Sokan miért nem hiszik el, hogy valaki legyengül, esetleg rosszul is lesz a melegtől?
Kb. 12-13 éves koromig toleráltam jól a különböző hőmérsékleteket.
Tiniként már nem.
Most is 25 fokra van állítva a klímám, póló és alulról cucc, ennyi van rajtam.
Fűtésnél a 21-22 esik jól, 23 már meleg, 24-nél már gyenge vagyok kissé, 25-nél már folyok.
Klímánál a 24-26, 27 már kicsit gyengülős.
Helyi tömegközlekedésnél nem bírom a fűtést. Zárt helyen azonnal veszem le a kabátot.
0 fokban futva nem tudtam elég lengén öltözni, hogy még biztonságos legyen, de ne süljek meg, sokszor le kellett vennem a fejpántot, kesztyűt.
Összességében mondhatom, hogy állandóan melegem van, nyáron adott, a többi évszakban meg a fűtés miatt.
Szóval tinikorom szembesülök azzal, hogy fázni természetes, természetes, hogy valaki kint 5 fokban már nem tud hogy felöltözni akkor se, ha 10 percet van kint és akkor is gyalogol, természetes, hogy 25-27 fokra van fűtve otthon, iroda és 25 fokban is a radiátornál gubbaszt pulcsiban (láttam ilyet és tudom, hogy annyi volt a hőfok, termosztát).
De azt a legtöbben NEM HISZIK EL, hogy mi, ha nem bírjuk a meleget, akkor rosszul-leszünk.
Nem tettetjük, nem hazudjuk, tényleg. Nem, nem az a bajunk, hogy izzadunk, teszünk rá.
Például bicajon is háromszor voltam rosszul, olyan érzés volt, hogy nem bírom tekerni, nincs energiám, nincs erőm, alig haladok. Mintha emelkedő lett volna.
Séta, városnézés, túra közben is egy erős gyengeség, energiahiány.
Klímátlan helyen, zárt térben órákig ülve meg minden végtagom elnehezül. Megtartanám a fejemet a karommal támaszkodva, de nem tudom, mert nincs erőm felemelni a karomat. Szerencsére már sok helyen van klíma, de anno erre séta, torna volt a megoldás, aztán természetesen idővel visszajött a rosszullét.
Miért van az, hogy fázni természetes, senki se szól egy rossz szót se, hidegért panaszkodni természetes, de 30 fokért panaszkodni nem szabad és addig nem hiszik el, hogy rosszul vagy, amíg nem az orruk előtt ájulsz el?
Az normális, ha télen kimozdulni se hajlandó, télen felfüggeszti a kinti sportokat, végigpanaszkodja az évszakot, de mi tapsoljunk a 30 foknak 90/60-as vérnyomással, rosszulléttel, 160-as pulzussal sportolva?
Sőt, továbbmegyek, csendes esőben, 15 fokban természetes, ha egy kávézóig nem hajlandó elmenni, de tapsolnom kell a 30 foknak, hiába vagyok rosszul a kerékpáron (pl ma is, a kék kút mentett meg, de utána is gyenge voltam)?
10
És a pajzsmirigy milyen működése esetén fázik állandóan?
"A magyarok háromnegyede mindenért panaszkodik."
A magyarok 4/4-e pedig megmondó ember aki márpedig azt is jobban tudja, mit érez éppen a másik 😃
De azért a kérdező is túl tolja a hisztit. Gondolom télen ugyanúgy felteszi a kérdést csak hideggel.
Érdekes, hog minden értelmes válasz le van pontozva.
Egyik oldalról természetes, hogy a nagy meleg megterheli a szervezetet.
Másik oldalról pusztán a melegtől folyamatos rosszullét nem normális dolog.
Saját magam hasonló voltam. Aztán elkezdtem sportolni, túrákra járni. Nyilván nem 40 fokban kell kimenni futni. De mondjuk egy túra elég jó állóképesség növelő és ha az ember figyel a szervezete hűtésére (árnyékolás, folyadék) akkor baj nem lesz.
Nyilván vergődő kisgyerekként hisztizni egyszerűbb.
Azért, mert ez a 9 millió professzor országa. Itt mindenki mindent jobban tudni vél másoknál. És persze természetesen mindig az adott illető az etalon. Tehát ha ő fázik 25 fokban, akkor mindenki másnak is fáznia kell. Ha ő 8-kor megy aludni, akkor mindenki hülye, aki nem 8-kor megy. Ha neki 5 gyereke van, akkor mindenki ócska karrierista kényeskedő hülye, akinek nem 5 gyereke van. Ha neki 8 általánosa van, akkor mindenki munkakerülő naplopó, aki ennél többet el mert végezni.
Ez van. Ezen a szinten áll a társadalmunk. De nagyban ugyanez megy. Nem szívesen keverem ide az aktuálpolitikát, de nézd meg, hogy pár plakáttal embermilliókkal el lehet hitetni akármilyen nagy baromságokat. Szerinted ezek az emberek majd képesek lesznek maguktól elvonatkoztatva, reálisan gondolkodni? Dehogy lesznek rá képesek...
De én azt mondom, hogy amennyire csak lehet, ezeket ignorálni kell. Hogy kinek mi a tolerancia-szintje, az embertől, és körülményektől függ. Az, hogy a nem ideális környezeti viszonyoktól rosszul lehet lenni, orvosilag réges-rég ismert dolog. Hogy ez kinél mikor következik be, és milyen súlyosságú, az meg egyén kérdése. De úgy gondolom, hogy ennek nem kell nagy feneket keríteni. Akinek van némi kraft a toronyban, az úgysem fog ezen fennakadni, akinek meg a fejében az agyevő bogár éhen halna, annak meg nem biztos, hogy kéne a véleményére adni. ;-) Mi egyébként barátnőmmel pont a két ellentét vagyunk. Én 25 fokban már rosszul érzem magam, 28-30 fokban meg elég kb. egy óra, és a hőkimerültség tüneteit mutatom. Barátnőm meg 25 fok alatt már fázik. De mi nem csinálunk ebből problémát, bár kétségtelen, hogy néha tud vicces helyzeteket generálni.
17
Lehet, hogy nekem is a hőkimerülés.
Igen, az emberek (sejtéseim szerint arányaiban, DE csak arányaiban rosszabb a magyar) mindig azt várják el a másiktól, hogy olyan legyen, mint ők. Gondolom önbizalom-növelő.
Lehet nálam is a hőkimerülés.
Inkább az arányok döbbentenek meg.
Tényleg azt érzem, hogy 1000-ből 999-nak normális a télen 25 fokban fázás és 1000-ből a többségnek nem normális a 28 fokban hőkimerülés.
Bár sejtem, hogy ez pont a zárt terek erős fűtésének és a szabadban töltött idő szinte nullára való minimalizálásának köszönhető.
Lepontozhat mindenkit a sok élettelen bent ülős proli, ettől még nem lesz normális ami a kérdezővel van.
Amit meg a kérdező hazudik a 25 fokban fázásról az szimplán nem igaz. De csak tapsoljatok neki. Megszoktam már, hogy ebben az országban a valóság soha senkit sem érdekel :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!