuk sincs semmiről. a rengeteg műhibáról és gyógyszerek túlhasználatáról nem is beszélve.
"Miért ennyire bölcsészellenesek az emberek? Mire vélhető a bölcsészellenes hangulat?"
kérdező, a magyar emberek többsége frusztrált, boldogtalan, idegbeteg. lásd: néhány feljebbi válaszoló. ezért muszáj találniuk vkit, akire köpködhetnek. azt,h túl sok bölcsész képeznek, igaz, viszont aki reál szakosként ( általában borzalmas helyesírással és fogalmazási kézséggel) szidja habzó szájjal a bölcsészeket, az nem épp kiegyensúlyozott ember.
az ész megáll, de sztem is ezzel pont rámutat a mai orvosképzés színvonalára, ami inkább közel áll a nullához, mint a sokat szidott, ám sok esetben mégse olyan gyenge bölcsészszakoké.
és hogy a beseggelés? ne vicceljetek már, ez egy vicc. hát semmihez nem kell nagyobb segg, mint az orvosihoz (na jó, még a jogász megelőzi), de az összes többinél azért igényelnek némi gondolkodást is. szal tényleg egy komédia ez az egész már. és tényleg tök jó utálkozni is, elvégre magyarok vagyunk, hát hozzuk is a formát :)
Jó volt olvasni, ahogy egymás veséjét téptétek ki puszta foggal. :D Azért tarthatnátok egy kis távolságot a témától, legalább annyira, hogy ne essetek az általánosítás hibájába. :D
A kérdésre az a válaszom, hogy ez egy olyan ország, ahol igen kevés dologból lehet megélni. A bölcsészet, mint olyan, egyáltalán nem tartozik ide. Annyi bölcsészt meg végképp nem lehet eltartani, amennyit képeztetnek. Teljesen értelmetlen dolog több ezer(!!!) akármicsodát kiengedni az egyetemekről évente, sosem fog elhelyezkedni 800 ember évente nemzetközi tanulmányokkal vagy magyar szakkal a ki tudja, hol. SOHA.
Tehát a képlet úgy néz ki, hogy 3-5 évig tanulnak valamit, amit aztán NEM tudnak hasznosítani a munkaerőpiacon, viszont nem tanultak HELYETTE semmit, amit viszont tudnának, mert ugye a bölcsészdiploma megszerzésével foglalkoztak. Mondom mindezt úgy, hogy relatíve minden szakmával nehéz munkát találni, de azért vannak bizonyos szakmák (ld. bölcsészet), amivel azért jóval nehezebb.
A bölcsészképzések túlnyomó többsége egy úri passzió annak, aki benne van, semmi több.
Na most mikor a bölcsész kikerül az egyetemről, és azért küzd, hogy mindezek ellenére, az óriási munkaerőpiaci hátrány dacára valahogy megéljen, akkor mégis hogy fogja közben a kultúrát terjeszteni...?
A fent leírtakkal nem a levegőbe beszélek: annak, amit én tanultam az egyetemen, annyi köze volt a természettudományhoz, hogy volt benne matek. Nem is ebben dolgozom most.
Az orvostanhallgató úrnak(?) viszont szeretném még megjegyezni, hogy arra is kíváncsi leszek azért, mihez kezdesz a diplomáddal. A médiából ömlik az orvoshiány miatti jajongás, a gyakorlat az, hogy ember leszel a talpadon, ha kiütöd majd egy hetvenéves kezéből a szikét, hogy végre te is műthess egy kicsit. És ez nem csak erre az egy területre vonatkozik, hanem az összesre. Na jó, lehet a proktológusokból éppen hiány lesz, mikor végzel. ;) A mai munkaerőpiaci helyzet egész Európában nem olyan jó, hogy az ember a biztonságos ólmelegből beszólhasson a másiknak, de majd megtudod, ha kiengednek az egyetemről, és az összes öregebb kolléga veled huzatja az igát az éjjeli ügyeletben, mondván, te vagy a fiatal, de mikor épp hozzájuthatnál valami érdemi dologhoz, amiből tanulhatnál is, és előreléphetnél (ld. műtétek, stb.) valahogy sose te kerülsz sorra... Persze, csak abban a szerencsés esetben, ha felvesznek valahová a környékre dolgozni, és nem kell az ország másik végébe menned egy rezidensi helyért. ;) Tudom, az egyetemen azt mondják, hogy ti vagytok a királyság csúcsai, csak az egyetemnek nem feladata munkát biztosítani, azt neked ugyanúgy el kell majd érned, ahogy bárki másnak ezen a bolygón.
Szóval én ugyanúgy, őszintén kívánok neked is sok sikert és szerencsét a majdani elhelyezkedéshez, mint egy bölcsésznek, mert nagy szükséged lesz rá...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!