Mit tennél ha egy roma lakta településen takarásból az autód elé szaladna egy roma gyerek és véletlen elütnéd?
A gyereknek látszólag nem lenne nagy baja, de nagyon hangosan elkezdene sírni/már már üvölteni, amire elkezdenének kijönni a házakból az emberek.
Mit tenné ebben a helyzetben? Ott mernél maradni?
#19 Igen, az. Ha van felvétel tettlegességről, akkor azt gondolom, hogy bíróságon megállja a helyét, hogy otthagyta őket és távolabb várta meg a hatóságot. Nyilván cserbenhagyást így sem lehet elkövetni, tehát meg kell várni a kiérkező rendőröket a kocsiban ülve és tisztázni a történteket.
#20 > "Ez függ attól, hogy zebrán történt-e, vagy kanyarban kereszteződésnél. Ha nem voltak ilyenek, akkor a gyerek szülei a felelősek."
És ez érdekel bárkit ebben a kontextusban?
> "Ha olyan településről van szó, ami hírhedt az ilyen esetekről, vagy köztudottan veszélyes, akkor szerintem senki nem fog kételkedni a szavában. "
Sok sikert a bíróságon. Szemtanú, de legalább kamerafelvétel kell, ami bizonyítja, hogy rád támadtak és jogosan hagytál fel a segítségnyújtással. Megnyugtatlak, hogy a kiérkező rendőr sem fog falazni neked a két szép szemedért.
> "Hozzá lehet tenni, hogy ütőkkel, és késekkel jöttek ki, ami miatt pánikolni kezdett és elmenekült, mert az élete forgott kockán."
Ami bizonyíték nélkül üres szavak.
Ha valóban nem történt gázolás/baleset, akkor kérném őket, hogy jöjjenek utánam, aztán a legközelebbi yardig meg sem állnék. Vagy közben hívnám a yardokat, folyamatosan informálva, hol vagyok.
Pechemre tuti kevés üzemanyagom lenne...
#21, 23
Ha annyira ragaszkodunk a bizonyítékokhoz, akkor bizonyítsanak ők. Ők állítanak, nekik is kell bizonyítaniuk. A sofőr meg tagadhatja, hogy valaha ott járt. A rendszámmal sem mennek sokra, mert nem tartozik az objektív felelősség alá.
Az az ironikus, hogy csak a saját segítségüket ijesztik el ezzel a lincseléses felfogással.
"És ez érdekel bárkit ebben a kontextusban?"
A KRESZ-t érdekli, ugyanis, ha az úttesten rohan ki, akkor a sofőr nem hibás.
#25 Először is ezzel az oldallal példálózni gáz, és nem is vitatkozásról volt szó, tehát az egész linkelésed irreleváns. Másodszor ez nem érvelés, hanem kőkemény TÖRVÉNY.
"1998. évi XIX. törvény a büntetőeljárásról
A bizonyítási teher
4. § A vád bizonyítása a vádlót terheli. A kétséget kizáróan nem bizonyított tény nem értékelhető a terhelt terhére."
Forrás: [link]
Továbbá:
"2017. évi XC. törvény a büntetőeljárásról
7. § (2) A terhelt nem kötelezhető az ártatlanságának bizonyítására."
Forrás: [link]
Ebben a funkcionális esetben az elütött gyerek családja ÁLLÍTJA, hogy elütötte a konkrét sofőr, tehát nekik - mint állítóknak, ergo vádlóknak - kell bizonyítani. Amit te linkeltél az pont az ellenkezője lenne, mégpedig, ha a család próbálná bizonyításra kényszeríteni a sofőrt.
Egyébként egy sima vita esetében is az állító bizonyít, ha csak nem szimmetrikus a vita, ami ebben az nem az, ugyanis még mindig egy ember vádol, egy másikat.
Forrás (csak Wikipedia, döntsd el, hogy mennyire hiteles): [link]
Vicces is lenne, ha én is bemehetnék a bíróságra, és mindenféle bizonyítás nélkül megvádolhatnám Jóska Pistát, hogy engem kirabolt, és már vinnék is a börtönbe.
Gondolkozzunk már logikusan. Használd az agyadat, és végezz kutatómunkát jogi téren is - mint ahogy én tettem -, ahelyett, hogy random ide nem illő yourlogicalfallacyis.com-ot linkelgetnél, hogy okosabbnak próbálj tűnni.
Nevetni fogsz: minden jogod van bemenni a rendőrségre és feljelentést tenni Jóska Pista ellen lopás vádjával. De azt neked kell bizonyítani, hogy ő volt.
A jog nem mindig logikus, szóval nem logikusan kell gondolkodni, hanem ahogy a jog előírja. Elég csak arra gondolni, hogy egy ügyvéd akkor is védi az ügyfelét, ha az minden kétséget kizáróan, bizonyítottan, elkövette a bűncselekményt. Számomra ez is logikátlan, de így működik. Ez a jog. Hogy te, én vagy bárki más mit gondol a működéséről, na AZ az irreleváns.
#27 Pont ezt írtam én is. Bizonyíték nélkül nem fogják rácsok mögé küldeni Jóska Pistát, mert én mind vádlónak kell bizonyítanom. Úgy mint itt a feldühödött családnak kell bizonyítania, hogy a sofőr elütötte a gyereket.
Az ügyvédnek nem feltétlen az a dolga, hogy ártatlanként hozza ki a vádlottat, hanem az ,hogy a lehető legkisebb büntetés intézze el neki. Illetve, hogy az ő jogait mindig figyelembe vegyék. Ritka az az eset, amikor az ügyvéd egy vádlottat teljes mértékben ki tud mosni, bizonyítékok ellenére.
Ezekbe nincs semmi logikátlan. Leegyszerűsítve:
- Ha én állítom, hogy valaki tett valamit, akkor bizonyítom, és addig a vádlottnak nem kell.
- Ha engem vádolnak akkor az ügyvéd vagy
a, Bebizonyítja, hogy ártatlan vagyok.
b, Megpróbálja lecsökkenteni a büntetésemet.
#29 A helyszínelő sem tud varázsolni, túl sok CSI-t nézel.
Természetesen manapság is megesik.
Csak egy pár példa: [link]
[link] Itt az autót megtalálták, de ez még nem garancia, mert nem tudják bizonyítani, hogy az autót ki vezette.
Nem túl gyakori eset, de ennek az az oka, hogy egyrészt, ha baleset történik, akkor a legtöbb sofőr felelősséget vállal, vagy fél hogyha lebukik, akkor nagyobb lesz a büntetés. Nekem is van egy ismerősöm, akinek az apját 2009-ben egy kamion elütötte és máig nem találják az elkövetőt.
Ha most egy olyan sofőr üt el egy gyereket, aki vállalná a felelősséget, de a fenyegetésre elriad, akkor az nem fog jelentkezni, már csak azért sem, mert így nyilvánosságra kerülhet a lakcíme, és nem akarja, hogy a dühös bagázs megjelenjen az ajtaja előtt. Ha pedig nem látták közelről, akkor azt is letagadhatja, hogy ő vezetett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!