Ha vannak itt cigányok: ti tudok cigány nyelven?
Mennyire tudtok? Használjátok a családban?
20-30 éve még elég gyakran hallottam buszon, villamoson cigányul beszélni, de mintha kezdene eltűnni a nyelv.
Ezek elég szépen beszélnek tünde nyelven:
El fog tűnni, mert nem használják már, esetleg néhány hagyományőrző csoport.
Maradnak a jövevényszavak és kifejezések, a szokásaik, öltözködésük is belesimul(t) a hazaiba.
Gyerekkoromban felénk még járták a házakat a teknővájók, szerszámkovácsok, vályogvetők, tarkamintás fejkendős-vállkendős, sokszoknyás feleségükkel, de már idejét sem tudom mikor láttam ilyesmit csak úgy az utcán.
Amikor lehetőségem van, meghallgatom az MR4 nemzetiségi műsorait. Nem vagyok cigány, csak egyszerűen érdekel a műsor. Ott szoktak cigányul beszélni. A riportalanyok között is akad aki még beszéli, de nem ez a jellemző. A szerkesztő sokszor cigányul beszél. Azért hallgatom a műsorukat, mert mindig bemutatnak egy cigány származású embert és elmondják, küzdelmeiket, milyen előítéletekbe szaladnak bele, ami megerősíti őket abban, hogy ne adják fel, amit elkezdtek. Sok jó kezdeményezésről,sikerekről, összefogásról lehet a műsorukban hallani.
De a nyelvet valóban egyre kevesebben használják.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!