Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért nem képesek elfogadni...

Miért nem képesek elfogadni egyesek a "cisz" szó létezését?

Figyelt kérdés

Jó néhány válaszban látom itt is, hogy kikérik maguknak, hogy ők nem cisznemű nők, csak simán NŐK és valaki nem cisz férfi, csak egy normális férfi.

Ez olyan, mint hogy régen a robbanómotoros (benzines, dízeles) autók terjedtek el, azokat úgy neveztük, hogy autó, kocsi, jármű. Az elmúlt években a mindennapokban is megjelentek az elektromos vagy hibrid autók, így sokan hozzáteszik, vagy rákérdeznek, hogy egyértelmű legyen, hogy benzines autóról van szó.

Majd a benzines autó azt mondaná, hogy őt hagyják békén ezzel a benzinnel, ő egy sima autó, egy normális autó, nem benzines, csak autó.

(Tudom, a robbanómotor szó nem az elektromos autókkal együtt terjedt el, de legalábbis a mindennapokban nem tettük hozzá, hogy milyen autóról is van szó.)

Mit gondoltok erről?

2023. nov. 13. 15:06
1 2 3 4 5
 21/45 A kérdező kommentje:

Ha neked ez a provokatív... Elég új lehetsz ezen az oldalon. Miért kellenének nekem pártfogók? Ki előtt, ki ellen mutathatom fel a pártfogóimat?

"álljatok már le" Én most kezdtem, eddig még nem találtatok ki ilyet, hogy én provokálok.

Összeugrasztani? Nem gondoltam, hogy ennyire megosztja az embereket az a kérdés, hogy egy szó puszta létezése valakit zavar.

2023. nov. 13. 16:04
 22/45 A kérdező kommentje:
Én véleményt kérdeztem, ha egymásnak ugrotok, akkor egyébként sem vagytok valami békés természetűek, nem én hozom ki belőletek, magatokat hergelitek.
2023. nov. 13. 16:06
 23/45 A kérdező kommentje:

"az ilyen újkeletű dolgokat illessük új nevekkel, ne a régit nevezzük át"

"Sosem a normált különböztetjük meg a többitől, hanem ami attól eltér."

Ez nem teljesen igaz, boltoknál van személyes lehetőség, nem csak webáruház, telefonoknál is van vezetékes telefon, nem csak a mobilhoz tesszük hozzá, hogy mobil.

2023. nov. 13. 16:17
 24/45 anonim ***** válasza:
70%

Igen.

Áruház és webáruház. Nem mondjuk, hogy személyes áruház.

Régen volt telefon, meg mobiltelefon. De az előbbi már alig van valakinek, talán ezért különböztetjük meg

"cisz"-nek meg majd pár év múlva neveznek minket, ha kevesebb lesz belőlünk

2023. nov. 13. 16:36
 25/45 anonim ***** válasza:
76%

Ez megintcsak olyan probléma (sok ilyen van ezen az oldalon) ami abszolút, 100%ig megoldódik ha bezárod a böngésződet. Magyarországon, - az országban amiben élsz, még csak nem is használja senki sem ezt a cisz előtagot, az "ő"-n kívül nincsenek pronounjaink, a genderezés pedig nem téma.

A neten van ebből szökőévente egyszer vita, aztán ennyi. Az emberek nagy része nem ismeri a cisz szót (30 fölött pedig jóformán senki).

Most akkor mit kell verni magad azon hogy random nők a neten azt mondják hogy "hagyjál már ezzel a hülyeséggel" amikor elkezdesz erősködni, hogy dehát ők igenis ciszek. lol.

Menjél vissza a tiktokra vagy tumblrre, és beszélgess erről az amerikai gen zvel, akiknek életbevágóan fontosak ezek a dolgok.

2023. nov. 13. 16:40
 26/45 anonim ***** válasza:
63%

Kérdező, a cisz előtagot 1991-ben találta ki egy fazon, ott a Wikipédián lehetett olvasni. Nehogy már egy 32 éve létező előtagot akarj már ráerőltetni itt a népre, miközben a való világban sehol nem használják ezt és nem is fogják. Neked most valahol felbüfögött, és mivel semmi életed sincs, úgy gondoltad, hogy de jó, most itt felhozzuk ide a gyk-ra ezt a semmit és csináljunk belőle valamit, hogy ma is elmondhasd, hogy juj, de hasznosan töltötted el a mai napodat. :D

Kint az utcán, a kollégáidnál, a rokonaid között SENKI nem használja ezt az előtagot és szerintem az elkövetkező jó pár évtizedben se fogja ezt senki használni.

Akkor, mi értelme is ennek a kérdésnek? Semmi. :D

2023. nov. 13. 16:41
 27/45 A kérdező kommentje:

24-es, például egy Media Markt reklám végén így írják: Áruházainkban Online Bárhol.

Vezetékes telefon már alig van: eddig azt írtátok, hogy a régi dolgoknak megmarad a nevük, az újak nevéhez teszünk jelzőt, most már azt, hogy a kisebbségeknek van külön jelzője. Azért ez sem igaz, ha valamiből sok van, ha többféle, azt is megkülönböztethetjük.

"Most akkor mit kell verni magad azon hogy random nők a neten" Én nem verem, mások találták ki, hogy ez az egész kérdés egy provokáció, de már így is túl sok időt töltöttem reagálással, ez igaz.

"amikor elkezdesz erősködni" Én nem kezdtem el erősködni, nem is válaszoltam nekik, nem írtam, hogy mostantól senkire sem mondhatjuk, hogy nő, mert csak cisz nő meg transz nő van, itt szóhasználatról kérdeztem.

"akarj már ráerőltetni itt a népre" Még egyszer: nem akarom.

"SENKI nem használja ezt az előtagot" Ez igaz, arról volt szó, hogy ha valaki önként erről beszélget, vagy a Gyakorikérdéseken hozzászól ehhez a témához, akkor ne vegye sértésnek, ha valaki leírja, hogy a transz ellentéte a cisz, egyébként meg a transzok és ciszek is emberek.

Az utóbbi hozzászólások azon részeit, amire nem válaszoltam (mivel olyan is van, amivel egyet értek), valamint minden más """normális""" választ köszönök!

2023. nov. 13. 16:57
 28/45 anonim ***** válasza:
80%
Én nem sértődök meg ezen, de sosem hivatkoznék magamra cisz férfiként. Felőlem mások úgy hívnak, ahogy akarnak, én magamat csak egyszerűen férfinak nevezem. Akinek ezzel baja van, az bekaphatja. Én elfogadom mindenki másságát, a mások is fogadjanak el engem.
2023. nov. 13. 17:13
 29/45 anonim ***** válasza:
25%
Mert ez ilyen woke marhaság, azért.
2023. nov. 13. 17:25
 30/45 anonim ***** válasza:
14%

Érdekes irány ez a tárgyak és fogalmak összehasonlítása az emberi érzelmekkel és döntésekkel. Nagyon érdekes próbálkozás a szexuális irányultságok témába behozni az üzletek és telefonok típusainak elnevezéseit.

Csak sajnos a répa nem dönti el, hogy ő zöldség vagy gyümölcs, egyáltalán répa-e. Hanem az ember behatárolta, hogy ez itt a répa és zöldség. Az orvostudomány, az ember behatárolta, hogy akinek pénisze van az férfi, akinek hüvelye, az meg nő. Valahogy születsz, nem tudod a genetikát megpiszkálni, hogy pl X nő fiú gyermekkel várandós, de ő legyen már lány gyermek. 1. Nem kivitelezhető fizikailag (elég brutál lenne), 2. nem tudja a magzat eldönteni. Ez van, pont. Bal kéz, jobb kéz. Nincsen jobb ami mégis inkább bal, meg bal, ami egyik sem akar lenni.

Na ezt rodeózzák meg már egyre jobban, hogy őt ne kategorizálja a biológia meg senki sem valahova, majd ő eldönti, hogy nem férfi, hanem biciklipumpa. Ami nem baj, csak senkit sem érdekel. Ő dolga. Én rám meg ne erőltesse azt, hogy ő egy biciklipumpa, miközben férfi. Mint ahogy a gőz sem füst, a füst sem gőz. Önmagamban nem tudom elfogadni azt, hogy ő máshogy értelmezi önmagát, mint a teremtés, az evolúció, a biológia, a genetika, az orvostudomány. Mondom, elfogadom azt, hogy ő annak gondolja magát, de nem értek egyet vele vagy nem adok neki igazat, de nem is megyek vitába, nem is ismerek ilyen embereket.

2023. nov. 13. 17:40
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!