Szerintetek miért van ennyire kevés őszinte, megbízható, becsületes, ember a mai világban?
' az olyanokból van kevesebb akik azt mondanák hogy "Katika nem akarlak megbántani de szerintem ez a kabát nem néz ki valami jól, nem áll Neked valami jól, nem illik hozzád stb."'
. Bocs, de neked mégis mi közöd van hozzá, hogy más milyen kabátot visel?
Most jövök rá, hogy Te nem is az őszinteséget hiányolod másokból, hanem hogy az emberek többsége miért nem tolakodó és bunkó.
Jó lenne megjegyezni: az őszinteség csak akkor erény, ha egyébként jó ember vagy, ha az őszinteségeddel jobbá teszed a világot, eléred, hogy mások jobban érezzék magukat. Még egyszer: őszinteséggel, nem hazugságal, nyalizással.
A hozzád hasonlók mindig azt hántorgatják fel, hogy nem bunkózhatnak, ócsárolhatnak szabadon, de azt érdekes módon sosem hallom, hogy "megszólt a Julcsi, amiért megdícsértem, hogy milyen jól tartotta a prezentációt".
9-es
"Nem, ez nem a semmiből jön. Te divatból szapulod az embereket, hogy ma minden milyen rossz, és jó eséllyel a saját jellemet projektálod másokra, hogy így nyerj önigazolást a divatos nézetre, ellenben én pozitívan állok az emberekhez, és tapasztaladból beszélek."
Akkor is pozitívan állnál az emberekhez ha mondjuk 10-ből 9 ember átvert, becsapott volna? Nincs itt semmilyen divat szapulásról szó, én is a tapasztalatiamat osztottam meg amit a világban érzékeltem eddig és amiket tapasztalok. Vagyis a te nézeted pontosan annyira "divatos szapulás" mint az én nézetem és tapasztalatom. Te pozitívan állsz az emberekhez, mert valószínűleg téged nem ejtett, nem csapott be ennyi ember és nem ejtettek ennyiszer pofára. Én realistán állok hozzá mert engem meg igen.
#1: ja-ja, a tipikus általánosítgatás.
Volt 2-3 negatív esete, és egyből extrapolál az egész népességre.
Nem túl bölcs dolog... :)
12-es ez egy példa volt, ha jól láttam a 3-as válaszoló írta. Magamtól nem szoktam amúgy a véleményemet másokkal megosztani, legfeljebb ha megkérdezik. Így a példára visszatérve úgy gondolom hogy mondjuk a Katinka ismerősöm megkérdezi a véleményem, milyen ez a kabát?
Tolakodó meg bunkó? Hát ezzel még sosem vádoltak, épp ellenkezőleg, mindig jó embernek mondanak legalábbis akik ismernek, de finoman szólva szerintem Te értetted félre a példabeli szituációt és most általánosítasz. Amúgy annyira nem vagyok tolakodó hogy sajnos túl sokszor is kérek bocsánatot másoktól még akkor is amikor nem kellene, így még sokszor mások mondják nekem hogy nincs miért bocsánatot kérni. Szóval ennyire vagyok tolakodó és bunkó.
"Jó lenne megjegyezni: az őszinteség csak akkor erény, ha egyébként jó ember vagy, ha az őszinteségeddel jobbá teszed a világot, eléred, hogy mások jobban érezzék magukat. Még egyszer: őszinteséggel, nem hazugságal, nyalizással."
És Te ezt tapasztalod hogy ez jellemző a mai világban? Hogy őszinteséggel érik el az emberek hogy jobban érezzék magukat? Pont nem ez a jellemző hanem amit fentebb is írtunk hogy hazugságokkal, még ha kegyes hazugságok is meg nyalizással...
"A hozzád hasonlók mindig azt hántorgatják fel, hogy nem bunkózhatnak, ócsárolhatnak szabadon, de azt érdekes módon sosem hallom, hogy "megszólt a Julcsi, amiért megdícsértem, hogy milyen jól tartotta a prezentációt"."
Ezzel megint félelőttél. Ugyanis nekem ahogy írtam korábban nagyon is fontos az őszinteség, és az őszinte kritikát is többre értékelem mint a kegyes hazugságot vagy a nyalizást. Hogy miért mert ebből lehet tanulni, ezáltal lehet fejlődni, mert a kritikával olyan hibára világíthat rá az adott illető amit magamtól észre sem vettem. Sosem jutna eszembe senkit lebunkózni, ócsárolni, de nyalizni sem szoktam senkinek. Ha valakivel nem értek egyet, akkor elmondom hogy nem így gondolom és kész de nem fogom lebunkózni és ócsárolni, de abban igazad van hogy a legtöbb emberben azért ez is ott van. Tisztelet a kivételnek persze, de ebből megint kevés van. Nézd meg hány ember szokott bunkózni, ócsárolni másokat?
"Csak ne hazudjunk, ne állítsunk valótlan dolgot másoknak, legyen szó idegenről vagy ismerősről, barátról vagy párkapcsolatról."
Oké, te elmondanád a csaló, egoista főnöködnek, ha rákérdez, hogy fel akarsz mondani, mikor még nincs másik munkád, de már jársz állásinterjúkra, és nincs elég megtakarításod, hogy eltartsd magad, ha elveszted a munkádat?
#9: 10x10 PONT! :)
Nem ismeri a mondást a kérdező, hogy "amilyen a mosdó, olyan a törölköző"
Avagy: amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten....
:)
Volt 2-3 negatív esete, és egyből extrapolál az egész népességre.
Miből gondolod hogy 2-3 negatív esetről van szó? Saját tapasztalataim alapján sokkal több a nem őszinte és nem becsületes ember mint az akik azok lennének. Ezt írtam le és nem csak én hanem itt több válaszadó is megerősítette ezt. Vagyis nem csak saját tapasztalatról van szó mert nem csak egyedül én tapasztalom ezt.
"Nem túl bölcs dolog... :)" Igen, a mai világban nem túl bölcs dolog őszintének, becsületesnek lenni és leírni az igazat, ezzel egyetértek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!