Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » A homofóbiások miért találnak...

A homofóbiások miért találnak ki szinte kényszeresen valamilyen indokot amivel meg indokolják a gyűlöletüket? Miért nem ismerik be, hogy nincs különösebb indokuk?

Figyelt kérdés

Valahogy például egy arachnofóbiástól sem hallottam még, hogy elkezdte volna megindokolni azt, hogy miért retteg annyira a pókoktól. Volt aki az eredetét valamennyire megtudta mondani, hogy mikor kezdet tőlük rettegni, de nem talált ki rá semmit, hogy például a vallása tiltja, hogy érintkezzen velük és ezért retteg és hasonlókat.

A homofóbiások esetén miért van ez a szinte kényszeres érvelés?

Persze a két fóbia között vannak lényeges különbségek, de a kérdés lényege az, hogy miért keresnek rendszerint valamilyen indokot sokszor szinte kényszeresen már a gyűlölködésükre?

2023. febr. 17. 08:56
1 2 3 4 5
 1/44 anonim ***** válasza:
100%
Alapvetően mindenki minden tettére indokot keres. Te is indokot keresel, hogy miert gyűlölöd a homofóbokat. Mert ha nem lenne indok, mivel magyaráznád a gyűlöletet?
2023. febr. 17. 09:01
 2/44 anonim ***** válasza:
100%
Sosem láttam ilyet sehol. Nem is kapcsolódok olyan dolgokhoz, pláne nem beleszólok, amik semmilyen hatással nincsenek az én életemre.
2023. febr. 17. 09:02
 3/44 anonim ***** válasza:
84%

Akiknek a vallása tiltja nem homofób, hanem vallásos. Amúgy lehet, hogy én mozgok fura körökben, de mielőtt arról beszélünk, hogy ki kivel szexel már rég jóban vagyunk annyira, hogy ez ne zavarja.

Amúgy amióta szinte kötelező foglalkozni vele engem is zavar. Nem azért, mert ott vannak a filmekben, sorozatokban, hanem azért, mert jó karakterek helyett általában csak odáig jutnak, hogy ő meleg,mintha nem lenne más az ember mögött. Hozzáteszem szerintem ez egy melegnek is sértő lehet.

2023. febr. 17. 09:12
 4/44 anonim ***** válasza:
67%
Én nem keresek indokot, csak számomra természetellenes az egész és undorító, szeretem is az olyan zenéket, amikben a homokosokat szidják, de ez én vagyok, illetve vannak rajtam kívül jó páran, akik hasonlóan gondolkoznak erről. Ha valaki meleg, én azt kerülöm, volt egy munkahely, ahol egy meleg volt a csoportvezető, ott se maradtam sokáig, max egy hétig, le is léptem onnan.
2023. febr. 17. 09:17
 5/44 Psycho ***** válasza:
76%

Két különböző dologról beszélünk. A fóbia az patológiás szintű félelmet jelent. Jó példa a pókfóbia. A homofób esetében teljesen más érzelemről van szó. Ő nem retteg (most tegyük félre a látens homoszexuálisok túlkompenzáló viselkedését, akik a saját beállítódásuktól való rettegést így küzdik le, hogy bebújtatják a gyűlölet és a projekció mögé - van ilyen is, ők egy aleset).

A homofób gyűlöl.

Ez fontos, hiszen így látható, hogy nem a fóbiához érdemes ezt hasonlítani, mivel két teljesen más mechanizmusról van szó.

A homofóbnak van egy igen konzervatív világnézete, és ebbe ez nem fér bele, ezért megveti a melegeket, képtelen ezt elfogadni.

De eleve: az ember egy olyan lény, akinek egy teljes agyi apparátusa fejlődött ki annak érdekében, hogy megvédje a saját énképét és világnézetét, hogy konzisztensnek tűnő módon lássa a világ történéseit saját meggyőződéseivel. Ennek egyik eszköze a racionalizálás, a kimagyarázás - így feljogosíthatod magad a cselekedeteidre, így igazolhatod az attitűdjeid létjogosultságát. Fontos: nem kritérium, hogy ezek a kimagyarázások tökéletesek legyenek. A lényeg, hogy ne kelljen szembesülnöd a saját tökéletlenségeddel.

Ezt nem csak a homofób csinálja, hanem konkrétan mindenki. Diétázol, de megkívánod a csokit: "Na, ezt az egyet még bekapom, majd egy kicsit többet edzek délután!". Futni akarsz tíz kört, de a nyolcadiknál már rottyon vagy: "Fu, abba kell hagynom, mert lehet megsérülök". Megtetszik egy lány, szívesen megismernéd, mégsem szólítod meg: "Áh, úgyis csak elutasítana, múltkor is ez volt!". Látható, hogy a valódi indok más. A valódi indok fenyegető lenne az énképre nézve. Ki szeretné magát falánknak tudni? Ki szeretné magát gyengének tudni? Ki szeretné magát besz@rinak tudni? Melyik homofób szeretné magát gyűlölködőnek tudni?

Ez a kimagyarázás tehát egy énvédő (mondhatni: elhárító) mechanizmus.

Félreértés ne essék, nem védeni akarom a homofóbokat, vagy bármelyik olyan csoportot, aki valamilyen hovatartozás alapján, sztereotíp módon megvet más embercsoportokat. Célom az volt, hogy a mögöttes pszichológiai mechanizmusról írak pár sort.

2023. febr. 17. 09:26
 6/44 anonim ***** válasza:
82%
Az arachnofóbiás nem feltétlenül gyűlöli a pókokat. A homofób a melegeket igen.
2023. febr. 17. 09:31
 7/44 anonim ***** válasza:
32%
Nagyon tetszenek a válaszaid Psycho. Remélem sok ember látja azt a pár felhasználót, aki próbálkozik a pszichológiai edukációval, és vannak mondatok, amik átmennek a motivált embereknek és segítségkérésre ösztönzi őket.
2023. febr. 17. 09:33
 8/44 anonim ***** válasza:
56%
Mondjuk érdemes azt is definiálni hogy mire mondjuk hogy homofób? Mert ha a gyűlölet alapjan nézzük akkor (saját példaval élve) én nem vagyok homofób, nem gyűlölöm a melegeket, meg sem vetem őket, semmi bajom nincs velük. Viszont ha meg elfogadas szintjén, akkor már rezeg a léc, mert pl nem tartom jó dolognak a melegséget. Nyilvan ha valaki olyan akkor nem tud vele mit kezdeni, de ne reklámozzuk, ne ezt a példát mutassuk. Nyilván ez csak a saját véleményem, és csak a példa kedvéért írtam le, mert attól függően hogy melyik féleképpen értelmezzük a fogalmat, teljesen más válaszokat lehet adni.
2023. febr. 17. 09:38
 9/44 Psycho ***** válasza:
38%
#7: Köszönöm, kedves Tőled! Igyekszem :)
2023. febr. 17. 09:50
 10/44 anonim ***** válasza:
49%
Természetes undorhoz nem kell semmiféle indok.
2023. febr. 17. 10:27
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!