Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Ateistaként elvállalnád a...

Ateistaként elvállalnád a keresztszülőséget?

Figyelt kérdés
Egy közeli barátomnak pár hónapja gyereke született, akit hamarosan keresztelni fognak református templomban és szóba jött, hogy lehetnék én is a gyerek keresztapja. Korábban én is jártam református templomba, azonban azóta teljesen más nézeteim vannak, ateistának vallom magam. Fontos nekem ez a gyerek, mindenképp a közelében leszek miközben felnő, viszont úgy érzem, hogy nem szeretném ebbe belevonni az egyházat. Nem tudnék őszintén igéretet tenni arra, amit a keresztelő során megigértetnek a keresztülőkkel. Túlgondolom ezt a dolgot? Vagy ma már megszokottnak számit vallásosság nélkül is keresztülőnek lenni?
2023. ápr. 24. 19:21
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
6%

Miért ne tudnál, ha nem hiszel benne? Tagadod azt, ami nem létezik vagy nem?

Elmész befogod a szád, aztán évente párszor veszel a gyereknek Kinder csokit meg Milkát..

2023. ápr. 24. 19:24
 2/14 anonim ***** válasza:
83%

Szerintem jól gondolkodsz.

Mi is gondban vagyunk, hogy ki legyen a gyerek keresztszülője, mert a keresztszülő egy amolyan vallási segítő szerep, nem elég simán jófejnek lenni aztán kész.

Esküt tenni Isten előtt szerintem még ateistaként vagy agnosztikusként is ciki, ha pontosan tudod, hogy nem fogod megtartani. Egyszerűen értéktelenné teszi az egészet.

DE biztos vagyok benne, hog ylétezik valamiféle ateista megfelelője a keresztszülőségnek. Nemtom, nézz utána. BÁr ha meg a szülők vallásosak, akkor nekik nyilván a keresztszülőség fontos. De én akkor a helyedben nem vállalnám.

Azt a kort éljük amikor emberek azért házasodnak templomban, mert szép. És bizony az így tett eskü annyit is ér.

Legyen értéke a kimondott szavainknak és inkább vállaljuk, hogy nem tudunk egyfajta esküt tenni, minthogy hamisan állítsunk valamit.

Szerintem.

2023. ápr. 24. 20:06
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem
2023. ápr. 24. 20:27
 4/14 Metionin ***** válasza:
100%
Nem, 2x is utasítottam vissza. Nem is tudom, egyáltalán hogy jutott eszükbe megkérni.
2023. ápr. 24. 21:01
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Én ugyan ateista nem vagyok, de a vallástól is eltávolodtam, nem tartom magam vallásosnak. Én nem vállalnám el, de nem csak ezért, helytelennek tartom a csecsemőkeresztséget. Miért nem lehet ezzel megvárni, hogy a gyerek felnőttként önállóan döntsön vallásról? Úgy is lehet vallásosan nevelni, hogy felnőtt korában dönthet majd, amikor már tudatos döntése lesz. Nekem okozott azért dilemmát, hogy meg vagyok keresztelve, megvolt minden szertartás, ami kell felnőtt korig, de valahogy teljesen másképp látom a világot, másképp hiszek, csalódtam gonosz vallásos családtagokban, volt egy vallásos szokás, amit egy darabig csináltam, de nem éreztem ott a helyemet...
2023. ápr. 24. 21:26
 6/14 anonim ***** válasza:
39%

5, éppenséggel a keresztség nem kötelez semmire, a hit tudatos és önszántadból történő megvallására a bérmálás / konfirmáció van. Nem véletlen, hogy nem áldozhatsz / úrvacsorázhatsz, amíg ez nem történt meg.

Szóval a csecsemőkori keresztelés semmit sem jelent.

2023. ápr. 24. 21:52
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
6-os, a kereszténység kezdetén nem volt csecsemőkeresztelés.
2023. ápr. 25. 06:40
 8/14 anonim ***** válasza:
0%
7, és? Ez mit bizonyít vagy cáfol?
2023. ápr. 25. 10:26
 9/14 anonim ***** válasza:
60%

"Szóval a csecsemőkori keresztelés semmit sem jelent."

Akkor meg minek? Csak hogy posztolgathassátok a fotókat közösségi oldalon? Kipipálhasd, hogy ez is megvolt? Ha semmit nem jelent, akkor mi a francnak erőltetitek?

2023. ápr. 25. 14:49
 10/14 anonim ***** válasza:
0%
9, ahog ynézem benned valami kemény sértettség dolgozik, én javaslom pszichológussal átbeszélni a dolgot...
2023. ápr. 25. 14:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!