Mi volt az az olvasmányélményed gyerekkorodban, amire úgy gondolsz vissza, hogy akkor nem voltál rá elég érett?
Jókai. 15 évesen nem ment, 25 évesen nem tudtam letenni.
Amik a leginkább nem mentek
- általánosban: Kincskereső kisködmön (ezt még azért végigszenvedtem)
- gimiben: Átváltozás, Ivan Iljics halála, Mester és Margarita, Mario és a varázsló (ezekből csak pár oldalakat tudtam elolvasni)
De nem tudom, hogy ez a korom miatt volt-e, mert ezeket biztos, hogy nem veszem kézbe soha az életben.
Az 1. válasz szempontjából érdekes lehet, hogy én 9 évesen az Abigélt önként választottam és imádtam, és akkor kezdtem végigbújni az összes Fekete István könyvet (a Lutrával kezdtem, és furcsamód a Tüskevárt csak 20 év körül olvastam), valamint hogy én szinte soha nem bírtam a drámákat olvasni, de pont Shakespeare volt a kivétel, persze, az már 15 év körül volt.
A Bánk bánnak majdnem sikerült csírájában elfojtania bennem az olvasás iránti érdeklődést.
Ötödikes gyerekként ez volt a legelső komoly könyv amit elém tettek, és olyan unalmasnak találtam, hogy fizikai fájdalom volt olvasni.
12 éves koromban az Esti Kornél. Az a vonatjelenet, amikor a lány lesmárolta.
6 éves koromban néhány Andersen mese: A kis hableány, A rendíthetetlen ólomkatona, Mese a lányról, aki a kenyérre hágott.
Bambi.
A fene se tudta, hogy milyen egy dévaj szarvastehén.
A kőszívű ember fiai. Rettenetesen unalmasnak találtam.
Amúgy sok olyan könyvet olvastam, amit idősebbeknek szántak és a legtöbb tetszett, max annyiban nem voltam rájuk érett, hogy felnőttként újraolvasva más perspektívák is megnyíltak a történetben. Pl. az Arany embert olvastam kb. 10 évesen és egy kalandos könyvként emlékeztem rá, majd később estek le benne pl. a politikával és üzlettel kapcsolatos dolgok, amikor már kb. nagykorú voltam. A kis herceget is unalmasnak találtam anno 7-8 évesen de később megvilágosodott előttem a történet mélyebb üzenete.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!