Miért ér többet egy képzettség nélküli betanított munkás, mint egy szakképzett hivatásos sofőr?
Mindenhol megy a nyervákolás, hogy húúú milyen sofőrhiány van európai szinten. A sofőr fizetések, meg ennek ellenére még mindig a béka segge alatt vannak. S akkor most olvasom, hogy x,y gyárak bérkompenzációt hajtanak végre, a termelő részlegen, amihez a kormány biztosít x milliárdot.
Ha megnézzük, egy (belföldes) sofőr keres kb. átlagban 500 000 ft-ot. Napi munkaideje 12-13 óra. A képzettség megszerzésébe, kb. 800 ezer ft-ot fektet. Ebédideje, menet közben. Rendőr, nav-os, nkh-s mind rajtuk élősködik, vadásznak rájuk, büntetik pofátlan összegekre.
Ha órabérre lebontjuk, a fizetést kb. 2000 ft-ra jön ki.
Raktári raklaptologató. Jövedelme kb. 300 ezer ft. Napi munkaideje 8 óra. Ha túlórázik azt pótlékkal együtt megfizetik, főnökei nem kényszerítik csalásra. Előképzettség nem kell hozzá. Ebédideje van. Nem vadászik rá hatóság.
Az állam mégis azt a szektort támogatja, amiben a munkaerő úgy terem mint a szemét. Képzetlen munkaerőből van a legtöbb. Míg szakképzett munkaerőből óriási hiány van. S ez nem csak a hivatásos sofőrökre igaz, hanem bármelyik ágazatra, amelyik szakképzést igényel. Csak míg a szakmunkások meg vannak fizetve, addig a munkaerőhiány ellenére, a sofőr szakma a leginkább alulfizetett. S annak ellenére, hogy képzettséget igényel, a leglenézettebb.
Nem tetszik? Váltsál! Vagy menj külföldre.
Szerintem egyébként még belföldön is jól lehet keresni sofőrködéssel, mondjuk én nem pesti vagyok. Én olyan megyéből jövök, ahol mai napig a legtöbb munkahely minimàlt fizet, míg délen, vagy nyugaton az országban már 300 nettót kapnak ugyanarra a munkára az emberek.
Egyébként én is váltottam, azért írom, hogy váltsál. Megyét, és céget is váltottam, és itt kétszer annyi a fizu és kevesebbet is kell dolgozni is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!