Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mit mondanátok, miért nem...

Mit mondanátok, miért nem lehet simogatni a kutyát?

Figyelt kérdés

Van egy pár hónapos halál cuki (barátaink így hívják :D) kölyökkutyánk, akivel sokat járunk sétálni mindenfelé. Mondanom sem kell, hogy számtalanszor állítanak meg, hogy jaj de édes, milyen fajta stb, amivel még tán annyira nem is lenne baj, de az esetek többségében ezek főleg gyerekesek, akik sokszor mindenféle kérdés nélkül nyúlkálnak a kutya fele. Mármint a gyerek. Múlt héten pl épp a tömb körül sétáltunk, amikor a mellettünk elsétáló kiskölyök felkapott hirtelen egy botot és el kezdte nyomni a kutyus szájába, hogy nééézd bot. (??)

Alapból sem vagyok egy nagy gyerek fan, de azt abszolút egyre nehezebben tolerálom, hogy sok szülő és gyereke azt hiszi azért, mert kicsi és cuki, nyugodtan lehet tapizni meg játszani vele.

Már javában tanítjuk, tréningezünk vele és azokat a feladatokat, amiket már jól tud gyakoroljuk egyre ingergazdagabb környezetben is. Múltkor épp egy ilyen gyakorlatban voltunk benne, mikor odarohan egy gyerek a semmiből, hogy jááááj de cuki kutya és már simogatja. A kutyus láthatóan megijedt, be is bújt mögém. Én nem értem esküszöm ez miféle szokás, de mikor rászóltam, hogy ne haragudj, de először illik megkérdezni, hogy meg lehet-e simogatni a kutyát, főleg mert nem tudhatod, hogy barátságos-e, akkor még kb az anyjának állt feljebb, hogy "jaj hát nem csinált semmi rosszat". Mivel nagy pofám van, ezért megjegyeztem, hogy még szerencse, hogy nem csinált rosszat a kutya se, mert akár oda is kaphatott volna, ami nem lenne túl vicces egy kisgyereknek, plusz szerintem ő sem örülne, ha valaki random odamenne pl a gyerekéhez és el kezdené simizgetni "semmi rosszat nem csináltam" jeligével. Oké, nem nyilván nem ugyanaz a kettő, de kissé ideges voltam és hirtelen ez a hasonlat jutott eszembe. Vágott egy grimaszt, aztán elmentek.

Kicsit kezd sok lenni, főleg amikor tényleg szemmel láthatóan tréningezünk a kutyával és simán félbeszakítva odajönnek, hogy Ödönke szeretné megsimogatni, ezzel kizökkentve a kutyát is... Szóval most már úgy vagyok vele, hogy hagyjanak.

Mint írtam elég nagy "pofám" van, de nem célom bunkónak lenni, így azt találtuk ki férjemmel, hogy azt mondjuk nem barátságos a kutya, ami kicsit furán hathat, mivel tényleg ránézel és egy cuki kis plüssmackót látsz kb, de hát na. :D A látszat néha csal.

Valakinek más tuti tipp, amitől egyhamar elmegy a kedvük a gyerekeknek és szülőknek simogatni meg "szadizni" a kutyát?

2023. okt. 17. 00:31
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:

#19 Egy árva szóval nem mondtam, hogy vörös szőnyeget terítsenek elém, miért forgatod ki, amit írok és főleg miért látsz bele olyat, ami nincs ott?

Mint írtam főleg a gyerekesekkel volt a "gond", mert anyuka sokszor nem szól rá a gyerekre, hogy nem simogatunk meg nyúlkálunk kérdezés nélkül. Élő példa, amikor tréningezés közben rohant oda a kiskölyök szó nélkül simogatni vagy mikor egy másik felkapta a mellette lévő botot és már dugta is bele a kutya arcába. Az anyja meg mosolyog rajta, hogy ha-ha de cuki "Ödönke"....

Felnőtt embernél eddig ilyen tapasztalat nem volt, megkérdezte, mondtuk h igen, kettőt simizett rajta és ment tovább. Ehhez sincs mindig kedvünk, de ahhoz végképp, hogy gyerekek nyúzzák folyton. Szerintem az is nagyon idegesítő, hogy sokan, ha látnak egy cuki kutyát, akkor máris simogatni akarják és simán odajönnek olyankor is, amikor látják, h épp játszunk vagy tréningezünk vagy semmi jelét nem adjuk, hogy vevők lennénk rájuk.

Séta közben pedig, amikor nincs kedvem idegenekhez, akkor sem adjuk semmiféle jelét annak, hogy nem bánnánk, ha esetlegesen odajönnének. Nem vesszük fel a szemkontaktust, beszélgetünk a férjemmel, teljesen másfele nézünk stb.

2023. okt. 17. 12:29
 22/31 A kérdező kommentje:
Ebben legalább egyetértünk 21.
2023. okt. 17. 12:30
 23/31 anonim ***** válasza:
68%
18-as: nem jelzik egyértelműen? A gyerekednek tanítsd meg, hogy idegen kutyához nem szaladunk oda, NEM simogatjuk meg. Először a GAZDÁT megkérdezzük, hogy szabad-e.
2023. okt. 17. 14:24
 24/31 anonim ***** válasza:
Kérdező, erősítsd meg a lelked, sajnos nagyon sok neveletlen szülő van, aki nem tanítja meg a gyerekét erre (23-as vagyok). Jogod van rászólni a gyerekre, ha kéretlenül hozzáér a kutyához, és a szülőnek is megmondani, hogy nem szabad engedélykérés nélkül idegen kutyához odamenni.
2023. okt. 17. 14:26
 25/31 anonim ***** válasza:
43%
Igen,erősítse meg magát. Vannak bunkó emberek, élénk gyerekek, bunkó biciklisek,rolleresek,autósok,gazdák. De elvileg ő felnőtt és felelős a kutyáért is. Oldja meg. Más is megoldja.
2023. okt. 17. 18:08
 26/31 anonim ***** válasza:
77%

A gyerekedet megnevelni, hogy ne nyúlkáljon meg simogasson kérdezés nélkül idegen kutyákat, a TE feladatod, senki másé! Mint ahogy a gyerekedért is kizárólag te vagy felelős! Aztán, ha meg megharapja a kutya, akkor te lennél rajta a legjobban felháborodva. Vagy ha úgy oldja meg, hogy erélyesen rászól a gyerekre, hogy ne nyúlkáljon a kutyához, ha te már nem teszed.

Fordítva ülsz a lovon, de nagyon.

2023. okt. 17. 18:33
 27/31 A kérdező kommentje:

Te pedig a gyerekedért és az ő viselkedéséért vagy felelős.

Az, hogy idegen kutyákra nem rontunk rá szó nélkül és nem állunk neki simogatni alap dolog, amit minden normális, felelős szülő megtanít (legalábbis meg kéne) a gyerekének. Igen, ez a te feladatod, nem az enyém. A gyerek a te felelősséged, nem az enyém és az is a te felelősséged lesz, ha a kutya ijedtében odakap, mert nem sikerült megnevelni annyira, hogy kérdezés nélkül ne simogasson vadidegen kutyákat, elvégre mégis csak egy állat. Egy másodperc töredéke alatt megvan a baj, férjem unokatesóját egy csivava harapta meg, akit egyébként ismer is, tehát nem ismeretlen személy számára. Egyszerűen túlságosan hirtelen “tört rá” a kutyára a semmiből, aki ijedtében megharapta. Semmi vészes halistennek, de akkor is!

Néhány hónapja van nálunk a kutyus, még kölyök, nem tűnik egyáltalán agresszívnak, se félénknek, túlzottan is barátságos és mégis mikor odaszaladt hozzá tréningezéskor a kisgyerek simogatni, akkor beszaladt mögém és meg is ugatta.

2023. okt. 17. 18:46
 28/31 anonim ***** válasza:
Az én gyerekem pontosan tudja,és én írtam,h 3 kutyám van. Én megoldom,oldja meg ő is az 1db kicsi kutyáját és a nulla darab gyerekét. Vagy mit kéne csinálnia a világnak, vigyázban állnia,míg ő "tréningel"? Szóljon az anyukájának,hogy álljon mögé,vagy nem tudom,milyen választ vár a kérdésre.
2023. okt. 17. 18:47
 29/31 A kérdező kommentje:

Látszik, hogy valamiért nagyon fáj neked, hogy 0 darab gyerekem van, máskülönben nem emelnéd megint ki, mintha az számítana bármit is a történet szempontjából.

Adott volt egy kérdés azokhoz, akik esetlegesen hasonló cipőben vannak: ki mit mond, ha nincs kedve ahhoz, hogy idegen gyerekek taperolják a kutyáját, a sima nemen kívül, ennyi. Nem kell fújni, ez nem lufi.

Amikor tréningezés közben odajött a kissrác erélyesen rá is szóltam, annak ellenére is, hogy anyukának ez nem tetszett. Ha ő nem teszi, akkor kénytelen vagyok én.

2023. okt. 17. 19:14
 30/31 anonim ***** válasza:
Hát hajrá,de akkor mi a kérdés. Mondj nemet bárhogy,röviden,határozottan,hosszan,tök mindegy. Én a magam részéről nem bánom,ha nekünk mondod.
2023. okt. 17. 20:59
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!