Mennyire kell ahhoz bunkónak lenni, hogy valaki önkényesen megváltoztassa a nevem?
Lebunkózod + "Ha ennyire tudatlan, akkor miért nem nyitja ki a száját számla íráskor és kérdezi meg? Alapvető tiszteletlenségnek tartom."
Á nem, nem pattogsz egyáltalán :DDD És az iskolával jössz mikor halvány fogadalmad sincs, hogy hány éves vagyok :) Rendkívül érett vagy, büszke lehetsz magadra
Pontosan hol írtál indoklást ahhoz, hogy miért annyira gyakori és jellemző jelenség az hogy valaki ne tudja a saját nevét? Vagy mit írtál le korábban?
Azért ezzel a kérdéssel olyan hű de nagy kár nem éri a céget, hiszen nem lett kiírva cégnév. :-) A kérdező meg nyilván felhúzta magát, lehet, hogy már nem először írják el a nevét, és ez bosszantó lehet, ha gyakran előfordul, és sok helyen magyarázkodni kell, hogy nem úgy hívnak. Ilyenkor kicsit kipuffogja magát az ember, majd elmúlik, nincs ezzel baj, rosszabb, ha elfojtja magában. Meg azért látjuk, hogy mással is előfordul, az én családomban is volt ilyen.
Én is reklamáltam már párszor, aztán tesztelő lettem, most fizetnek érte, ha hibát találok. :-D
Külföldi nevem van. MINDIG elírjàk, ha LEBETŰZÖM is!!!
Én tiszteletlenségnek veszem, mert annyival nem tisztelnek a legtöbb helyen, hogy helyesen írják a nevemen, hiába betűzöm le, vagy adok okmànyt. Pizzarendelés hagyjuk is. Nyolc betű a családnevem, meg öt betű a keresztnevem. Rendelésnél ilyen jött egyszer: Ilv Lia
Kétszer betűztem le. És tudod mi a legszebb? Amikor át akartam íratni, akkor azt mondták nem lehet, innentől ilyen névre megy, és kész. Anyàtok pi csàjàt akkor!! Rendeljen akkor tőletek a halál fa sza! Dögök.
A legtöbb helyen már kisbetűvel is írom a nevem, mert a sok infantilis nem tud megkülönböztetni egy ,,L" egy ,,i"-től. DIPLOMÁS emberek sem!
Szóval àtérzem, kérdező.
Nekem is nehezebb vezetéknevem van. Plusz Zita helyett sokszor leszek Rita. Ha fontos valamiért, akkor lebetűzöm, akkor már jól szokták írni, hisz nekik is érdekük.
Egy pizza rendelésnél viszont pont nem érdekel, felőlem Csingiling királykisasszonynak is hozhatják.
Amúgy csomagküldőnél dolgozom, mikor hoznak be csomagot, el kell kérnem a küldő nevét is, de csak formaság miatt, úgyis a csomagszám alapján azonosítják, a név nem oszt, nem szoroz. A kedvencem, aki a rohadt hangos gépek mellett maszkban motymorássza a hosszú szlávos nevét, és ha kérem, hogy betűzze, akkor sem a legkézenfekvőbb módon, nevekkel teszi, csak motyogja magukat a hangokat. Hát kösz. Egyszer visszakérdezek, többször nem, ennyire azért nem érdekel senki neve.
Az nem tiszta, hogy a problémád a bunkóság vagy a tudatlanság. Szerintem az, hogy Marika néni nem tudja, hogy pl a Lana meg a Lara az két külön név, és ezért véletlen rosszat ír, nem bunkóság, hiszen nem rosszindulatból teszi. Azt nem hiszem, hogy van olyan ember, aki direkt bunkóságból mondjuk Gergő helyett Gergelyt ír.
Nekem a legjobb az volt, hogy a diplomámra más nevet írtak.
Volt egy egyetemi tanárom is aki mindig más néven szólított. Leírtam neki emailben hogy nem úgy hívnak. Válasz emailben direkt a neki tetsző nevet használta. Úgy felbaxott hogy megkétdeztem tőle hány diploma kellene még neki ahhoz hogy egy x betűből álló nevet megtudjon jegyezni? Jó hosszan kioktattam, panaszt is tettem ellene. Utána már nem hívott sehogy se, csak "tisztelt hallgató" lettem.
Szerintem senki nem gondol rá, hogy valakinek a hivatalos neve egy becenév. Tudom, hogy ma már anyakönyvezhetők, de a köztudatban akkor sincs benne. Nem kell ezt zokon venni, pláne nem lehülyézni azt, aki nem gondol rá azonnal.
Egy szimpla csomagküldésnél meg aztán igazán nincs jelentősége.
Persze, megértem, hogy akit igy hívnak, azt frusztrálja, ha nem a nevén nevezik - szerintem ezért is kellene meggondolni a szülőknek, milyen nevet adnak a gyereküknek. (Bár ez a kérdezőn már értelemszerűen nem segít.)
De komolyan: ha pl egy szülőnek nagyon tetszik a Kata név, miért nem nevezi el Katalinnak a lányát, és hívja majd mindenki mással egyetemben egész életében Katának, becenéven? Kb. soha nem fogja senki Katalinnak szólítani! Úgyis csak a hivatalos kommunikációban lenne Katalin.
Ha viszont Katának anyakönyvezik, egész életében magyarázkodhat, hogy neki ez a teljes neve! Kinek jó ez?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!