Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Hogyan döntenétek, melyik...

Hogyan döntenétek, melyik lenne kifizetődőbb hosszútávon? (továbbtanulás)

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A rendes felvételiről lecsúsztam, szóval pótfelvételiznem kellene.

Hatalmas szerencsémre az eredeti terv, a gyógytornász képzés indul állam által finanszírozva nappali tagozaton Miskolcon.

Az életem a sport,azon belül is a testépítés. Leginkább innen jön a gyógytornász ötlet. Ezt a tudást tudnám kamatoztatni később, mert a hosszútávú célom a személyi edzősködés. Ezzel pedig tanulom az anatómiát, ami nem árt, ha jó edző szeretnék lenni. Izmok eredése, tapadása, nyújtás, sérülések elkerülése stb.

A másik opció a sportszervezés lenne, de ez kb. egy büfészak kategória, tudom, hogy sokra nem megyek vele, DE, ha elvégezném, akkor lehet könnyebben tudnék elhelyezkedni egy konditeremben, ha látják, hogy van valami hasonló végzettségem. Elvileg ezzel betölthető egy "szakképzett edző" munkakör. Nyilván ez tág fogalom és elsősorban nem a testépítésre irányul, hanem szerintem inkább állóképességi sportokra, de ettől függetlenül lehet értelme ennek.

Szóval a végső cél mindkét esetben ugyanaz: személyi edzés.

A kérdés, hogy melyikből tudnék profitálni.

gyógytornász + személyi edző OKJ

sportszervezés + személyi edző OKJ

Csak a papírok kellenek, a tudásom most is meglenne, hogy embereket eddzek, csak a kutya nem jönne hozzám, ha nincs egy papírom + egy konditerem sem állna velem szóba, hiába értek hozzá..

Egyik nagy hátrány, a gyógytornász csak nappali tagozaton indul. Nem tudom, hogy mennek a dolgok egyetemen, gondolom nem olyan kötött a helyzet, mint középiskolában, de mindenképp nehezebb dolgom lenne, mert mellette dolgoznom is kell.

A sportszervezés indul levelezőn is, de erről fogalmam sincs, mit tanulhatok itt, de mivel könnyebb szak + levelező, így munka mellett nem lenne annyira vészes.

Hogyan döntenétek?

júl. 31. 13:09
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Inkább gyógytornász. De nehogy azt hidd, hogy személyi edzőként olyan könnyű elhelyezkedni. Hacsak nem nagyvárosban élsz, akkor konditermenként van kb 2 személyi edző, de arra is sokan sajnálják a pénzt. Nálunk a városban az egyik srácnak mindene a kondi, erős ember versenyeken is indul, de nem tud belőle megélni, mellette fodrászkodik. Mindenki már lassan, aki ki van gyúrva, személyi edző akar lenni. Annak a pár embernek, aki igényt tart rá, azoknak elég az a pár edző, aki létezik, de a nagyrész szobabiciklizni jár oda meg jóga órázni.
júl. 31. 13:59
 2/12 anonim ***** válasza:
47%

egy kis AI:

A helyzetedben a gyógytornász képzést választanám, több okból is:

1. Szakmai relevancia: A gyógytornász képzés sokkal relevánsabb a személyi edzői célodhoz. Az anatómia, élettani ismeretek, sérülésmegelőzés és rehabilitáció mind rendkívül hasznos tudás egy személyi edző számára[1][3].

2. Elismertség: A gyógytornász diploma jóval elismertebb és értékesebb a munkaerőpiacon, mint a sportszervezői[1][2].

3. Karrierlehetőségek: A gyógytornász végzettséggel szélesebb körű elhelyezkedési lehetőségeid lesznek. Dolgozhatsz kórházakban, rendelőintézetekben, wellness központokban, fitnesztermekben is[1].

4. Tudásanyag: A gyógytornász képzés során olyan mély és részletes tudást szerezhetsz az emberi test működéséről, ami kiváló alapot ad a személyi edzői karrierhez[3].

5. Államilag finanszírozott: Ez jelentős anyagi előnyt jelent számodra.

A nappali tagozatos képzés valóban kihívást jelenthet a munka mellett, de az egyetemi oktatás általában rugalmasabb, mint a középiskolai. Sok előadás anyaga elérhető online, és gyakran van lehetőség egyéni tanrendre is. Érdemes felvenni a kapcsolatot az egyetemmel, és érdeklődni a lehetőségekről.

A sportszervezés, bár könnyebb lehet és levelező tagozaton is elérhető, kevésbé kapcsolódik a végső célodhoz. Bár segíthet elhelyezkedni egy konditeremben, de nem ad olyan mély szakmai tudást, ami igazán kiemelne a személyi edzők közül.

Összességében, ha vállalod a nappali képzés kihívásait, a gyógytornász szakkal sokkal értékesebb tudást és jobb karrierlehetőségeket szerezhetsz, ami hosszú távon jobban szolgálja a céljaidat.

Citations:

[1] [link]

[2] [link]

[3] [link]

[4] [link]

[5] [link]

A sportszervezés valóban kevésbé releváns a személyi edzői célodhoz képest a gyógytornász képzéshez viszonyítva, több okból is:

1. Szakmai tartalom: A gyógytornász képzés sokkal mélyebb és specifikusabb tudást ad az emberi test működéséről, anatómiáról, élettanról és a mozgásszervi problémákról[1][3]. Ez a tudás közvetlenül alkalmazható a személyi edzői munkában.

2. Gyakorlati készségek: A gyógytornász képzés során olyan gyakorlati készségeket sajátítasz el, mint a mozgásrendszer funkcionális elemzése és vizsgálata, manuális technikák, és különböző terápiás módszerek[4]. Ezek rendkívül hasznosak lesznek személyi edzőként.

3. Egészségügyi háttér: A gyógytornász képzés az egészségügyi szférában történik, ami szélesebb körű ismereteket biztosít a betegségekről, sérülésekről és azok kezeléséről[1]. Ez kulcsfontosságú lehet a személyi edzői munkában, különösen ha speciális igényű kliensekkel dolgozol.

4. Prevenció és rehabilitáció: A gyógytornász képzés nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre és a rehabilitációra[5], ami kiváló alapot ad a személyi edzői munkához, ahol gyakran kell foglalkozni sérülések megelőzésével és rehabilitációval.

5. Elhelyezkedési lehetőségek: A gyógytornász végzettséggel szélesebb körben tudsz elhelyezkedni, beleértve a fitnesztermeket és wellness központokat is[3], ami jó ugródeszka lehet a személyi edzői karrierhez.

Ezzel szemben a sportszervezés inkább a sport menedzsment és adminisztratív oldalára fókuszál, ami kevésbé kapcsolódik közvetlenül a személyi edzői munkához. Bár segíthet egy fitneszteremben való elhelyezkedésben, nem ad olyan mély szakmai tudást az emberi testről és a mozgásról, ami igazán kiemelne a személyi edzők közül.

Citations:

[1] [link]

[2] [link]

[3] [link]

[4] [link]

[5] [link]

júl. 31. 14:03
 3/12 anonim ***** válasza:
32%

Ha csak a kettő közül választhatok, akkor az 1.

Én a személyi edzőket szarba sem veszem, írj 1 olyan tudást, amit nem dob ki a Google. Tehát, aki normálisan informálódik a rendes kajálás, gyakorlatok fókusza, haszna, szabályossága iránt, annak semmi szüksége rá. Aki nem tudja, hogy mi a különbség a főtt vagy sült krumpli között, vagy nem képes leutánozni netről egy szabályos gyakorlatot, az meg is érdemli a lehúzást.

A gyógytornászhoz csapsz még masszőrt, stb., akkor meg fogsz élni, iszonyat pénzeket van pofájuk elkérni. A lényeg, hogy szolgáltatást nyújts, ne okoskodást.

júl. 31. 14:07
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Ez nagyon szép és jó, de a gyakorlatban egyáltalán nem ilyen egyszerű 😅 nővérem is nagyon beetették ezzel anno '19-ben, hogy majd dolgozik a nagy wellnessekben meg minden. Hát. Nem. Kihalásos alapon lehet bekerülni, de oda is inkább gyógymasszőr okjval. Max nagyon lepukkant kórházakba veszik fel, minimálbérért. Ez a kisregény, amit bemásoltál ez mese habbal. Aki elvégezte ezt a szakot, az tudja, hogy mesterképzés nélkül lehetetlen elhelyezkedni.

Láttam Debrecenben ezt a komplex rehabilitáció szakot mesterképzésben. Ezt akkor érdemes elvégezni, ha esetleg sportegyesületeknél szeretnél dolgozni, de ott se fogsz jól keresni, max ki tudod fizetni a havi kajád meg rezsid. Ha egy kicsit is szeretnél fizetésemelést, elküldenek és felvesznek helyetted mást, aki annyiért is megcsinálja.

júl. 31. 14:09
 5/12 A kérdező kommentje:

Kapásból ahová járok konditerem, van kb. 10 edző. Van, aki 4 embernek tart egyszerre személyi edzést, bőven megélnek belőle és sík hülyék hozzá, kb. 40 évvel le vannak maradva tudást tekintve. Pont ez idegesít, hogy az ilyen kókler edzők is megélnek ebből..

Igen, minden fent van a neten, a probléma az, hogy az információk 90%-a fals. Nem véletlenül nem izmosak a kondiba járó emberek 99%-a..

Egy edző erre jó, éveket spórolsz vele. Az emberek lusták, nincs kedvük éveket kisérletezgetni. Itt jön képbe az edző lényege.

júl. 31. 14:18
 6/12 A kérdező kommentje:

4#

Mi mese habbal? Nem írtam semmi olyat, hogy kifejezetten gyógytornász szeretnék lenni.

Egyéni vállalkozás, fő profil a személyi edzés/online coaching. Ehhez nem árt gyógytornász tudás. Amíg nem indulnak be a dolgok, addig meg valami főállás.

júl. 31. 14:21
 7/12 anonim ***** válasza:
6 az mese habbal, amit az egyik előttem lévő másolt be 30 oldalon keresztül
júl. 31. 15:01
 8/12 anonim ***** válasza:

A gyógytornász képzés nem könnyű.

Ezt gyógytornászoktól hallottam, nem tudom mennyire igaz, de ha megnézel egy mintatantervet, nagyjából látni fogod.

A másik: lehet, hogy laikus vagyok, de nekem a gyógytornász a már beteg, és ezért kezelesre szoruló testet gyógyítja, segíti tehrmentesíteni stb. Belül gyógyít. Nekem ez egy segítő, ápoló, védő, orvosló szakma.

A body bulding pedig egyrészt az esztétikára (szubjektív), a külsőségekre, másrészt a még egészséges test erőltetésére fókuszál. Nekem ez két ellentétes dolog. Test-test, de máshogy.

Úgyhogy én a sportszervezést választanám, ha a gyógyítás téma nem érdekel.

júl. 31. 16:14
 9/12 A kérdező kommentje:

De, érdekel. Tudnám kamatoztatni, ha esetleg az egyik vendégem fáj valamije, okosabb leszek gyakorlatválasztás téren, mert ismerni fogom a test működését.

Nekem is, ha sérülésem van, azonnal gyógytornászhoz megyek, mert Ő fogja tudni, hogy mennyire súlyos és milyen gyakorlatokkal tudom kezelni..

Augusztus 7-ig van időm eldönteni..

júl. 31. 17:50
 10/12 anonim ***** válasza:
Ha megvan a pontod, akkor gyógytornász. De nézd meg, hogy az általános eljárás szerinti pontot eléred e, mert vagy marad ugyanannyi vagy emelkedik.
júl. 31. 17:54
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!