Mit jelent pontosan az NPC rövidítés? Valaki el tudja magyarázni nekem?
Ilyen definíciót találtam, de akkor se értem. Hiszen akkor bárki NPC, aki nem játszik videojátékokat a gépen?
"It's a term used in computer games that you don't interact with, non-playing character."
Szóval mi is ez pontosan?
Eredetileg számítógépes, vagy videójátékokban használták ezt a kifejezést, arra a karakterre, aki vagy csak dísznek, tölteléknek volt ott, vagy csak nagyon minimális módon adott hozzá a játékhoz, vagy annak fő szálához.
Szlengbe, mindennapi használatba is átkerült, ott meg arra az emberre használják, aki buta, egyszerű.
Íme egy NPC :)
Gondolom éljen Orbán Viktor, mi? :P
Kis hamiska..
szóval a butácska, együgyü ember amolyan finom kifejezése?
de mi köze a gamerekhez?
amúgy egyik nap azon nevettek, hogy egy McDonaldsban talán (vagy más gyorsétteremben) az volt kiírva a monitorra a többi ember neve mellé, hogy NPC, és aztán szólították is :)
hát nehéz ezt így külsősnek megérteni, konkrét példákat meg nem akarok írni ...
Az a köze, hogy amikor elindultak a számítógépes játékok igazán.. (úgy a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején) akkor mondjuk mentél a világba és ott volt az egyik helyen pl egy "állandó" karakter ami semmi másra nem volt jó csak arra, hogy megjavítottad nála a fegyvereid. (Non playable character= nem játszható karakter) Innen a kifejezés.
Én például nagy ritkán használom ezt a kifejezést, de olyankor szoktam amikor valakivel kommunikálnom kell a munkában, és érzem azt, hogy semmi fogalma nincs arról amit meg kell oldani, mert bár "alap" lenne, de mégis csak arra a 3 dologra képes amit az első héten megmutattak neki. Számomra az ilyen emberek NPC-k. Akkor is, ha mondom, akkor is hogyha nem.
Aki nincs ebben benne, annakelég nehéz megérteni :)
Akkor tulképp olyasmi, mint a "kocka"? Bár a kocka ugye tud nagyon okos lenni egy adott dologban, míg általánosságban az életben borzalmas.
Mondhatjuk, hogy semmilyen általános ismeretei nincsenek, csakis 1-2 egyszerű dolog megoldására képesek így a real lifeban?
Nemgrég pl bementem egy haverral egy JBL-t venni, ő fiatalabb kiadás, és teljesen automatikusan mondta, hogy "na keressünk egy NPC-t", ezt az eladóra értette, aki kiveszi az üveggel elzárt polcról. Akkor feltehetően ő is azért NPC, mert csak egy nagyon szűk ismeretanyaga van az életből, pl egész nap kiszolgálja a vevőket, és kész, ennyi?
Valahogy így jön le nekem ez a non-playable, azaz nem vesz részt a való élet mindennapjaiban, nincs globális szemlélete, csak 1-1 részfeladat megoldására képes?
Igazából NPC szinte mindenki, aki szembejön az utcán. Leszarod, mi van vele, nem is feltétlenül veszed észre, hogy ott van, ha csak nem kell interakcióba lépni vele, nem létezik számodra emberként, csak funkcióként.
Ugyanez már régesrég megvan, csak nem volt rá fogalom, de a buszsofőr, a kasszás, az ilyen dolgokat ellátó emberekre a többségi társadalom soha nem tekintett emberként, csak funkióként. Szeretem ezt a kifejezést, teljesen jól leírja, hogy állnak hozzájuk, mintha az életük díszlete lennének, nem emberek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!