Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Aki nem tud angolul, az nem...

Aki nem tud angolul, az nem számít embernek?

Figyelt kérdés
Ezt az egykori angoltanárom mondta és akkor furcsának találtam, de mai fejjel, ha jobban meggondolom akkor valamilyen szinten igaza volt. Én multinacionális cégnél dolgozom, szinte minden angolul megy és a világban is ahová utazom mindig így próbálom elintézni az ügyeim. Ez egyfelől jó, de másrészt az meg zavar, hogy a magyar kifejezések kikopnak és minden ilyen hunglish irányába megy, ez szomorú.

2023. szept. 12. 14:54
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
A multikulturalizmus jó
2023. szept. 13. 16:59
 12/14 anonim ***** válasza:
82%

Elég sok németajkú telepest importáltak be Magyarországra. Ezen kívül a budapesti fellendülés is vonzott egy csomó osztrákot. Nem véletlenül írja az író, hogy az a kiáltás hangzott el a lovas tartálykocsistól, hogy Donauvasser, nem pedig az, hogy dunavíz. A műszaki civilizáció meg szinte teljes egészében német eredetű, a köznapi használatú lift-től kezdve szintem minden szerszámot és műveletet németül emlegetett a magyar 100 éve, a lakatos nem nyelvújítani akart, hanem dolgozni. :D A hatvanas években a középiskolában volt olyan műszaki tanárom, aki folyamatosan tudott beszélni ilyen német szavakkal magyarul. A kőműves is németül beszél magyarul még ma is: fándli, spahtli, sóder. A háziasszony meg spaletta, spájz, sparhelt, smucig, absnicli...

Eme rövid eszmefuttatással szemben áll az a végtelenül primitív kijelentés, hogy "Habsburg csicskák" :D .

2023. szept. 13. 17:23
 13/14 anonim ***** válasza:
„Ne hasonlítsd magad másokhoz. Ha így cselekszel, magadat sértegeted.” — Adolf Hitler
2023. okt. 6. 05:30
 14/14 Shaddark ***** válasza:

Akkor kifejtem.

A szakmai részben igazad van, de ez elmondható a török nyelvről is. Természetes, hogy akikkel együtt élünk és új dolgokat tanulunk azoktól eredeti nyelven vesszük át a fogalmakat.

Mária Terézia nem tudott magyarul. Az utódja is alig. Ezért az udvarban mindenki németül beszélt. Az udvartartásban jelen lévő magyar urak között is sokan nem tanultak megy magyarul, mert a németet használták a talpnyalásra az uralkodó ház felé. A "főnökasszony" mondjuk rendes volt, ő ha nem is tanulta meg, de támogatta a Magyar nyelvet, ahogyan az utódja is. Nem a Magyar főurakon múlt, hogy nem szűnt meg akkoriban mint hivatalos nyelv.

[link]

2023. okt. 10. 09:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!