Hogyan legyek, maradjak motivált?
Mostmár évek óta év elején hirtelen motivációt érzek a változtatásra. Azért ilyenkor, mert kicsit többet vagyok itthon és többet tudok magammal foglalkozni. A fejem is kicsit kitisztul, ki tudom magam pihenni.
De, a gond az az, hogy ha visszamegyek dolgozni elkap a mókuskerék kb. 2 héten belül.
Elillan a lendület.
Amúgy is kráterek vannak a céljaimban.
Lista:
-több mozgás, fogyás és izmosodás
-önképzés:beszéd, érvelés, általános műveltség
-tanulás:másik képesítést szeretnék, hogy munkahelyet váltsak
-több kellemes élményt szeretnék az életembe, minél több könyvet olvasni
A gondom az az, hogy nem tudom kidolgozni a ponzokat, de tényleg, moatmár rájöttem, hogy itt a baj. Ha nem tudom elképzelni, hogy hogyan fogom kivitelezni a változtatást, akkor nem is fogom megcsinálni.
Nektek, hogy sikerült változtatni? Hogy dolgoztátok ki a változtatandó pontokat? Mit csináltatok ennek érdekében? Kitől kértetek tanácsot? Mi az, ami segített?
Fogalmam sincs.
1,5 hónapos munkakeresésem alatt a listádból megvolt 3 a 4ből.
Aztan elkezdtem dolgozni, es szép lassan elkopott mindegyik. Valamelyest a testmozgas meg megvan, de közel se olyan rendszeres, mint szeretnem es mint amennyire a szervezetem igényelné.
Bem szeretnélek elkeseríteni, de szerintme ez a vilag nem erre lett kitalálva. Lehet valakinek megy, nekem sajnos nem.
De nagyon remélem, valaki tud adni hasznos tippet, ami használ és bejön.
Én sajnos elég pesszimista vagyok e téren.
Azt mondják (ez tanulmány), hogy amikor az emberek elkezdenek célokat kitűzni, akkor leírják hogy mit szeretnének, így akarnak kinézni, úgy akarnak élni, stb., és általában ott rontják el az emberek, hogy a "vágyott én" és a "jelenlegi én" között Föld-Hold távolság van, ami szorongáskeltő. Ennek következtében 1 vagy 2 hét alatt bukni fog a dolog, mert nem 1-2 nap alatt, de nem is hetek vagy akár hónapok, hanem sokszor évek munkája.
Például sok ember mondja, hogy jövőre szeretnék lefogyni. Mondjuk 20 kilót. Csinálja 2 hétig, nyilván nehéz, a hónap végére sikerül neki 1 kilót fogyni, és abba fogja hagyni, mert a vágyott céltól nagyon messze van. Rájön, hogy neki ez nem fog menni, és mert másoknak sikerült 3 kilót is leadni neki meg nem. Bukik az egész.
Ennél a példánál maradva, ne azt tűzd ki, hogy te jövő ilyenkorra 20 kilóval könnyebb leszel (mert ez szorongáskeltő és messze van a jelenlegi éned a vágyott én-től ebben a példában), hanem legyen az a cél, hogy minden hónapban minimum 1 kilogrammot leadsz. Ez egy kihívás, amit biztosan meg fogsz tudni ugrani. Melós, nehéz, de ez kivitelezhetőbb és tud sikerélményt adni. Legrosszabb esetben csak 12 kilót fogsz fogyni, ami nem 20, de a vágyott én sokkal közelebb kerül hozzád. Még egyszer, ez csak egy példa volt.
Ha az a cél, hogy márpedig te 20 könyvet kiolvasol, az megint túl nagy lépték. Határozd el, hogy hétköznap minimum 15 percet olvasol minden nap. 15 perc nem sok, és jelen esetben lényegtelen, hogy mennyi könyvet olvasol ki a végén, de van sikerélményed.
Ez pedig a legfontosabb! A sikerélmény. Mert ez adja az embernek az erőt.
Nem a motivacio hianya a fontos, illetve az is oka, de az onfegyelem nincs meg sokakban. Hogy akkor is csinalom ha semmi kedvem hozza. Sajnos a mokuskerek, amiben az emberek nagy resze benne van, kitorni nem tud, persze hogy nem hisz a rendszer igy lett kitalalva hogy robotolj, elveszi az eletkedvedet is.
Az elso lepes a tenyleges elhatarozas a legnehezebb. Na meg ahogy fentebb irtam, hogy ha nincs kedvul hozza borul az egesz. Pedig nem kell mindent kukaba dobni, csak mert par napig nincs kedved hozza. Nem tragedia ha vannak kisebb szuneteltesek, csak azert legyen benned az hogy nem felejted el miert kezdted.
Sok minden evek munkaja.
A szorongás! Ez az! Fején találtad a szöget. Amióta realizáltam, hogy szorongok. Az elött nem is tudtam róla, meg nem gondoltam volna, hogy nekem van, nem is ismertem fel. Tök véletlen jöttem rá több Tiktok videót nézve.
Kitartásom nincs az teljesen biztos, főleg ha nincs sikerélmény meg állandóan fáradt is vagyok.Tök jól írtad, hogy nagyon fontos, és tényleg az lenne.
A legnagyobb gátnak mégis azt érzem, hogy nem tudom vizuálisan elképzelni. Fejben nem tudom összerakni a lépéseket. Rám tényleg igaz, hogy csak szenvedek magammal. Nem tudok magamon segíteni.
4
De nem is kell összeraknod fejben a lépéseket. Csináld. Még kihívás, de teljesíthető célt tűzz ti. Nem kell minden lépést előre tudnod és ismerned.
Ha éjjel beülsz az autóba, akkor is el tudsz menni akár Spanyolországba is, pedig csak az előtted lévő 4-5 métert látod amit megvilágít a fényszóró, nem látod az egész utat.
Ez is probléma, hogy túlkomplikálják az emberek és az egyszerű dolgokból is nagy ügyet csinálnak. Ha szeretnél elkezdeni futni, akkor holnap elkezdesz futni. Nem kell hozzá 40 ezres futócipő, meg nem kell X idő alatt X kilométert letolnod, csak csináld. Aztán ha egy házkör sikerül, akkor csak annyi, de az már meg van. Aztán utána lehet csiszolni, jöhet a 40 ezres cipő, meg a maraton. De ez idő.
#6:
Maga roppant intelligens! :)
... nincs jobb dolga, Szilveszter este?
7
Ezt most szarkasztikusan tetszett írni? :)
#8:
Az elejét tiszta szívemből, a végét pedig ugyanazzal a szívvel reménykedve... :)
9
Reménykedve, hogy nincs jobb dolgom? =)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!