Ha valaki kölcsön kér tőlem 20.000 ft-ot,akkor az illetőnek nincs egy forint félretett spórolt pénze sem?
Kizárólag akkor tudom elképzelni, hogy van megtakarítása, ha készpénzben kéri a 20 ezret, mert épp nem tud levenni a kártyájáról pénzt. Én is voltam ilyen helyzetben: nagyon sürgősen kellett készpénz, és hiába volt többhavi megtakarítás a számlámon, 5 kilométeres körzetben nem volt ATM. Akkor én is kölcsön kértem.
Ha nem ilyen helyzet áll fenn, az elképesztően aggasztó.
Velem volt olyan, hogy épp minden megtakarított pénzemet belapátoltam a megtakarításaimba, mielőtt még kivonják a forgalomból a kedvezőbb kamatozású állampapírt.
Aztán pont akkor jött szembe velem hirtelen egy jó ajánlat, amit nem akartam volna kihagyni, ezért kénytelen voltam kölcsön kérni, amíg a következő fizetésem megérkezik, amiből meg tudom majd adni.
Azt is el tudom képzelni, hogy valaki nagyon kiszámoltam él, vagy épp kiköltekezik és a következő havi fizetéséből már meg tudja adni, amit most kölcsön kér tőled.
A legfontosabb a kereteket és feltételeket tisztázni a másikkal ÉS írásban rögzíteni! Ne csak megígérje, hogy "becsszó" meg fogja adni, hanem legyen róla papír és beszéljétek meg, hogy mikor, miből, hogyan tudja megadni, tényleg képes-e rá, hogy kivitelezze, milyen garanciái vannak erre, milyen kamatot vállal rá, ha mégsem sikerülne, stb.
Sajnos a legtöbb esetben azért kérnek pont tőled kölcsön egy bank helyett, mert te vagy olyan jószándékú/lúzer, aki nem számol fel kamatot, nem szab határidőt, nem fogja soha behajtani. Te inkább benyeled a veszteséget, a másik meg annyival megúszhatja, hogy legfeljebb soha többé nem állsz vele szóba...
Bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen nem várt kiadások (mondjuk: haláleset) után hipp-hopp lefogy a keret, és nem lenne előnyös a sok milliót tartalmazó ötéves lekötést feltörni, meg nem is fogják neki hétfő reggelig. Vagy csak nem tud hirtelenjében a kártyáról fizetni valami ostoba technikai baromság miatt. Vagy vidéken hagyta a táskáját benne mindennel. Meg ezer más... És akkor hirtelenjében kunyerálni kell egy húszezrest a szomszédtól vagy a havertól... Ilyen aztán van a milliárdosok életében is.
Ettől függetlenül az átlag kölcsön kunyeráló tényleg le van égve. Az illető meg a te ismerősöd, nem mi tudjuk, miféle...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!