Fizu előtt más is ennyire tehetetlennek érzi magát?
fizu előtt 1héttel már kb teljesen ki vagyok fogyva, csak pár 1000 ftom marad..aztán, amikor otthon vagyok, munka előtt, mivel semmi pénzem, egyszerűen egy szardarabnak, egy csóró tehetetlennek érzem magam, csak fekszek, alszok, szenvedek,lassan telik az idő, várom hogy mehessek munkába hogy le legyen kötve a figyelmem, szóval ezek a napok rohadt szenvedősek és idegtépőek. És amikor elkövetkezik a fizu nap, amikor látom a számlámon a pénzt, mintha (elnézést) belőttem volna magam valamivel, teli leszek életkedvvel, energiával, mintha kicseréltek volna. Aztán ez tart addig amíg ki nem koltekezek, és így tovább, mint egy ördögi kör
(diákmunkás vagyok,szóval nem olyan magas a fizum, havi 150-200k között)
Érdekelne hogy másnál is van hasonló jelenség?
Nem.
1. én felnőtt dolgozó ember vagyok 2. nettó 300 ezret keresek.
Mire megy el a fizetésed?
Tudatosság hiányzik! Ezt úgy hívnák, pénzügyi tudatosság, amivel a jelek eszerint egyáltalán nem rendelkezel!
Meg kell tanulnod bánni a pénzzel, fel kell mérned, mik a felesleges kiadások, kicsit visszább kell venned...
150-ből, kellő önfegyelem mellett bőven ki lehet jönni egy hónapra...
Mivel én tudatos életet élek, mindig tudom, mit "áll hatalmamban megtennem", tudom, mit érek el, ezért semmi ilyen jellegű problémám nincs, és nem is volt, amikor kevesebb volt a bevételem, mint a tied.
Sőt, volt olyan időszak az életemben, amikor nem volt bevételem, így nagyon szűkre kellett szabnom magam; 75 ezerből ki tudtam jönni (kaja, pia, macska, REZSI, minimális egyéb).
Jó időszak ez neked arra, hogy megtanuld beosztani a pénzt. Hogy előre tervezetten költs.
Sose voltam diákmunkás, de én mindig spóroltam. Amíg a szüleimnél laktam, addig egyfajta kihívásnak fogtam fel, hogy minél több pénzt tudjak félretenni. Ez a hozzáállásom így már saját háztartással, gyerekekkel nagy kincs, és a férjemmel már milliókat tettünk félre. Úgyhogy én nem szorongtam soha hónap végén, megjön a fizu, és belövünk egy célt, hogy most X összeg felett maradjunk a következő fizetésig. Ha kicsit alá megyünk, sincs gond. Ha felette tudunk maradni, örülünk.
Oké, amíg fiatal vagy, éld az életet, de azért tanuld meg beosztani. Mondjuk kezdd azzal, hogy oszd el 4-5 felé, hogy minden héten X összeget költesz. Vagy ha drágább cucc kell, akkor azt megveszed, de semmi mást a hónapban.
Régebben volt ilyen, de mostanra eljutottam oda, hogy mindegy mikor van fizetés. Van megtakarításom, nem költöm el az összes pénzem sem a fizetésből és van több mint 1 millió forintnyi hitelkeretem is. Így tényleg mindegy, hogy mikor kapom meg. Nem kell kölcsön sem kérnem, nincs az sem, hogy ne tudnék bevásárolni a hónap végén stb.
Nyilván diákként nehezebb a dolgod, de idővel meg fogsz tanulni jobban takarékoskodni. Vezesd első körben a kiadásaid.
Egy kicsit húzd össze a nadrágszíjat, vagy nyáron vállalj több munkát, amíg meglesz a számládon 1 havi tartalék, és ahhoz ne nyúlj! Az mindig legyen meg, ne költs belőle, sőt, ha csak pár ezer forintot is, de minden hónapban próbálj hozzátenni.
Pl. ha nagyon szeretnél valamit, mondjuk nálam ez egy új futócipő volt, azt tűztem ki, hogy csak akkor veszem meg a cipőt, amikor sikerült az árát még pluszban hozzátenni a megtakarításhoz.
Így mindig biztonságban érezheted magad, mert van egyhavi pluszod, megtanulsz takarékoskodni, és ha esetleg elveszíted a munkádat, lesz egy kis tartalék, amíg találsz újat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!