Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Különleges nevű (főleg külföld...

Különleges nevű (főleg külföldi írásmódú) emberek: milyen taktikát használtok, hogy helyesen ejtsék ki a neveteket?

Figyelt kérdés

Keresztnév, vezetéknév egyaránt játszik.

Rengetegen élnek itthon is pl. kínai, vietnámi, vagy nehezebben kiolvasható német, spanyol…stb. nevekkel.

Bár, ha tényleg “látszik rajtad”, hogy nem vagy magyar, talán automatikusan megkérdeznek erről.

Ha viszont “mezei európai” arcod van, félő, hogy magyar fonetikával kardoskodnak, mondván “itthon ez így ejtendő, törődj bele”?

Pl. Kaiser a családneved, és nem “Kájzer”-nek, hanem “Kajser”-nek hívnának, ha külön nem szólnál érte.

Nektek van valamilyen taktikátok azzal kapcsolatban, hogy biztosan helyesen ejtsék ki a neveteket pl. névsorolvasásnál, orvosnál a váróban?

Esetleg volt már olyan tapasztalatotok, hogy valakinek elmondtátok a nevetek helyes kiejtését, ennek ellenére szándékosan csesztetett azzal, hogy fonetikusan mondta ki, szándékosan nem akarta megjegyezni?

Látszólag talán kicsinyes kérdés, de szerintem senkinek nem esik jól, ha a neve helyett valami jelentés nélküli förmedvénynek hívják.

szept. 10. 10:55
 1/6 anonim ***** válasza:
68%
Én lszrom. Amíg nem gúnyolódàsból ejti ki hibàsan addig nem zavar.
szept. 10. 10:58
 2/6 anonim ***** válasza:
Semmi taktikát nem használok. Ha írásban kell, akkor elbetűzöm vagy kimondom fonetikusan, mert ott fontos, hogy helyesen szerepeljen. Kimondva, ha nem sikerül valakinek kimondani, az nem érdekel. Akik ismernek, akikkel közelebb állunk egymáshoz, akikkel együtt dolgozom, azok ki tudják mondani.
szept. 10. 11:03
 3/6 anonim ***** válasza:
86%

Nekem egy rövidebb német mondat a vezetéknevem egybe írva és sose népnevelek, max, ha kérdezik elmondom, hogy kell kimondani.

Mielőtt felolvassák egy hosszabb szünetet szoktak tartani és olyankor már jelentkezem, hogy én vagyok az, akire gondoltak :)

szept. 10. 11:08
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Tök átlagos magyar nevem van, de éltem külföldön. Amikor ilyen szituáció volt, akkor előbb kimondtam egyben a nevem, majd lebetűztem.
szept. 10. 11:24
 5/6 anonim ***** válasza:

Magyar vagyok, magyar névvel, csak van a vezetéknevemben egy ch, amit cs-nek kellene ejteni. Ennek ellenére rendszeresen ejtik h-nak. Ami azért fura, mert teljesen ugyanaz a vezetéknév egy y-nal a végén is létezik, és azt mégis mindenki képes elsőre helyesen ejteni.

Taktikám nincs, ha valaki rosszul ejti, akkor kijavítom. 10-ből egy-két ember képes elsőre helyesen mondani. Olyannal találkoztam már, aki ennek ellenére legközelebb is rosszul mondta, de nem hiszem, hogy szándékosan.

szept. 10. 11:58
 6/6 anonim ***** válasza:
Én pepitában vagyok ezzel. A keresztnevem Dorottya, amit a külföldiek többsége ki sem tud ejteni, mert a ty hang a legtöbb nyelvben nem létezik) a vezetéknevem is olyan, amiben van olyan betű, amit tök máshogy ejtenek különböző nyelveken. Ha vki rákérdez, elmondom, hogy kell kiejteni, de ha rosszul ejti ki alapból, nem fogok emiatt balhézni, inkább jót szórakozom rajta. Az már jobban zavar, amikor magyarok ejtik félre, mert ráraknak random ékezetet a vezetéknevemre, mert úgy értelmes magyar szó... a legjobb az, hogy olyan cégnél HR, ahol több éve dolgoztam.
szept. 11. 12:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!