A legtöbb pénzügyi szakértő véleménye szerint 6 hónapnyi megélhetéshez szükséges félretett pénz kell ahhoz, hogy anyagi biztonságról beszélhessünk. Ez a magyarok kb hány %-ának van meg?
"6 hónapnyi megélhetéshez szükséges félretett pénz kell ahhoz,"
És havi szinten mennyit kell keresni? Nettó 150, 250 ezer vagy fél milliót?
Volt, hogy volt ennyi a számlámon (20-on éves korom vègèn), aztán elmentem egy elég rossz irányba és ma már nincs, csak a többszöröse, adósságban. Vannak viszont vagyontárgyaim, amik előtte nem voltak: kocsi, lakás. A tudásomat is ide számítanám, sokkal több pénzt tudok keresni mint annak idején. Ha mindent (lakás, kocsi, adósság) beleszámítok akkor bőven pozitív az egyenleg. Ha csak a kocsimat eladnám, csak abból lenne annyi pénzem ami 6 hónapig mindenre elég. Nagyokosok szerint a kocsi is inkább fogyasztás mint befektetés. Én mégis inkább úgy tekintek erre hogy abban tartom a 6 havimat, és ennek is megvannak az okai.
Ideális persze az 1,8 millió lenne tisztán egy megtakarítási számlán.
Bocs, de nekem még nem volt két olyan évem egymás után amikor csak megközelítőleg ugyanannyit költöttem volna, szóval már itt rögtön megdől a "szakértők" tuti tippje. Hogy a manapság össze-vissza változó árakról már ne is beszéljünk, így tényleg nincs értelme azon görcsölni hogy pontosan mennyi a vésztartalékod, mert téves következtetések és hibás pénzügyi döntések felé terelhet.
Ez nem hírdetés, csak tény:
Részben nem tud, de nagymértékben inkább nem akar tartalékot képezni a magyar társadalom nagytöbbsége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!