Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Ami nem visszaváltható pet...

Ami nem visszaváltható pet palack az nem kárositja a környezetet? Mi különbség a kettő között? Miért nem veszi vissza a gép mindet? Másmilyen műanyagból készül ami betétdijas?

Figyelt kérdés
szept. 2. 13:36
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Elvileg az a visszaváltás lényege, hogy nem a szelektív kuka összegyűjtött hulladékát kell szétválogatni embereknek,hanem a zsákokat csak az újrahasznosítóba kell vinni.

Nem készül másból, csak azért nem fizetted ki a plusz 50Ft-t ezért nem veszi vissza.

szept. 2. 13:57
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Az a különbség, hogy egyikért fizettél betétdíjat amit visszakapsz, a másikért nem. Ugyanolyan újrahasznosítható pet mindkettő.
szept. 2. 14:19
 3/14 anonim ***** válasza:
A nem visszaváltható palackért nem fizettél + 50Ft-ot a kasszánál, míg a visszaválthatóért fizettél +50 Ft-ot. Ennyi különbség van a kettő között.
szept. 2. 17:21
 4/14 A kérdező kommentje:
Én azt hittem,hogy az a lényeg hogy a műanyag ne legyen a környezetben,de ez inkább üzlet és nem környezetvédelem.
szept. 2. 17:53
 5/14 anonim ***** válasza:
50%

Hibásan gondolkodsz. Jelenleg egy átmeneti állapot van. Van olyan termékcsomagolás amit még az 50 Ft-os rendelet előtt csomagoltak. Ez az amit most még nem váltanak vissza. Jelenleg a csomagolások nagy része már 50 Ft-os, ezek a visszaválthatóak. A cég nem nyer rajta. Te megveszed az új csomagolást 50 Ft-ért majd ha visszaviszed akkor a cég visszaadja neked az 50 Ft-ot. Ez minden csak nem nyerészkedés és üzlet.

Az értelme annyi, hogy az 50 Ft-okkal megpróbálják ösztönözni az embereket a palackok konténerekbe való helyezésére. Ezáltál a palackok nem a környezetben lesznek szétdobálva, hanem valami ellenőrzött helyre kerülnek.

A régebbi csomagolások (a nem visszaválthatóak) mehetnek a szelektív kukákba. Ezekért nem fizet az állam 50 forintot. Ezekkel csak az a baj, hogy csak kis százaléka kerül oda ahová kell. Az új termékdíjas csomagolások 80-90%-a visszakerül. Ez viszonylag magas szám. Na ez a környezetvédelem.

szept. 2. 18:13
 6/14 anonim ***** válasza:

Én úgy vettem észre, hogy az egyes boltok nem veszik vissza az 50ft-os emblémával ellátott, sérülésmentes palackot, ha ők nem forgalmazzák az adott terméket. Leginkább a Spar-ban kapható itókákkal jártam úgy, hogy se az Aldi, se a Tesco önkiszolgáló nem vette be. A Tesco-s eset különösen fájt, mert a fogarasi úti éjjelnappali egységnél kb. a világ végére kellett hátra sétálni mindenféle nem túl bizalomgerjesztő elem között, majd a darazsaktól hemzsegő visszaváltóban a palackok nagy részét nem vette be, rohadt frusztráló volt, hogy komolyan, ezért tettem ki magam ennek, hogy aztán válasszak, hogy lemondok az 50ft-okról, vagy cipelem tovább a göngyölegeket?

Mindenesetre én a sparban történő folyadékvásárlást befejeztem, érdekes módon az Aldiban vett üdítő palackját elfogadja a Lidl vagy a Tesco és fordítva, csak a sparos lóg ki.

szept. 2. 19:16
 7/14 anonim ***** válasza:

“ azt hittem,hogy az a lényeg hogy a műanyag ne legyen a környezetben”

Igen, ez a lényeg. De nem dobják ki a boltok tömegesen (pl többek között környezetvédelem miatt se) a korábban gyártott csomagolású italokat.

szept. 3. 06:38
 8/14 anonim ***** válasza:

#5: Te gondolkodsz hibásan.

Az nem átmeneti állapot, hogy tejtermékek sosem lesznek azok, így pl. a Hell-es kávék, Millermilch vagy az üzletek saját márkás, szintén PET-be vagy ALU-ba csomagolt tejalapú temékei sem.

Az sem átmeneti állapot, hogy a műanyagos vagy üveges féldecis tüskék szintén nem a DRS részei, így azok is el lesznek dobálva. Az üveg 5 Ft-os betétdíjáért nem fog lehajolni a csöves sem.

A szelektív kukáknak ELMÉLETBEN ugyanaz volt a funkciója 50 Ft nélkül, csak mivel a többség mindent beledobált a szelektívet (pl. karton) pedig belegyömöszölte a kommunálisba, ezen a jelenlegi rendszer is annyiban fog változtatni, hogy a csövesek széttúrják és kiszedik belőle a betétdíjasokat, a többit meg a kulturáltabbja maximum visszateszi, nem széthányja a kuka mellé.

Naivan pedig ne gondold azt, hogy a körforgásos modell nonprofit. Valójában súlyos 10 meg 100 milliókat szakít NAPONTA!!! a MOHU azzal, hogy egy csomót nem csak nem visznek vissza, de "elveszik" mert a pelenka meg a hányás meg a kutyaszar között sem a csöves sem az FKF-es (akinek be van osztva a 8-12 óra munkaidő és nem guberálhat kedvére, bármennyire szeretné megduplázni a fizetését), az ugyanúgy bele lesz döngölve a földbe a kommunálissal együtt, ahogy azzal sem tudnak mit kezdeni, amit a hülyegyerekek "nehogy má' másé legyen" felkiáltással szétkárosítanak, hogy a gép sem veszi be. Rosszabb esetben az üzlethelyiségek amúgy is szűkös helyét csökkenti tovább, hogy odabasszák a gép mellé dühösen.

okt. 13. 21:09
 9/14 anonim válasza:
Attól, hogy nem fizettél érte 50 Ft-ot még visszavehetné a gép, csak nem adna érte pénzt.
okt. 14. 13:58
 10/14 anonim ***** válasza:

#9: Na abból lenne igazán csak hőbörgés, tekintve, hogy a visszaválthatókat is van, hogy sokadszorra fogadja csak el. Így visszavenné elsőre, csak nem adna érte pénzt. Vagy hogy gondoltad leprogramozni?

Ezen kívül méret, súly és forma alapján is elemez. Az is milyen jó lenne, ha hajlakkot, power bankot és mindenféle veszélyes hulladékot is bevenne, aztán durranna egyet, nem?

okt. 15. 16:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!