Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mit jelent gazdagnak lenni?

Mit jelent gazdagnak lenni?

Figyelt kérdés
Úgy értem, hogy szerinted aki gazdag annak mennyi pénze van? Milyen vagyontárgyai, ingatlanai vannak? Hogyan él? Meg lehet ezt így határozni?

2023. márc. 3. 19:17
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
90%

Relatív, hogy kinek mi a gazdagság. Én 5 éve még alkalmi melókból éltem, ma meg 700e-1200e között van a bevételem, örököltem is, van két kocsim, az egyik egy 911-es Porsche, tartozásmentesen van saját ingatlanom, presztízs óráim, apróság, de amikor telót cseréltem, megvettem egyösszegben, függetlenül egy iPhone14-est, nem kell szenvednem az élelmiszerárak miatt, az ilyen kaja, rezsi, autózás, ruhavásárlás nem problémák.

Számomra ez gazdagság, ha a korábbi életemet, vagy a sok mai átlagembert veszem alapul, de egy milliárdos NER lovaghoz képest egy kispályás senki vagyok.

2023. márc. 3. 21:28
 12/24 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Azért tettem fel a kérdést, mert felmerült bennem, hogy én gazdag vagyok-e. Szerintem egyáltalán nem. Jól élünk, de szerintem a gazdagság nem ez a szint. De persze azt is tudom, hogy nagyon sok embernek álom ahogy élünk.

Saját nagy, hibátlan, tehermentes házunk van, 2 autós garázzsal, nagy udvarral. Új elektromos autónk, és új felsőkategóriás motorom van, mind szintén hitelmentesen. A ház új eszközökkel van felszerelve, hatalmas tévé, drága, hifirendszer, minden szobában klíma, a házon napelem. A boltban abszolút nem kell néznünk az élelmiszer árakat. Van egy takarítónőnk.

Na de mindemellett mindketten alkalmazottak vagyunk, napi 8 órát dolgozunk. A LIDL-be járunk bevásárolni, ebédet a Teletálról rendelünk, amikor nincs kedvünk főzni.

Szerintem aki gazdag, annak akkora háza van, amiben többször elférne, luxus autója van, akár több is, a bevásárlását, étkezéseit más intézi, nem foglalkozik ilyenekkel. Akár minden nap ebédelhet/vacsorázhat étteremben, akármikor elutazhat bárhová, első osztályon.

Szóval szerintem ez is mint minden, nézőpont kérdése. Egy harmadik világbeli nincstelennek az albérletben lakó, busszal járó, de minden nap meleg ételt étkező is gazdag.

2023. márc. 3. 22:04
 13/24 anonim ***** válasza:

Szerintem a fullos gazdagság ott kezdődik, hogy tényleg nem emberi léptékű lóvékhoz férsz hozzá anélkül, hogy meggebedne a biznisz, de szükséged nincs rá, a nagy költségek megvoltak a mindennapi vágyaidra, lenyugodtál újdonsághajszolásban (ugye a vágy oldala a mérlegnek), fenntartási költséget meg lepattanóból kiadja az osztalék, aminek így nagy része csak megy újrabefektetni. Tehát az anyagi lehetőségeid végleg elhúznak a vágyaid és az életstílusod költségeitől, és még növekszik is a bolt...

Te módosabb vagy, de ha lenne középosztályunk, sima polgár lennél, egy nyugati országban egy meglett családi háttérrel. Legalábbis ha nem lepattant szekérút lenne a kocsid alatt.

2023. márc. 4. 07:30
 14/24 anonim ***** válasza:

Persze, hogy teljesen szubjektív, hogy ki mit tekint gazdagságnak. Epiktétosz görög filozófus már kétezer éve megmondta, hogy "Nem az a gazdagság titka, hogy mennyi mindent birtokol az, hanem hogy mennyire kevés dologra vágysz."

További nagyon fontos tényező, hogy vajon tényleg szükséged van-e mindazokra a dolgokra, amiket megveszel, vagy csak azért veszel meg egy csomó mindent, mert azt remélem tőlük, hogy majd boldogabb, elégedettebb leszel tőlük, netán ezektől reméled mások jobb megbecsülését, miközben a valódi belső vágyaid és frusztrációid nemhogy csillapodnak, hanem tovább nőnek, amikor ezek a feleslegesnek bizonyuló vásárlások sem okoznak akkora örömet, mint remélted tőlük - sok esetben a marketing és reklámok hatására.

Itt elég jól leírják, bár főleg inkább a környezeti hatásokra koncentrálnak, hogy magad körül mit látsz, az hogyan befolyásolja (es torzítja el) a saját gazdagságodról alkotott képedet:

[link]

A szakkifejezést nem említi, de hedonic treadmill vagy hedonic adaptation jelenségnek hívják (magyarul nem is tudom - talán élvezeti taposómalom, de magyarul nem találkoztam még vele). Mindegy mennyit dolgozol és küzdesz hogy egy alacsonyabb szintről magasabb szintre juss el, azt a helyzetet is elég hamar megszokod és már nem érzed többé különösnek, nem fogod beérni annyival és még többre vágysz.

Ez összefüggésben van azzal is, ahogyan a gyerekek egy idő után megunják a legjobb régi játékokat is és mindig újabbra vágynak helyettük akkor is, ha már rengeteg áll halmokban. Sőt egyes elméletek szerint a párkapcsolatok megromlása is kapcsolatban áll ezzel a jelenséggel is, bár ott nagyon sok egyéb tényező is szerepet játszik.

Az is érdekes gazdasági szempont ebben a témában, hogy mennyire engedhet és meg tényleg mindazt, amid van. Erről itt egy nagyon jó írás:

[link]

Ez pedig egy nagyon érdekes történet arról, vajon miről lehet felismerni az igazán gazdag embereket és hogyan lehet megkülönböztetni őket azoktól, akik csak gazdagnak látszanak, de valójában nem azok:

[link]

2023. márc. 4. 08:57
 15/24 anonim ***** válasza:
Utolsó, a hedonic treadmill-t kiszámolón az életmód inflációjának nevezték, szerintem találó. Van erről is cikk.
2023. márc. 4. 09:01
 16/24 A kérdező kommentje:

Igazából pont az is fura nekem, hogy most azt érzem mindenem megvan, és nincs már az a hajtás bennem, mint korábban. Ez elég szokatlan, eddig mindig megvolt egy konkrét cél előttem, amiért dolgoztam, de most nincs semmi.

Persze vehetnék nagyobb házat, erősebb autót, komolyabb hifi rendszert, de egyikre sincs szükségem.

De mégsem szeretnék belekényelmesedni a jelenlegi helyzetembe, mert az elég veszélyes.

2023. márc. 4. 09:11
 17/24 anonim ***** válasza:
Nyugi ez az állapot hamar elmúlik majd és újra még többet akarsz, mert semmi sem elég...
2023. márc. 4. 09:13
 18/24 anonim ***** válasza:
Kezdj házisört főzni, kb sosincs vége a tanulásnak, és 90% tapasztalat a dolog. Különösebben sokba nem kerül az első pár százas után, és végeláthatatlan gasztrofelfedezés, rendszerint elég jó társaságban.
2023. márc. 4. 09:18
 19/24 anonim ***** válasza:

"De mégsem szeretnék belekényelmesedni a jelenlegi helyzetembe, mert az elég veszélyes." - ezt csak az ilyen komfortzónapuffogtató életkócsok hangoztatják, akik szerint csak az élet, ha az ember örökkön örökké nyüstöli magát, megfelelési kényszereknek élve.

Szerintem(!!!) ha megteheted, miért ne kényelmesedhetnél bele, ha úgy is megy a biznsz és megvan az az anyagi színvonal, ami elégedetté tesz.

Ha meg valami változik, akkor úgyis kénytelen az ember is követni,változtatni, de nem kell önszenvedtető módon tenni mindezt.

Kétféle anyagi, pénzkereső metódust különböztetek meg (én, szubjektív, privát vélemény): a

-Töltekezés

és a

-Szintentartás

Amikor éppen el akarunk érni egy célt, pl házvásárlás, autóvásárlás, vagy bármi hasonló, akkor odatesszük magunkat, nyüstölődünk időlegesen, hogy minél hamarabb meglegyen az áhított cél anyagi vonzata.

Mihelyst ezt elértük, ennek a fenntartása már lényegesen kevesebbe kerül, mint összeszedni a rávalót, így lehet picit lazítani, a szintentartáshoz nem kell annyi melót vállalni, így marad energia élvezni a dolgainkat.

2023. márc. 4. 09:22
 20/24 anonim ***** válasza:
73%

Mi veszélyes van abban, ha kenyelmesen élsz és nem találsz ki magadnak mindenféle újabb bullshit célokat amiért meg kell gebedni?

Nekem van hitelmentes lakásom, egy közepfos autóm, barátaim, valamennyi megtakarításom, szabadidőm. Mi kell még?

Kitalálhatnám hogy a lakást fel kell újítani mert a ciki barna konyhabútor helyett menő króm kell, meg az autó is jó lenne ha hibrid lenne és nyaralást is upgradelni kéne egy Dubajra, de őszintén, ha ez abba kerül, hogy többet dolgozzak és kevesebb legyen a szabadidőm, akkor csinálja a faxomse.

2023. márc. 4. 09:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!