Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mennyire volt másabb a mindenn...

Mennyire volt másabb a mindennapi élet és az embereket körülvevő kütyüvilág, technológia a 90-es években illetve a 2000-res évek első felében, mint manapság?

Figyelt kérdés

2001-ben születtem, sajnos nincsenek emlékeim a kétezres évek első feléből.

Kíváncsi vagyok, hogy akkor, illetve a 90-es években hogyan élték meg az emberek a mindennapjaikat. Akkor is jelentős tényezőnek számított a szórakoztatóipar, a technológia, mindenki számítógépezett és telefonozott, mint manapság?

Mennyivel volt másabb akkoriban a társasági, baráti és mindennapi légkör, mint manapság?

2022. jan. 27. 19:43
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
35%
9-es amugy ha tobb emlek jut az embernek az eszebe van hogy egy nagy levegovetellel meseli a jo emlekeket lelkesen. De van hogy ertelmetlen megosztani ezt mert meg ezt sem tisztelik a mai emberek. Mas emlekeit. Es ez a szomoru. Leginkabb mindig a helyesirasra cuppantok ra. Nem hasznaltam vesszot es nem tagoltam a mondatokat blabla sablon. Mert gyorsan irtam es mert mar megfajdult az ujjam ezert nem figyeltem. De lenyegtelen amugy mert nem neked irtam Es azoknak se, akik csak proli mod ezt veszik eszre. Tipikusan az a tipusu ember vagy a gyk-n, aki mindig mindenbe a rosszat latja es mindig mindenbe belekot es nem tiszteli a masikat sem az emlekeit. Amugy meg nem oriztem veled libat. Ugyhogy legyel szives beken hagyni, es nem olvasni amit irtam, ha nem tetszik.
2022. jan. 27. 22:40
 12/16 anonim ***** válasza:
0%

Termeszetesen most sem hasznaltam vesszot de most direkt hogy legyen mibe belekotnod mert ugyse fogod kibirni.

Na jo ejszakat!

2022. jan. 27. 22:42
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Azzal még kiegészíteném, hogy minden korszaknak megvolt a maga szépsége, és varázsa. De pl. a 90-es évekbe, különösen a 90-es évek elején, kevesebb lehetőség volt,pl. tanulmányok terén is. Középiskolai felvételikor is csak egy listáról választhattunk. Mai fejjel látva ezt, mehettem volna közelebb is tanulni, és közlekedés szempontjából is jobb volt az a másik hely. Bejárhattam volna, csak másik megyében volt, gondolom ezért nem volt a listán. Én nem tudtam akkor másik suliról, magyaran nekunk nem volt olyan szabadabb mint manapság. Nekunk a tanár adott listát, hogy milyen iskolák vannak. Kultura megismerése terén is másabb volt, mint most. Ma már csak be kell kapcsolnod a tv-t, vagy a mobilod, vagy a géped és tudsz olvasni különböző kultúráról is, de nem csak filmeseknek már a youtubereknek is köszönhetően láthatóvá válik más ország kultúrája. A videochatnek köszönhetően meg a világ másik feléről is tudsz chatelni. Ezt mi akkor el sem tudtuk volna képzelni.

Régen nagyon nagy örömet adott és egyfajta igen kedvelt hobbiva valt a gyerekek koreben a lutra matricas A4-es fuzet. Izgatottan vártuk mindig a matrica csomagokat, és ha mar volt olyan lutra matricank ragasztva a fuzetbe, akkor a kulturba minden x idonte volt lehetoseg csere napot tartani. Alig vartuk ezt is, hogy mar lathassuk az albumot hianytalanul. Ma már saját lutra matricás fuzetet is tudsz készíteni.

A mai kor embere viszont már bárhol tud egy készséget elsajátítani, és a tanulási lehetőségei is kitárultak.

Régen könyvet vettek az emberek, hogy egy-egy recept titkát megtudják, most már youtube-on is tudsz ételkészítést tanulni és még környezettudatos is vagy.

Régen az embereknek féltve őrzött titkuk volt egy nemzedékről nemzedékre öröklődő finom ételrecept. És a családi ismerősök női tagjai, izgatottan próbálták megtudni, vajon mi van abban az ételben.

Régen mindent maguktól fedeztek fel az emberek, manapság már ha valamit nem tudsz utánanézel, és ez csoda. Ennek kapcsán egyszerűbb saját kreatív ötleteket is kitalálni. A mostani nemzedék technológia terén már beleszületik a készbe. Én nem mostani vagyok, de szerintem nagyon jó dolog a technológia és ennek a korszaknak is meg van a maga csodája.

Régen várnunk kellett egy-egy mese következő részére. Jelen korban már a régi embereknek köszönhetően, akik felvették videóra a kedvenc meséiket, filmjeiket, amit tv-ben adtak, vagy a kulonbozo tv adok archívumának köszönhetően is teljes évadokat tudsz megnézni online.

Régen sorban kellett állni ügyintézéskor, manapság már online is tudsz intézkedni.

Régen boltba kellett menned, ahhoz, hogy kajád legyen, manapság már online is tudsz rendelni.

Régen csodaszámba ment a fekete-fehér képet készítő fényképezőgép, és heteket kellett várni míg előhívták a képeket, manapság már digitális fényképeket készítenek az emberek, és a nagy csoda, hogy a digitális fényképezőgéppel videót is tudsz készíteni, emlékeket tudsz menteni, ugyanígy a mobillal is. Régen ilyen nem volt.

Régen a kamionos, míg nem volt mobil, akkor jelentkezett a családnál, amikor hazaért, maximum cb-n tartották a kapcsolatot a főnökkel. Aztán mikor megjelent a mobil, akkor jelentkezett be mikor határon volt. Manapság már videochatelni is tud a családjával egy kamionos.

Régen pl. engem fülkéből hívott a család, mikor koleszos voltam megbeszélt időben. De a portára kellett battyogni jóval előbb, mert ugye ott az a másiknak pénzbe került, és mire leér az ember a lépcsőn, az már kitudja mennyi forint. Manapság már csak felhívod mobilon, nem kell sehova menned, és online fizeted havonta a számlát, vagy feltoltod ha nem elofizeteses.

Több munka másabb volt, mint most.

A jelen korba születetteknek, nem biztos,hogy olyan élvezetes lenne a 90-es, 80-as évek, de megvolt a varázsa anno, és a mostaninak is.

2022. jan. 28. 12:15
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

Kiegészíteném 3-as válaszom, hogy IBM gépek is voltak. De én olyat csak suliba láttam es az egyik rokonunknal. Nekunk csak Comodore64-ünk volt, színes tv-nk. Bar elotte sokaig fekete-fehér tv-nk volt, es VHS videolelejatszo-felvevo, magno, ami egyben bakelit lemez lejatszo is volt, es walkman.

Mobilunk csak kb. 90-es évek végén. Szoval mi mindig beletanultunk a kütyük használatába meglehetősen gyorsan es nem okozott problémát.

Bar mar elvileg 94-tol kiepitettek mobil hálozatokat.

De nekunk akkor meg csak vezetekes telefonunk volt. Kb. Egy evig fulkezett a csaladom, hogy beszélni tudjunk, mikor koleszos voltam. Utana mar vezetekesen kerestek.

Szoval meroben mas volt a 90-es évek kütyüjei mint most. Akkor nekunk meg a gofri suto a sarki boltban is kulonlegesseg volt. 🙂

2022. jan. 28. 15:44
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Egymáshoz jártunk át játszani, lanozni. Minden más kint az utcán. Mindent élőben kellett csinálni. Max msn meg teló volt, de az sem orrba szájba nyilván. Csomó mindent el kellet kérni kölcsönbe. Olyan sokkal személyesebb kor volt.

Bár én 96 os vagyok, szóval gyerek voltam a 00 -s években.

De azt tudom, hogy amikor elterjedt ez az egész csoda, a bébi meta akkor nagyon kiábrándultam, hogy milyen témák lettek úrrá az embereken, meg megszűnt a személyes kontakt hirtelen.

Ott volt az xfire, face, ts/skype aztán ennyi. Nem kellett személyeskedni már annyira.

Nekem ez nem jött be, aztán beleragadtam kényszerből.

Akkor még ment a tv, nem az, hogy 10-15 éve nincs má bekötve he. Akkor még a discovery olyan élményt nyújtott, hogy beszartunk. Meg amúgy is, lehetett élvezni.

Ma már megértem miért kerüli a jóérzésű ember a tv -t ami be van kötve.

Zenehallgatás a viva -n. Olyan zenéket játszottak, amik ma már legendák, olyan rap, rock stb. zenéket voltak képesek játszani amik már szinte elképzelhetetlenek, volt mondanivaló, értelem stb. Ma már tudjuk, hogy amit esetleg játszanak, azok a hitvány rap -ek, csakis a kormány seggnyalóitól. Régen ez cseppet sem számított. Csak legyen rádióbarát, a többi mehetett, ha volt jó producer.

Abból a szempontból volt jobb ez, hogy a széles körűen kibocsájtott csatornákon elérte mindenki ezeket, ma már csak személyesen tudod te a neten, de a tömegek nem fogják, mert nekik a szart nyomják.

Nem volt ennyire kontrollálva meg irányítva az egész na.

Mi gyerekként pl. nem csak a kis b*zikat tudtuk hallgatni akik kirakatfigurák, hanem nyomtak mindenféle keményebb cuccot is. Olyan utcai, prolibb dalokat is, amin el lehet gondolkozni az egyszerű embernek, nem csak a csajok, fux meg a márkák és a kocsik.

Ja és az egész világ sokkal lassabb volt. Ha volt valami felkapott akármi, az jó sokáig az volt, nem unta meg mindenki 5 nap múlva. Igy a következő felkapott dolog már nem lehetett valami hasonló dolog, hanem valami jobbnak kellett úgymond lennie. Ma már mindegy ez is, pár naponta jönnek a dolgok.

2022. jan. 28. 18:24
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Szerencsére akkor még nem volt mobiltelefon. Az emberek a vonalas telefon bekötésére vártak, aztán 95-97 körül el is kezdték bekötni. És a menőknek volt üzenetrögzítöjük is. :))

Az internet elérés csak ez után vált lehetségesé. De az átlag embernek napi 1-2 oránál többre nem futotta, mert a telefon percdija drága volt. A legfeljebb 33600-as modemek voltak, ami 0.004 Mb/s sávszéleséget jelentett. :)

2022. jan. 29. 05:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!