Szerintetek is egyre több külföldön élő/dolgozó magyar költözik haza Magyarországra?
Nem tapasztaltam én sem. Három szakmám van, egyik hiányszakma, és itthon nekem minimàlt akarnak nekem fizetni mindenhol. Hát köszi nem, minimàlt kap az is, akinek lehet a 8 általános sincs meg, és ott áll a sor mellett, nyomkod két gombot 8 órában, én meg bolondulok meg 12 órákban ugyanannyiért három szakmával, érettségivel.
Kint a sor mellett kapnék 1100 eurót, ami jelenleg több, mint 400 ezer forint átszámítva, a saját szakmámban meg 2500 eurót(építőipar). Azért 2500 euró nem 200 ezer bruttó, ami 130 ezer nettó. De az árak meg mennek fel, ma voltam a boltban és 800 Ft egy kg kenyér (Kisváros, Lidl). 2000 Ft közel egy doboz cigi, én nem dohányzom, de tudom. Ha vége az árstopnak 900-1000 Ft lesz egy liter benzin, oké nem eszik sokat az autóm, nem Audim van, hanem egy 20 éves olcsó verda, de akkor is. Biztosítàsom B1-ben 25 ezer Ft.
Oké, Németországban is 1,5 euró egy péksütemény, de ott én 2500 eurót keresnék.
Lehet érvelni, hogy: FeL KeLl vEnNi a CSOKOT!!!! De minek??? Az is egy belekényszerítés! Belekényszerítenek a hitelbe. Fogod, felveszed, addig fizeted a hitelt. Oké, ha jön a három gyerek nem kell tovább fizetni, meg egyebek, de addig muszáj élni valamiből, plusz három gyereket nem egymillió felnevelni, és nettó 130-150 ezerből lehetetlen is. Meg persze ott van, hogy mi van ha elvàltok? Mi van ha nem sikerül be időben a harmadik gyerek? Mi van, ha ne adja az ég valaki közben özvegy lesz? Vagy egyáltalán nem is lehet már harmadik gyerek? Rokon járt így. Pont egy pár nappal csúszott ki, azért kellett mindent kamatos kamattal visszafizetnie.
Ezek után már csak ezt kérdezem: Milyen jövő lesz ebben az országban? Nettó 130 ezer fizetés, ötvenezres bankjegy, vármegyék, ispànsàg, 1000 forintos kenyér, 1000 forintos üzemanyag, egymillió forintos használt 20 éves autó, megfizethetetlen ingatlanok, KATA megszűnés, kisvàllalkozók ellehetetlenítése, nulla egészségügy, nulla tanár, nulla oktatás, nulla rendőr, 10 év röghözkötés egyetem után.
Ez jövő? Erre maradjunk itt?
Kedvenc mondatom: "Mit érdekel engem, hogy mennyi az euró??? FORINTBAN kapom a fizetésem, FORINTBAN!!!"
Te jó Ég!!! Na, ettől falra mászok...
Oké, forintban, de értéktelen lesz a pénzünk. Pengővel is annakidején mi történt? Seperték az utcán. Nem én találom ki, nyolcadikos tananyag, ki lehet nyitni a tankönyvet, még kép is van benne róla. Ok, hogy te forintban kapod, forintban vásárolsz, de a kenyér ára lesz jövőre 2000 Ft, a te fizetésed meg még akkor is csak maximum 135 ezer (ha lesz olyan kegyes miniszterelnök urunk emelni megint a minimàlon).
Rezsiről ne is beszéljünk. Most költöztem vidékre, és 10000 forint három havonta csak a szennyvíz, emellé még ivóvizet is kell fizetnem. Panelban kompletten volt fele ennyi.
Ma bementem egy étterembe, 5000 Ft volt EGY kis szelet hús, meg egy félmarék burgonya, 1000 Ft volt egy sima kávé, két cukorral. Nem luxus étteremről beszélünk, hanem egy vidéki kisváros átlagos vendéglőjéről.
Na, ezekért nem jön haza szinte senki, és mindenki inkább kifelé megy. Én is ezt fogom tenni.
En sem tapasztaltam ilyet.
Mindig is volt olyan aki csak azert ment ki hogy penzt gyujtson es utana ment haza mert elerte a celjat, pl tudott maganak hazat/lakast venni.
Az en ismeroseim inkabb kulfoldre akarnak koltozni nem onnan haza.
En is kint elek de csak akkor koltoznek haza ha nyugdijas lennek vagy lenne valami bevetelem innen pl befektetesbol. Azert nem erdemes hazamenni hogy ott folytassam ahol abbahagytam mielott eljottem. Lehet hogy egy hazat tudnek venni ha mindent eladnek, de a munkam ugyan az lenne mint elotte, tehat nem elnek jobban.
Viszont nem is biztos hogy vegleg koltoznek haza. Ahogy az angol mondja, don't burn your bridges. Ez azt jelenti hogy ne hagyj ugy hatra semmit hogy aztan ne tudj visszamenni. Ebben az esetben szamomra azt jelentene hogy ha a hazamat megtudnam tartani, ki lenne fizetve teljesen, a fenntartasat is tudnam fizetni, igy lenne hova visszajonni ha akarok visszajonni, vagy ha az ev egy reszet itt toltenem, mas reszet meg Magyarorszagon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!