Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Beszédben miért nem tudom...

Beszédben miért nem tudom olyan jól, választékosan kifejezni magamat, mint írásban, vagy gondolatban?

Figyelt kérdés

Egy-szerintem-viszonylag olvasott lány vagyok, van pár téma amihez hozzá tudnék szólni, vagy ami érdekel, de ha erre beszédben kerül sor, sokszor hiába tudom, mit is akarok mondani, beszélgetés közben valahogy nem tudom úgy kifejezni magamat, ahogyan azt szeretném. Sokszor a mondat közepén alig nyögök ki szavakat, vagy nem tudok folyamatos beszéddel hosszú gondolatmenetet lefolytatni megállás nélkül.

Ez írásban és fejben nem okoz problémát. Már kezdek attól félni, hogy leépül az agyam, vagy ilyesmi.

23/L

2022. dec. 10. 13:54
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Írásban azért tudod jobban kifejezni magad, mert megtudsz állni, és gondolkozni hogyan folytasd a mondandód.

A folyamatos beszédet nem tudom hogyan tudod elsajátítani :/

2022. dec. 10. 14:01
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Lehet, hogy szorongós esetleg gátlásos vagy, amit kiegészít egy kis maximalizmus. Írásban nem parázol annyira, hiszen át tudod gondolni, hogy mit írj le, gépen pláne, hiszen törölhetsz, úrjrafogalmazhatsz, szerkeszthetsz, de a kimondott szó már ott van, és ez feszélyezhet.
2022. dec. 10. 14:01
 3/9 A kérdező kommentje:
Igen, ez így helytálló lenne, de írás közben is ritka, hogy törölgetek.
2022. dec. 10. 14:02
 4/9 anonim ***** válasza:
Szerintem már az is valami, ha hangosan olvasol, szokod, és elfogadod a saját hangodat, mert lehet, hogy ezzel is gondod van. Tehát olvass fel hangosan, énekelj, szavalj, stb. ez mind segíthet, végezz ilyen gyakorlatokat.
2022. dec. 10. 14:03
 5/9 anonim ***** válasza:
Velem is így van. Annyi gondolat kavarog a fejemben sok dologról, hogy egyszerűen nem is tudom kifejezni szóban. 😅 Szerintem is annyi, hogy írásban sokkal több időd van, átgondoltabban tudsz fogalmazni.
2022. dec. 10. 14:13
 6/9 anonim ***** válasza:
Lehet a hosszabb szóbeli szövegek előadásában egyszerűen nem vagy ugyanolyan gyakorlott.
2022. dec. 10. 14:26
 7/9 anonim ***** válasza:
Jól írja az 1#: csak úgy tudsz rajta változtatni, ha minél többet kommunikálsz a való életben, és gyakorlod.
2022. dec. 10. 15:49
 8/9 anonim ***** válasza:
Mert tobbet irasban beszelgetsz
2022. dec. 10. 16:20
 9/9 anonim ***** válasza:

#2 vagyok. Az egy dolog, de akkor is maga a tudat biztonságérzetet ad, így felszabadultabban fejezed ki magad. És aki felszabadultabban fejezi ki magát, az kevésbé is hibázik, de aki szorong, az többször és nehezebben. A szóbeli kifejezés okoz gondot nem véletlenül. Ezért írtam azt is, hogy gyakorolj. Ezt azért lehet valamennyire orvosolni.

Meg írásban lehet hogy lassabban megy a kifejezés, jobban át tudod gondolni. Arról nem is beszélve, hogy mint írtam, lehet, hogy megriadsz a saját hangodtól, és leblokkol valamennyire az is.

2022. dec. 10. 21:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!