A világon miért nincs sehol limitálva a magánvagyon felső határa?
Tudom, most én leszek a kommunista, meg az irigy proli, meg hasonlók, de akkor sem értem miért nem lehet egy észszerű határt szabni a harácsolásnak.
Félreértés ne essék: nem azt mondom hogy mindenki legyen csóró, meg mindenkinek ugyanannyi pénze legyen. Nem pármillió forintra gondoltam, lehetne tőlem százmilliós, milliárdos nagyságrend is, nyilván éljen jól aki sokat dolgozik, vegyen nagy házat, utazgasson, miegymás.
Csak lenne valami határ. Mert azt senki ne mondja hogy jogos meg igazságos, hogy egyes emberek dollármilliárdokért licitálnak festményekre, vázákra, szőnyegekre, vagy éppen 5000 darabos (igen, tényleg annyi, olvastam róla) luxusautó-gyűjteményt tartanak fenn. Könyörgöm azt se tudja megjegyezni milyen autói vannak! Teljesen fölösleges, és itt nem lehet legyinteni annyival hogy "megteheti", mert rengeteg olyan gond van a világban aminek a megoládáshoz pénzre lenne szükség (vagy éppen olyan problémák, amiket úgy lehetne felszámolni ha NEM lenne belőle haszna a gazdagoknak).
Még egyszer hangsúlyozom: nem arra akarok kilyukadni hogy legyen mindenki egyenlő és lakjon panelban meg járjon busszal. Csak van egy határ ami fölött egyszerűen védhetetlen hogy miért kell valakinek még több pénz, abból mi haszna van akár neki akár bárki másnak, és miért nem költik azt a pénzt ami a bankszámláján, vagy éppen a garázsában pihen, fontosabb, értelmesebb dolgokra.
Állítom, a világ leggazdagabb 1000 emberét ha "lehúznák" annyira mint egy átlag gazdagot, a világ sok problémája megoldódna. A pénzt úgyse viszi magával a sírba.

Szimpla hatalommánia. Ha birtokolt országok mennyiségében mérnék a vagyont, akkor is lenne mindig 5-10-100-1000 ember, akinek még több kell, sőt, az egész világ, meg világűr...
Amíg ilyen hatalom-komplexusos fäszok vannak a világ vezető pozícióiban, addig ez így lesz. Nem muszáj elfogadni, de ha rágod magad rajta, akkor sem lesz jobb.

A világ leggazdagabb embere egy 2 szobás, kb 60 m2-es lakásban él. ha az anyja meglátogatja, egy garázsból átalakított szobában kell aludnia egy matracon.
De a pénze nem is pénzben van, hanem cégekben. A tényleg zadag embereket már nem úgy kell elképzelni, ahogy te vagy gazdag, ha összegyűjtöttél 5millió forintot és ott parkol a sázmládon. A cég értéke a nagy a befektetők és részvényesek miatt. A cég meg az ő tulajdona. Persze vehet ki belőle pénzt, az már más kérdés, hgy megteszi-e. nyilván a legtöbben megteszik.
Egyrészt maga az állítás, hogy sehol nincs korlátozva, ez nem igaz. Pont mint írtad, ez kommunista felfogás, és mivel létezik a Földön ma is regnáló kommunista rendszer így a váalsz egyértelmű: vannak ilyen helyek. Kínának és Észak-Koreának hívják.
Nade a kapitalizmusban egy felső határ? Miért?
A pénz a mzogatúrugó. Ne tagadd, ha munkáról van szó, neked is. Szóval ha már van egy céged, szeretnéd sikerre vinni. és évről évre szeretnéd látni, ahogy egyre jobban fejlődik és jobban teljesít.
Pl alapítasz mondjuk egy pizzázó-étteremláncot. Behálózod vele egész Európát és tök jó az zület. nyilván termeli a profitot. Mit kezdj ezzel a profittal? Nyilván be kell fektetni valamibe, hisz csakúgy ha ott áll, nem jó semmire. Elkezdesz tehát terjeszkedni Amerikába is. Nagy siker, imádják a pizzádat. Két kontinens termeli a profitot neked. De újfent.. mit kezdj a profittal? A pénz csak akkor ér bármit, ha költik, befektetik. Úgyhogy betörsz az ázsiai piacra is..... aztán miután mindneki a te pizádat zabálja, ugyanúgy ott állsz a pénzzel amit fektetni kell valamibe különben akár el is égethetnéd. Úgyhogy elkezdesz kávézókat nyitni...
Érted? Ha dolgozol pénzt termelsz. ha pénzed van, kezdened kell vele valamit, de ha okos vagy, nem vázákra bszod el, hanem befekteted.. viszont ha ügyesen fekteted be, akkor azzal csak még több pénzt szerzel, amit ugyanúgy be kell fektetni... vagy elverni vázákra:D
Szóval önmagában az, hogy a gazdag befektet és még gazdagabb lesz, az szerintem nem a hatalomvágyról szól, egyszerűen ez a pénz útja, máskülönben értelmetlen.
Az, hogy autókba, szőnyegekbe meg vázákba fektetik... nos.. ez azt jelenti, hogy az illető nem elég kreatív ahhoz, hogy hasznos célra fordítsa a pénzét. Mi hasznos? Tulajodnképpen bármi, ami befektetésnek minősül. Pl egy étteremlánc. Hisz azzal munkahelyeket teremtesz, embereket teszel jóllakottá stb....
nyilván azokat, akik hobbiból luxusautókat gyújtanak fel, mert jól néz ki, azokat vascsővel kéne agyonverni.
Szóval ne önmagában a brutálgazdag embereket nézd, mert az még nem feltétlen léha dolog. És önmagában még az sem bűn, ha vesz magának 1-1 drága valamit. Én 30ezerért veszek fejhallgatót, ő 30millióért, mindneki a fizetése 10%át költi erre:D
De azt én is vallom, hogy azért zömében próbáljon már meg hasznos dolgokra adni pénzt... zömében...

Az a helyzet, h valamilyen szinten igazad van.
Ha a túl gazdag emberek felesleges vagyonát 1etlen 1x elköltenénk az óceánok tisztítására és a föld megmentésére akkor sokkal egészségesebb és jobb lenne ez a bolygó.
Ha én benne lennék a felső 1000ben, vagy akár csak 10000ben, akkor rengeteget költenék a természet és a föld védelméért és megmentéséért. Ahogy persze a szegényeknek is rengeteget segítenék.
Ha valami nagy vezető is lennék, akkor fél évente/évente egyetlen órára/éjszakára kikapcsolás New Yorkban az áramot és akkor már szintén rengeteget tettünk a földért és az eladósodás ellen.
Olyan hihetetlen számomra, h annyi fullgazdag van, még sem teszi ezt szinte senki, vagy csak kismértékben.
Rengeteg módon tehetnénk a földünkért, csak kéne egy olyan, nagyon gazdag ember, aki áldoz rá elég pénzt.

A világ leggazdagabb embere veri a nyálát, hogy ő egy kislakásban lakik, és az elektromos autójával mennyire környezetvédő - és csak nagyon kevesen értik azt, hogy mennyire nem az, mert a kocsi előállitása során annyi környezetszennyezés történik, ami messze a legrosszabb megoldás. Ugyanilyen elektromos autókat lehet csinálni úgy is, mint ahogyan a több gyártó is csinálja. Csak sajnos a világ leggazdagabbjának jobb a médiaháttere.
Ezen kivül, a világ leggazdagabbja a túrista űrutazásaival - amikkel SEMMILYEN tudományos dolgot nem csinál - több felesleges környezetszennyezést csinál, mint ezer dizel IFA, hegymenetben. Ezek az utazások csak az ő vagyonát növelik, súlyosan környezetszennyezően. Szintén veri a nyálát, hogy az ő űr-internetje blablabla, de soha, senkinek nem adott még ingyen egyetlen percnyi internetet sem, mert annyi jótékonyságot is sajnál, hogy egy szomjazónak belehugyozzon a poharába.
Akik pedig szép csendben valóban mások megmentésén dolgoznak, akik tudósokat szponzorálnak a tudomány érdekében, akik milliárdokat áldoznak az afrikai éhezőknek, akik támogatják az oktatást, akik védik a környezetet, de mindezt csendben teszik, nem verik a mellüket, nem csinálnak hangos dolgokat, hogy még a vizcsapból is az ő dolgaik folyjanak, azokat utáljuk, mert fúj.
Nem azzal van baj, hogy valaki nagyon gazdag. Hanem a jelleme az, ami döntő (kellene, hogy legyen), hogyan itéljük őt meg.

Nagyon egyetértek az előző kommentelő utolsó mondatával.
Leginkább a jellem lenne a lényeg, csak hát a felső 10000ben nem sok a tényleg jó lelkű.... Legalábbis amennyit én látok belőle.

5, kicsit kevered a dolgokat. A világ leggazdagabb emberének űrcégénél nincs turistáskodás. Az a világ harmadik leggazdagabb embere (Jeff Bezoss) :D A SpaceX nem küld fel turistákat, hanem a Nemzetközi Űrállomásra visz fel ellátmányt és asztronautákat. Nameg az Artemis holdprogramra készít eszközöket, járműveket.
Az elektromos autó létrehozása ugyanúgy környezetszennyező, mint bármelyik másik autó létrehozása. Pontosabban egy elektromos autó létrehozása körülbelül anyira szennyező, mint egy robbanómotoros autó létrehozása + menni vele kb 30.000 km-t.
Tehát ha zöldenergiával tankolod az elektromos atódat, akkor 30.000 megtett km után már kisebb a lábnyoma, mint egy robbanómotorosnak. A robbanómotoros ezt soha nem fogja elérni, hiszen nonstop szennyez a használat során is.
És azért 30.000 km nem olyan sok egy autónál, amit nem arra tartanak, hogy a garázsban rohadjon le.

Az a baj, hogy egy ilyen határ meghúzása komoly visszaélésekre adna okot. Mennyi legyen az annyi?
Én inkább a problémát abban látom, hogy lehet magántulajdonként olyasmiket birtokolni, amiknek szerintem nem igazán van ott a helyük. Hogy valaki megteheti azt, hogy egy gyógyszergyárat birtokol, és egyesek számára életmentő gyógyszeralapanyagok árát a sokszorosára emelheti csak úgy. Vagy például ilyenek a bankok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!