Mit szoltok hozza hogy mar gyartanak vak Barbie-t meg down szindromas Barbie-t?
Milyen a vak Barbie? :D
Szerintem is túlzás ez már. Gyerekkorban pedig imádtam a Barbie babát.
Miért gáz? A baba egy emberi lényt reprezentál, amivel jeleneteket lehet eljátszani. Az nem gáz, hogy a Barbie baba irreális testképet közvetít, és ezt tartják esetleg követendőnek a gyerekek? Ha egy babával azonosítod az embert, akkor a népszerű baba egyenlő a népszerű emberrel. A nem tipikus Barbie nem több, mint egy figyelemfelkeltő eszköz arra, hogy az emberek nem futószalagon készülnek, és különbözőek vagyunk. A vak ember is ember, a fogyatékos is ember. Egy gyerek agyi szintjén ilyen példákon keresztül tudja felismerni, hogy egyrészt nem kell félni attól, ha valaki más mint a többség, és hogy ő is ugyanolyan ember. Egyes kisebbségek annyira el vannak a társadalomtól szeparálva, hogy élőben és személyesen lehet nem is találkozol pl. vak emberrel. Az ismeretlentől ösztönösen félünk, mert nem tudjuk hogyan viselkedik, és mi hogyan viselkedjünk velük. Egy ilyen tabudöntő baba is egyfajta integrációs lehetőség.
És most a viccesek írják be, hogy legyen cigány, buẓi, furry és cukros bácsi is.
(edit: elkéstem)
Van mozgássérült Barbie, kerekesszékes.
Hogy mit szólok hozzá? Azt, hogy jó a marketingjük és képesek a változásra. Mivel az eredeti Barbie miatt sok lány testképzavaros lett, én nem, pedig 12 éves koromig Barbie-ztam, 2002-ben hagytam abba, (most felnőttként meg gyűjtő lettem 😂), ezért változtattak a stratégiájukon, valósághű méretekkel gyártják őket, és mindenféle emberttípust így legyártanak, gondolom azért, mert mindenki egyenlő és megérdemli, hogy Barbie ne csak a tökéletes testű, szőke hajú, kék szemű legyen. Mivel mindenki más, ezért Barbie-ból is van sokféle, pont az elfogadás miatt is.
És tényleg van ilyen :o
Így, elsőre nekem is picit túlzás volt, de jobban belegondolva.. biztosan lesz majd olyan kisgyerek, aki értékelni fogja az ilyen babák megjelentét, és kicsit talán reprezentálva (?) érzi magát általuk.
Nem tudom, mióta betöltöttem az 5 éves kort, nem foglalkoztam se a babákkal, se a rajzfilmekkel (azokon szokott még kiakadni pár rosszul szocializált felnőtt).
Előnye lesz amúgy a dolognak. Az embert alulstimulálja mentálisan, ha kizárólag egyféle dolgot lát csak. Buta, beszűkült gondolkodású lesz tőle, míg a változatosság intelligenciát szül. Sokkal több kreativitást és agyi kapacitást vesz igénybe, ha fiatal korban a gyerekeknek nem csak egy ctrl+c ctlr+v szőke sovány babájuk van, hanem vannak.. hát... más fajták is. Így a gyerekek használják a képzelőerejüket, empátiájukat, el kell gondolkozniuk azon, hogy milyen lehet azoknak az élete, akik nem olyanok, mint ők. Kevesebb eséllyel ragadnak meg azon a szinten, hogy felnőttként játékok miatt kapjanak majd agyérgörcsöt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!