A legtöbb pénzügyi szakértő véleménye szerint 6 hónapnyi megélhetéshez szükséges félretett pénz kell ahhoz, hogy anyagi biztonságról beszélhessünk. Ez a magyarok kb hány %-ának van meg?
enis 3haviban hallottam.
ha -3 is szamit akkor az megvan :-D
Mi az az anyagi biztonság?
Ki hogyan értelmezi.
Van, akinek dolgoznia se kell, megél passzív jövedelemből is.
Valahol itt kezdődik.
Az, hogy pár hónapnyi megtakarításod van mit ér?
Ugyanúgy kiszolgáltatott vagy, mint aki 3 hónapig kapja a munkanélküli segélyt.
Hamar elfogy.
Elég egy váratlan betegség, bármi.
6-12 hónapról hallottam pénzügyiszakértőktől, akinek ennyi pénze van, az már jónak számít. Magyarország lakoságának a 60% csak álmodik erről. Nem igazán lehet erre pontos választ adni, igaz vannak erről statisztikák, de azok magukba foglalják a gazdagokat is, akiknek több száz millióik vannak.
Nekem 7 hónapnyi megtakarításom van egy olyan helyzetre, ha elveszteném a munkahelyemet, vagy ha hosszabb ideig táppénzen lennék.
"Mindössze a lakosság ötödének van 500 ezer forintnyi megtakarítása" (20%)
"A társadalom 80%-a nem rendelkezik érdemi megtakarítással".
(hovege.hu, 2023 május)
"A magyar lakosság harmada nem rendelkezik semmilyen megtakarítással"
(alfa.hu, 2023 szeptember)
Tehát, a magyar lakosság kb. 30-35%-ának egyáltalán nincs semmilyen megtakarítása, további 45-50%-ának van kis összegű, 500 ezer forint alatti megtakarítása ("általános vésztartalék"-nak nevezi a cikk) és csupán 20% azoknak az aránya, akiknek meghaladja a félmillió forintot. Ebből a 20%-ból 17%-nak van 500.000 - 3 millió forint közötti megtakarítása, és mindössze 3%-nak van 3 millió forintnál nagyobb megtakarítása (az ingatlanon és az ingóságokon kívül). (adozona.hu, 2023 július, "Kijózanító a pillanatkép a lakossági megtakarításokról")
A mi megtakarításunk kb. 50 hónapra lenne elég, ha beütne a krach. Picit több, mint 4 évre. Nagyon spórolósak vagyunk. De még mi is 10 m Ft alatt tartunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!