Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Az ügyvezető a magánvagyonával...

Az ügyvezető a magánvagyonával felelhet egy cégnél ha csődbemegy, de ez vonatkozik az ügyvezető feleségére?

Figyelt kérdés
Tegyük fel hogy van egy kft ami csődbe megy, megállapítanak 50 millió ft büntetést/hiányt/hátralékot stb. Ilyenkor viszik az ügyvezető ingatlanjait is, de mi van olyankor ha minden ingatlan és ingóság (kocsi) a felesége nevén van?
2021. szept. 7. 21:14
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
49%
Házasság alatt vagyonközösség van (hacsak nincs ennek ellentmondó házassági szerződés), vagyis tök mindegy kinek a nevén van, minden közös
2021. szept. 7. 22:20
 2/12 anonim ***** válasza:
19%
Az egy dolog, hogy közös, de az én tartozásomat attól még nem terhelhetik rá a nejem ingatlanjára.
2021. szept. 7. 22:39
 3/12 anonim ***** válasza:
60%
Nem is a nejed ingatlanjára fogják, csak a te fél ingatlanodra
2021. szept. 7. 22:56
 4/12 anonim ***** válasza:
5%
De az ingatlan nincs a nevemen, teljes egészében a nejemén van. Annak a felére sem terhelhetik rá jogilag, bármennyire is házassági vagyonközösségről beszélünk.
2021. szept. 7. 23:00
 5/12 anonim ***** válasza:
41%

4., hacsak a feleseged nem hazassag elott szerezte (vagy azota orokolte/ajandekba kapta) az ingatlant, akkor teljesen mindegy kinek a neven van, vagyonkozosseg van, kozos vagyonnak szamit, mindketten 100%-ig tulajdonosai vagytok, az egeszet viheti a bank.

Viszont a kerdesben mashol van a bibi, mivel kft es komolyann, nem-bt-s cegek eseten nincs korlatlan felelosseg, azaz nem felel maganvagyonaval, hacsak nem tortent buncselekmeny.

2021. szept. 7. 23:12
 6/12 puritan válasza:
51%

Nekem nagyon hiányos a jogi tudásom, de annakidején közgazdaságból azt tanultam, hogy a Kft. gazdálkodása után a vezető nem felel a magánvagyonával, csakis a Kft. vagyona veszhet oda csőd esetén. A házastárs vagyona pedig főleg nem forog kockán.

A Bt.-nél más a helyzet. Ott a beltagok teljes vagyonukkal felelnek a társaság gazdálkodása után.

2021. szept. 7. 23:17
 7/12 anonim ***** válasza:
27%

Nekem volt egy ingatlanom még régről. Feleségemmel 2 éve vettünk egy másikat, amit csak az ő nevére írattunk. Közben kiderült, hogy muterom révén örököltem egy tartozást, amit azt hittem, hogy kifizettem, de rosszul emlékeztem. Az én házamra ráterhelték, majd miután nem voltam hajlandó kifizetni (mivel azt hittem, hogy rendezve lett már), jött a cégemhez a letiltás is rá (miután bebizonyosodott, hogy jogos a követelésük, kifizettem egyébként). A feleségem ingatlanját békén hagyták, meg sem próbáltak semmit sem tenni vele.

Ez csak egy példa, amit felhoztam, saját eset. De ha tudsz hitelt érdemlő forrást erről, törvényhelyet, akkor elhiszem, lehet neked van igazad az ügyben és én tudom rosszul. De én tartom magam ahhoz, hogy attól mert vagyonközösség, csak úgy nem terhelhetnek rá.

2021. szept. 7. 23:20
 8/12 anonim ***** válasza:
73%
#6 - van olyan szélsőséges eset, hogy a kft tulajdonosa is teljes magánvagyonnal felel. A főszabály az, amit te is írtál, de kivételek mindig vannak.
2021. szept. 7. 23:21
 9/12 anonim ***** válasza:
37%
KFT, azaz KORLÁTOLT felelősségű társaság. Tehát az ügyvezető csak annyi vagyonnal felel, amennyit a cégbe beadott, a magánvagyona nem forog kockán. Bár némely esetben igencsak jó lenne ha nem így lenne...
2021. szept. 8. 08:17
 10/12 anonim ***** válasza:
36%
#9 - nem is így van. Főszabály szerint valóban korlátolt a felelősség és csak a bevitt tőke erejéig felel, de van olyan szituáció, amikor igenis a teljes vagyonával felel.
2021. szept. 8. 08:21
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!