Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Vannak itt ‘quarter-life...

Vannak itt ‘quarter-life crisis-sal (kapunyitási pánik) küzdők?

Figyelt kérdés
Kb tavaly nyár óta kezd eluralkodni rajtam a kilátástalanság, a bizonytalanság és a jövőtől való félelem. Hamarosan végzek az egyetem és kikerülök a NAGYBETŰS életbe, amitől már most kiráz a hideg. Az ezzel kapcsolatos megküzdési stratégiám színvonala valahol a Föld magja és a béka feneke között van, ezért arra gondoltam, hogy a kérdés alatt megoszthatnánk a történeteinket és esetlegesen, akik túlélték ezt az életszakaszt megoszthatnák, hogy milyen módszerrel vették kezükbe az irányítást. Egyszóval segíthetnénk egymásnak vagy ha segítséget nem is tudunk, mert mindnyájan ugyanabban a csónakban evezünk, akkor bátoríthatnánk egymást, hogy legalább nem vagyunk egyedül a problémával.

jan. 3. 23:35
 1/2 anonim ***** válasza:
100%
Én nem biztos, hogy feldoblak a sztorimmal, de azért leírom. Korai y generációs vagyok, és valahogy sosem léptem ki igazán a nagybetűs életbe. Idén leszek negyven, három egyetemen négy szakra jártam (bölcsész, info, agrár/kertész - és nappali, esti, levelező képzést mind leteszteltem :D) az elmúlt sok-sok évben, ezekből eddig csak egy diplomám lett (BSc), és a mostani tavaszi félévben lesz meg a második (MSc). PhD-n is gondolkodtam, de már elveszett hozzá a motivációm. Ezek mellett persze dolgozgattam, családot is alapítottam, de eddig nulla értékelhető karrierem van, a melóim nagy része feketén ment huszonéves koromban, nyugdíjam így nem sok lesz majd, ha odajutok. Az elmúlt években futárkodtam, azt szerettem csinálni, könnyen lehetett mellette tanulni, de a KATA változás óta kb. csak életművészkedem, olykor dolgozom, de többet szünetel a vállalkozásom, mint amennyit nem, mert nem éri meg csinálni. Sajnos örököltem is az elmúlt évben, így van miből élnem a semmittevés ellenére is. Alkalmazottként már nem tervezek soha többé dolgozni, vállalkozásba kezdek, ha végre rendeződnek az örökségem körüli intéznivalók, meg a diplomamunkámat is beadom végre. Szóval talán mostanában jön el az a pillanat, amikor tényleg teljesen kilépek a nagybetűs életbe, és normális mennyiségű pénzt tudok majd előteremteni minőségi munkával, amit magamnak csinálok, és nem csak lavírozok ilyen-olyan melók között, amiknek a többségét ki nem állhatom. Neked viszont sokkal több sikert kívánok, légy tudatos és kitartó, ne alkudj meg olyan munkákkal, amikkel nem érzed, hogy előrébb vinnének a céljaid felé! Ja, és félni nem kell tőle, csak beleugrani és csinálni, gyűjteni a tapasztalatokat, és haladni előre.
jan. 4. 01:00
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Segíteni nem tudok, sajnos, hacsak az nem sovány vígasz valamelyest, hogy én is így érzem magam, és ilyen helyzetben vagyok.

Most nyáron végzek alapszakon, és hiába jelentkezem tovább mesterre, teljesen elveszettnek érzem magam. Szeretem a szakom, elégedett vagyok a választásommal, részben emiatt, részben a tanulás szeretete miatt tanulok tovább még. És az sem kizárandó tényező, hogy így egy picit még később kell fejest ugrani az életbe, bár ez is elég kétélű dolog.

Tartok attól, hogy elkallódok, a kudarcoktól, pedig az utóbbi az élet velejárója. Csak.. ijesztően nagy lépésnek érzem ezt a sulik után.

Pedig gyakorlat alatt teljes értékű tagként kezeltek ott, ugyanúgy engedtek/hagytak dolgozni, mintha "tényleg" az lenne a munkahelyem, és bár nem mindig volt egyszerű, imádtam. Csak megerősített, hogy jó úton vagyok, mégis rendszeresen pánikolok a jövőn. Szerintem rá is görcsöltem :/

Szóval nem egyszerű. De kitartást és sok sikert kívánok neked! Többen vagyunk így, mint hinnéd. Rokonom, bár ő picit idősebb, is hasonlókról mesélt múltkor, pár csoport-, és szaktárs is utalt szintén ilyesmire.

jan. 4. 13:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!