Miért az az általános elképzelés az extrovertáltakról, hogy züllöttebbek és kevésbé intelligensek, mint az introvertáltak?
Lehetséges, hogy csak én futottam bele ilyesmibe. Viszonylag sokszor találkoztam azzal az elképzeléssel, hogy egy introvertált többet gondolkodik, mint egy extrovertált, emiatt okosabb, többet olvas, otthon ül és ezért nincsenek káros szenvedélyei, az extrovertált meg eljárkál, ezért biztos több alkoholt is iszik, pörgős, ismerkedős, ezért felületesebb, kevésbé mélyebb beszélgetéseket folytat, ezért kevésbé elmés stb, nincsenek értelmes hobbijai, mert csak másokkal szórakozgat és hasonlók.
Lehet, hogy csak beleválogattam, de nekem az a tapasztalatom, hogy sok ember elítéli az extrovertáltakat és lenézi őket amiatt, hogy társaságban szeretnek feltöltődni.
De köszi a válaszod, van benne valami. :)
Abszolút extrovertált és abszolút introvertált ember nincs, ez nem vagy-vagy, hanem egy széles skála. Az introvertáltak sem csak otthon kuksolnak, ugyanúgy eljárhatnak (bár általában kevesebbet), viszont őket a szociális élet nem feltölti, hanem lefárasztja.
Én is introvertált vagyok, de régebben simán eljártam hetente legalább egy alkalommal a széles haveri körrel iszogatni, én is csináltam hülyeségeket, vállaltam be dolgokat, viszont nagyon szeretek egyedül is lenni, sőt, sokszor inkább egyedül vagyok a bármilyen kimozdulás helyett.
Szerintem azért, mert a világunk az extrovertáltságot jutalmazza. Ha belegondolsz ezek az extrovertáltsággal azonosított tulajdonságok inkább pozitívak. A médiából is inkább az ömlik, hogy hogyan tud pl. egy introvertált nyitni a világ felé. Nah, és az elég eegyoldalú jutalmazó rendszer reakciójaként kialakulhatott az introvertáltakban ilyen kisebbrendűségű érzédből fakadó téves megítélés az extrovertáltak felé.
Én amúgy introvertált vagyok, de én nem utálom az extrovertáltakat, de már én is én is észrevettem ezt az introvertált ismerőseimen, hogy kicsit (néha nagyon) túlzásba esnek az extrovertáltak megítélésében. Csak ezt találtam oknak.
5-ös írta le
kiegészítve azzal, amikor telibe szociofóbiások vallják magukról, hogy "hát én csak introvertált vagyok"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!