Szerintetek a cigány megszólítás helytelen?
Egy ideje tolmácsként dolgozom. Nemrég volt egy kisebbségről szóló szöveg (magyar), amit le kellett fordítanom. Ahol roma szót használtak, romát is fordítottam, ahol viszont cigányt, ott értelemszerűen cigányt. Tehát azt fordítom, ami a papíron van, mindig. Na de ez ugye logikus. Erre kijavították mindenhol romára, illetve rám is szóltak (nem rossz értelemben), hogy nem használhatom többet a cigányt, mert negatív hangzása van stb. Csakis a romát használhatom mostantól.
Magyarországon sem szabad használni? Ne értsetek félre, egyszerűen csak nem tudtam erről a dologról. Egyébként kb. n*gerhez hasonlítják a cigányt, emiatt nem lehet/szabad használni. Ennyire pimasz szó lett?
Na ilyen az, mikor a túltolt polkorrektség a munkáját kiválóan végzőket sújtja... :((((
Nekem van pár cigány ismerősöm, kikérik maguknak, ha leromázzák őket. :)
Az ő szemükben a "roma" az ügyeskedő-bűnöző, liberális politikusok által bevédett cigány.
Csak úgy mondom.....
100 tagú cigányzenekar - hallotta valaki is, hogy át akarják keresztelni magukat romazenekarrá...? Ugye nem?
Cigány önkormányzatok...
#2 Köszönöm szépen a válaszodat
Persze, teljesen egyetértek veled. Én így is kicsit rosszul éreztem magam emiatt, azért kérdezek rá. Viszont tényleg csak azt fordítottam (fordíthatom), ami oda volt/van írva. Erre azt mondták ezt a szót már egy ideje nem használjuk, én se tegyem, mert negatív hangzása van, olyan, mintha leszólnánk őket ezzel. Persze megértettem, csak eddig nem tudtam.
Köszönöm szépen a további válaszokat, akkor nem csak én voltam meglepődve.
Nekem is voltak cigány/roma kollégáim Magyarországom, előbbinek nevezték magukat. Annyira furcsa, hogy a külföldiek erőltetnek valamit, amire igazából nincs is szükség (?), sem ok feltétlenül.
Jó pár évvel ez előtt valami híres személy romázott, kikérték maguknak a cigányok hogy ők cigányok. Más esetekben ugyanígy harapnak a cigányozásra. Tehát érdekes...
Cigány nyelv van. Cigány fajták (drótos, oláh, vályogvető stb) is. Cigány kisebbségi önkormányzat is (van ahol mondjuk roma önkormányzat).
Szinte minden hivatalos megnevezésnél a cigány szerepel, nem a roma.. Ha helytelen megszólítás lenne, akkor miért használják hivatalosan is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!