Van itt olyan 18 év feletti fiatal aki nem egyetemre jár?
Szerintem attól függ hogy ki mit lát, hogy ki milyen környezetben volt.
Aki gimnáziumba megy annak muszáj utánna egyetemre mennie mert az érettségi önmagában, szakma nélkül semmit sem ér, ha meg nem akar az illető egyetemre menni akkor gimi alapból rossz döntés, mert semmilyen szakmai képesítésed sem lesz.
Gimis volt évfolyamtársaim között nagyon kevesen nem végeztek egyetemet, talán 5-10% körül van. Akikkel viszont általános iskolába jártam ott ez az arány kb 40%.
De még általános iskolánál is függ hogy mennyire "neves" az iskola. Egyértelműen ha jobb általános iskolába jártál akkor ott sokkal több egyetemista lesz.
Tekintve, hogy a diplomások arányával az uniós átlag alatt vagyunk, igen, vannak bőven. De őket könnyebben eléred itt úgy, ha nem egyetlen kulcsszót adsz meg, ami az egyetem, hanem mondjuk szakképzés, szakmunkás, tanfolyam stb.
A saját példám pedig az, hogy én szakközépbe jártam, és én voltam az egyedüli az osztályból, aki egyetemre ment. A családomban sincs diplomás.
Értelmetlennek láttam az egyetemet. Én szerettem volna minél előbb a saját lábamra állni, illetve már akkor is tudatában voltam annak, hogy intézményes keretek között nem lehet VALÓDI tudást, szakértelmet szerezni.
Így középiskola után dolgozni kezdtem, képezni pedig saját magamat képzem egy oktatási intézmény helyett.
Őszintén szólva nem bántam meg, szinte minden azt igazolja, hogy jó döntést hoztam. Nagyobb tájékozottsággal, és általános tudással rendelkezem mint az egyetemet végzettek túlnyomó többsége, és a munkakör, amiben elhelyezkedtem, jóval diplomás béren felüli. Azt hiszem nem vesztettem semmit ezzel, hanem csak előrébb vagyok.
A családunkban senki sem diplomázott még egyébként, pedig mindannyian jóval fölötte vagyunk az átlagos szellemi szintnek — ha ez nem hangzik nagyképűen, mert nem annak szánom.
Nekem a gimis osztályomból (top 10-ben általában benne van) kettő ember van, akik nem jelentkeztek egyetemre. Egy van, akiről tudom, hogy nem jutott be orvosira, de még próbálkozik. Én most szereztem diplomát.
Szóval az én környezetemben ez a normális. Viszont nem gondolom, hogy mindenkinek ezt az utat kell járnia. Nekem igen, csak így végezhetem azt a munkát, amelyet szeretnék, innen kaphattam meg leghitelesebben ezt a tudást.
2020-ban érettségiztünk.
Van néhány távoli korombeli ismerősöm, akik nem jártak soha egyetemre, nem is akarnak, megtalálták a számításaikat máshol. (Általános iskolás volt osztálytársak, távoli rokon stb)
Szerintem nagyon kevesen vetik meg a nem diplomás/nem egyetemista vagy nem egyetemet tervező fiatalokat. De igen, a többség járt már vagy szeretne járni egyetemen, mégha ki is bukik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!