Miért zavarja az emberek többségét az, hogy nemesi származású vagyok?
Szerintem mindenkinek van nemesi felmenője, szinte senkit nem ismerek, akinek ne lettek volna. Akkor is össze-vissza csinálták, nálunk Brenyovszki (vagy hogy írják) Móric a család nagy hőse, aztán senki még csak nem is tudja róla, hogy kicsoda volt, pedig még a National Geographic-ban is jelent meg cikk róla.
Szerintem azért idegesíti ez az embereket, mert mindenkinek van nemesi felmenője, és nem tartják ezt olyan nagy cuccnak.
Beköltöznék hozzád egy hétre, és kikérdeznélek, mindent
megnéznék, megcsodálnék...
Talán azért zavar másokat, mert azt hiszik, dicsekszel.
Engem nagyon érdekelnek a nemesi származású emberek, hiszen én a másik oldalt ismerem. A kitelepítettek sorsát.
Ott is voltak nemesi, előkelő származású emberek, akik méltósággal viselték a nélkülözést, embertelen munkát.
A mi falunkban egy bizonyos családnévvel rendelkezők mindegyike gróf/grófnő/né/kisasszony volt. A falu felét még mindig ezeknek a nemeseknek a leszármazottjai alkotják, van aki vérszerinti, van aki részben. Én vérszerinti leszármazott vagyok, de senkinek nem szoktam beszélni róla. Ma már senki nem beszél a falubeli nemesi nemesi leszármazottak közül erről. Már emlékek sincsenek abból a korból, semmi. Az falu tulajdonában van néhány feljegyzés róla, hogy a király adományozta a nemesi címet... Ma már mindenki a megélhetésért küzd itt, nyoma sincs annak, hogy valaha grófi családok voltak itt.
Ha kérdeznek, hogy miért vannak ilyen, olyan dolgaitok, akkor mond el nekik az igazat, de nem kell túlragozni, emondod, hogy nemesi családból származol, tőlük maradtak rátok ezek a dolgok és ennyi. Ha nem kérdeznek többet, akkor nem is kell mondani.
Az emberek ma már nem igazán tudnak mit kezdeni a ténnyel,hogy Neked éppen vannak nemesi felemnőid.Annyira távol esik ez már tőlük,mintha csak valami mese lenne.A többséget nem érdekli,van aki pedig pl a bútorok miatt érez igazságtalanságot a dologban,mert neked jutott neki meg nem.Az már csak hab a tortán,hogy ha nem ismer előtte jobban, akkor azt hiheti,hogy magadban lenézed,alsóbbrendűnek tartod.Egyébként lehet,hogy véletlenül rosszul hangsúlyozol vagy észre sem veszed és olyan is kicsúszik a szádon ami más számára sértőnek hangozhat.
Egyébként én is nemesi származású vagyok.Nem hangoztatom,de büszke vagyok rá,mert ők nem megvették a nemesi címeiket(többen egyénileg is ki lettek tüntetve)hanem keményen megdolgoztak érte.Pl kitűnő katonák,orvosok és jogtanácsosok voltak.(ma már leginkább katonacsaládnak mondanám,a jellemére is igaz kb mindannyiunknak)
Sokminden maradt meg tőlük szerencsére,még annak ellenére is,hogy a royalizmusuk,meg az oroszellenességük miatt kitelepítették sokukat az országból,néhányan meg még trianon idején ragadtak más országban.
Ha nagyon el akarod kerülni,hogy esetleg csúnyán nézzenek rád,akkor amikor megkérdezik,hogy pl *ez a porcelán honnan van?* akkor csak annyit mondj,hogy örökölted,nem kell kapásból azzal folytatni,hogy *egy nemes ősömtől*.Ezt már csak akkor hozd fel,ha direkt rákérdeznek.Vagy maradhat a kínos mosoly.
:)
Kedves Kérdező!
Ismerős az érzés! Èn is gondolkodtam rajta. Most fordítsuk meg a szituációt. Mondjuk, hogy valaki Neked meséli el, hogy a Teleki vagy az Andrássy család sarja. Természetesen megenne a sárga irigység, hogy, miért ő és miért nem Te. Ez azért van, mert a mi őseink voltak azok akik irányították az ország felépítését és akiknek a legnagyobb hatalma volt. A rosszmájú megjegyzéseket engedd el a füled mellett az irigylő tekintetekre meg ne is figyelj. Én mindig arra gondolok, hogy egyszer mindenki befogja látni, hogy a demokrácia nem képes a felszínen tartani egy országot és akkor újra mi jövünk. Addik is kitartás.
Tartsa Isten, óvja Isten!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!