A nők egy része miért háborodik fel sértődik meg ha szóba kerül a hagyományos női szerep?
20-as, nem vagyok egyedül 😃
Szerencsére olyan társam van, aki részt vesz egyenlő részben az otthoni munkákban is.
Tudod, irónia...
Leírtam, HA az az elvárás felém, hogy otthon mindent én csináljak, akkor nekem mi az elvárásom. AKKOR. Szerintem jogos, elvégre a házimunka is munka, csak a helyszín változik. Hiszen egy háziasszony egy személyben szakács, konyhai kisegítő, lakberendező, takarító, tanár, dajka, bejárónő, időnként még talán szerelő is. A munkáért szokás fizetni. 😃
Ezekkel a feladatokkal semmi baj sincs, ha a nő háztartásbeli. Ha viszont mellette dolgoznia is kell, ami általában azért megtörténik, mert egy fizu sok esetben már kevés....
Ha veszünk egy átalgos munkanapot, akkor 8-4ig meló. Jó esetben helyben dolgozik, fél 5-re, 5-re hazaér a nő is, férfi is.
Na ha meló mellett még a nő mos, főz, takarít, házizik a gyerekkel, bevásárol... Ezek napi szinten sok órák, amik a szabadidő idejéből megy el, sokszor teljesen. Emellett még ott vannak az olyan nem mindennapos, de szintén feladatok, mint pl a szülőire járkálás, gyereket sport vagy egyéb foglalkozásra cipelés...
Ha maradunk a sztereotíp mintáknál, akkor ezzel szemben a férfi dolga annyi lenne, hogy heti vagy havi szinten megjavít ezt-azt, két hetente füvet nyír. Már ha kertes a ház és nem panel, mert akkor még ennyi sincs, illetve sokan inkább szerelőt hívnak egy javításhoz, míg ha egy nő bejárónőt alkalmaz, hogy könnyítsen a dolgán, vagy veszi a kaját mondjuk a sulikonyháról, esetleg ne adj' nem főz minden nap, akkor már meg is kövezik, hogy milyen lusta perszóna.
Szóval. Nincs baj a sztereotípiákkal, ha a feladatok is maradnak a régiben. A férfi keresi a pénzt, a nő meg otthon ellátja, amit kell. De ha már a nő is eljár dolgozni 8-10-12 órákat, ergo a pénz keresés közös feladat, akkor igenis a ház körüli feladatok, illetve a gyerek is legyen közös feladat.
Mi már az összeköltözéskor megbeszéltük férjemmel, hogy amíg dolgozok, addig a házkörüli munka közös. Ha összejön a gyerek és otthon vagyok vele, akkor többet vállalok a háztartásból (akkor sem mindent, mert besegít akkor is). Amint visszamegyek dolgozni, ismét fele fele a házimunka és a gyerekkel való foglalkozás is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!