Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért nehéz egy 60-70 évesnek...

Miért nehéz egy 60-70 évesnek megtanulni a számítógép és az okostelefonok használatát?

Figyelt kérdés

2023. nov. 26. 20:18
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
67%

@2 "70 fölött: Azért, mert ők nem olyan világban élték életük nagy részét, ahol ilyen technikai eszközök voltak."

1992-ben már vidáman jártam számítástechnika szakkörre, egy ma 70 éves akkoriban 39 éves volt. Technikailag igazad van, életük nagyobb részében tényleg nem voltak ilyen eszközök. Viszont az elmúlt bő 30 évben viszont léteztek, és még okostelefont is legalább 10 éve használunk. Idejük lett volna megtanulni, egy részük meg is tanulta, aki meg nem, az egyszerűen szart bele, vagy amúgy sem rajong a technikáért. Természetes, hogy ilyen előfeltételekkel nehezen megy nekik, de ez nem azért van, mert öregek.

2023. nov. 26. 21:12
 12/18 anonim ***** válasza:
86%
Az, hogy valaki elmúlt 60, nem jelenti azt, hogy hülye is. Aki maradi, begyöpösödött, az fiatalnak is az volt. Anyai nagymamám például sokkal modernebb gondolkozású volt, mint anyukám. Elsőként vette meg és használta azokat a háztartási gépeket, amiktől anyu idegenkedett. Én sem vagyok már fiatal, de van okostelefonom, tabletem, laptopom, autóm. A mai napig tanulok.
2023. nov. 26. 21:18
 13/18 anonim ***** válasza:
72%

És ki tanítja meg nekik, hogyan kell ezeket használni? Nekünk volt informatika óránk. De nekik? A gyerekeik megveszik nekik az eszközt és kész. Kis százalékban segítenek nekik megtanulni az elsajátítását. A többi rájuk hárul, vagy elmennek máshova, ahol megtanítják nekik, pl. én is ilyen embereket oktatok.

2023. nov. 26. 21:27
 14/18 anonim ***** válasza:
66%

Többségük nem képes otthonosan mozogni egy olyan világban, amely még nyomokban sem létezett anno. Hiába írunk 2023-at: én sem vagyok zseni a digitális kütyük területén, de igényem sincs olyan kütyükre, amelyeknek létjogosultságát nem értem, úgy gondolom róla, hogy többet bonyolít az életemen, mint egyszerűsít. Azt gondolom ezekről a herkentyűkről, hogy működik nélkülük is az én világom, nem költök arra plusz pénzeket, amelyeknek semmilyen hasznát nem veszem vagy csak egyszerűen nem érdekel.

Sok mindent megvehetnék magamnak, ha olyan szinten lennék kíváncsi rá, mint egy kis majom, de csak azért nem vásárolgatok magamnak össze mindenféle dolgot, fizetek ki ilyen-olyan szolgáltatásokat, "mert másnak is van". Ráadásul - lehet bizonyítgatni, hogy ez a jövő (meg hasonlók), - de nekem minden porcikám tiltakozik az ellen, hogy a modernség zászlaja alatt aki - és ahogyan - csak tud, adatokat próbál gyűjteni rólam, profilokat próbál meg összeállítani a szokásaimról, életvitelemről azért, mert a Dáriusz kincse nem elég neki és ezért napi 900 órában akar reklámokkal, egyebekkel b@szogatni - mindezt abban a tévképzetben, hogy majd többet fogok vásárolni! Nem fogok! Ellenben egyre jobban fogok tiltakozni, egyre erőteljesebben fogok fellépni a terror eme formája ellen, - amikor naponta 30000-szer próbál mindenki - akit engedek - erőszakkal lenyomni a torkomon valamit, mint egy értelmi fogyatékosnak, akinek szüksége van erre, hogy megértse, mert egyébként annyira nézik hülyének, hogy szerintük nem érti meg! Engem a mindent átszövő erőszakos marketing tett a digitális világ "ellenségévé", - használom, amire szükségem van, de semmi több - és ami nem érdekel, azt a lehető legrövidebb úton rövidre zárom, kizárom az életemből!

2023. nov. 26. 21:43
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

70 évesen már nehéz hozzászokni az újdonságokhoz amikor egész életedben elvoltál nélküle, ezért én azt látom hogy sokakból az érdeklődés hiányzik. A másik pedig, hogy ami nekünk természetes azt nekik meg kell tanulniuk és nagyon nehéz nulláról elindulni.

De vannak azért ellenpéldák. Szülők például nálam nagyon modernek. Közel 70 hez mindkettőnek okostelefon, táblagép, okostévé. Airbnb-n foglalnak szállást, TVn Netflixet szokták nézni, ha elmennek valahova ebédelni akkor nézik google mapsen az értékeléseket, rendelnek neten dolgokat és társai.

Néha kicsit segíteni kell nekik ebben-abban de egyébként szinte mindent maguk csinálnak, szimplán azért mert rájöttek hogy nagyban meg tudják a saját életüket ezzel egyszerüsíteni.

2023. nov. 26. 21:55
 16/18 anonim ***** válasza:
83%

Aki szeretné használni, az használja: volt rá 30-40 éve hozzászokni.

Aki meg hülye, vagy lusta hozzá, az régen is az volt, nem ma kezdte.

2023. nov. 26. 22:57
 17/18 anonim ***** válasza:
70%
Mamám 89 éves korában is rendszeresen netezett. A tesóm a vírus alatt tanulta meg újra a használatát, de neki a férje azt tanította , hogy az internet az boszorkánysag. Hiába van a hugomnak érettségije akkor is csak lány.
2023. nov. 27. 16:35
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
Haverom 20 éves, és azt sem tudja hogyan kell bekapcsolni a számítógépet. De sok fiatalt ismerek amúgy, akiknek az alap is gondot okoz. Időseket szerintem annyira nem érdekli az új technika.
2023. nov. 30. 17:18
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!