Miben mutatkozik meg, ha valaki feminista? Miket csinál egy feminista?
valamilyen szinten minden nő feminista.. még én is, pedig én fideszes vagyok és hülyét kapok a libsi dolgoktól. nő vagy. akarsz autót vezetni? szavazni , tanulni? na akkor feminista vagy..
femináci az más. az már azt hiszi felsőbb rendű, gyűlöli a férfiakat stb. valahol megérthető mert sok a köcsög pasi de nem egy normális állapot.
Szerintem az igazi feminista megkérdőjelezi azokat a mindennapi normákat, amik nemek szerint determinálják a társadalmi szerepeinket. Nem akarják eltörölni a férfiak és nők közti különbséget, hanem ezeknek a különbségeknek a tudomásul vételével igyekeznek egyenlőségre alapuló világot kialakítani.
Nemcsak a saját nemüket érintő hátrányokra koncentrálnak, hanem kiállnak az egyenlőség mellett olyan ügyekben is, amiben a férfiakat éri diszkrimináció. Például foglalkoztatja őket az ápolói-gondozói munkák-feladatok értékének elismerése, ugyanakkor azt is felismerik, hogy az ilyen túlfeminizált szakmákban is nyitni kellene az érdeklődő férfiak integrálásával (és pl üdvözölni a férfi óvodapedagógusok jelenlétét a pályájukon).
Ezzel összhangban fontos nekik, hogy ne úgy vitassák a másik nem privilégiumait, hogy a sajátjaikhoz ragaszkodnak.
A legfontosabb pedig: tisztelni a választáshoz való jogot. Például nem kell azért harcolni, hogy a nők ne legyenek háztartásbelik. Azért kell harcolni, hogy ne belekényszerüljenek ebbe a helyzetbe. Arra kell figyelmet fordítani, hogy olyan párbeszédek szülessenek a férfi és a nő szerepeiről a gyermeknevelésben, amik nem azért várnak el valakitől valamit, mert nő vagy férfi. Sok férfi például (a külső nyomás miatt) megalázónak érezné, ha ő maradna otthon a gyermeket nevelni, hiába keres a párja sokkal többet, és lenne logikusabb az élethelyzet. Fontos, hogy levetkőzzük a külső nyomást, és ne tartson vissza, mit gondolnak mások (és ezzel előmozdítsuk, hogy a "mások" véleménye is formálódjon) - de ezek a változások nem fognak forradalmi formában megszületni. Beszélni kell róla.
Szívemből szóltál!
Feministának tartom magam, és zavar hogy a férfiak több munka után mehetnek nyugdíjba, valamint az is hogy sok """feminista""" nő lenézi a háztartásbeliket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!