Vidékiek! Miért hívjátok Budapestet Pestnek? Hosszú kimondani a teljes nevét vagy mi ennek az oka?
Most már csak arra tudok gondolni, hogy a kérdező akkora sznob, hogy nem csak a vidékieket nézi le, hanem a pestieket is, és ezért budaiként derogál neki, ha drága fővárosunkat, ahol a fennhéjázásnak ilyen szép díszpéldányai teremnek lepestezzük.
Egyébként megtarthatod öreg a Westendet is, meg a Morrisonst is. Nekem vidéki parasztként azt hiszem elég lesz a Balaton, meg a Bakony.
Te meg arra nem válaszoltál,hogy hogyan tudok úgy felmenni Pestre, hogy ne menjek fel Budapestre.
Ha ezt nem tudom megoldani, akkor akár azt mondom, hogy Budára, akár azt, hogy Pestre, akkor az Budapestet jelent.
Ha te azt nem vagy képes felfogni, hogy Pest is és Buda is csak egy városrész, akkor sajnos nem tudunk neked segíteni.
:D
Pont ma emlékeztem vissza egy hasonló kérdésre, amikor megláttam egy Pesti Estet. Abban is vannak budai programok, mégsem Budapesti Est.
Pesten születtem, itt is élek, mindig Pestet mondok az egész fővárosra. Kicsi koromban is, ha átmentem a nagypapámmal Budára, vagy arra mentünk kirándulni a sulival, soha nem azt mondtuk, hogy átmegyünk Budára, hanem hogy átmegyünk a Dunán/hídon. Úgyhogy Buda volt a Dunántúli Pest, ahol nem sok minden van.
Végül is lehet, hogy ezért mondják, hogy Pest, mert Pesten van a legtöbb "érdekesség": a Hősök Tere, múzeumok, állatkert, városliget, nagyobb színházak, a metró nagyobb része, a belváros.
Ha Budapesten vagy,akkor mondhatod,hogy megyek Budára vagy Pestre,ha az a megértés szempontjából fontos.Aki vidékről utazik,miért kéne pontosan meghatározni,hogy Budára vagy Pestre megy?!Nem tökmindegy melyik városrész a célja?Ezért mondja hogy Pestre megy.
Amúgy ti nem mondjátok hogy PECSA,meg hasonlók,ugye?!De az tökéletes hogy "nyolckerületben lakom".Hogy tudtok egyszerre annyi helyen lenni egy időben?!
"De az tökéletes hogy "nyolckerületben lakom""
AZ nem tökéletes semmiképp:D:D bár a Palotanegyed részén laktam 2 évig, az király volt (Astoria-Kálvin környéke).
de nem a rövidítéssel van a baj (PECSA szót nem használom pl.), hanem hogy az egyik városrésszel illetik az egész várost, ennyi.
De biztosan azért, mert ott több az érdekesség, ez igaz lehet, a vidékiek Pestre jönnek, ha mennek pl. moziba vagy bulizni, vagy esetleg múzeumba.
"...az egyik városrésszel illetik az egész várost,.."
Akkor is Pestet fognak mondani a vidékiek,mert úgy rövidebb és az egész Budapestet érik alatta,mert a vidékieknek teljesen mindegy,hogy átmegyek a hídon vagy sem!Főleg,ha az,akinek mondom,még be sem tette a lábát Bp.re és nem lesz attól előrébb,ha én kihangsúlyozom neki h.márpedig én "Budára megyek".
Persze ha ott vagyok és lényeges,hogy nem tudok találkozni vkivel ("a Bélával,a Nikivel"->nekünk csak "Bélával,Nikivel"!!!) 5 perc múlva,mert Pesten vagyok és nem Budán,vagy Pesten volt karambol v.Budán az már a megértés szempontjából fontos,másképp nem is mondhatom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!