Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Milyen érzés az a női sportoló...

Milyen érzés az a női sportolóknak, hogy nem értékelik őket úgy, mint a férfi sportolókat? Se fizetés, se megbecsülés, se tisztelet, se nagyközönségű meccsek. Akkor miért sportolnak? Mi ad nekik motivációt?

Figyelt kérdés

A legjobban fizetett női sportolók labdába se rúghatnak a legjobban fizetett férfi sportolókkal. Egy 2016-os cikk szerint a Top100 Legjobban fizetett sportoló közül csak egyetlen nő volt, az is csak az 51. helyre volt elég. A női sportolói fizetések messze nincsenek egyvonalban a férfiakéval. Amivel nem is lenne semmi baj, de vannak női sportolók, akik kiemelkedőbbek mondjuk egy sportágban, a 10. vagy 11. legjobb férfi sportolóval simán fel vehetné a versenyt, bír olyan teljesítménnyel, de a fizetésén ez nem látszik meg.

És nem is annyira becsülik meg a női sportolókat. Szexizmus szinte majdnem minden második-harmadik közvetítésen, interjún van, rengetegszer úgy mutattak be női sportolókat, hogy XY felesége, sokszor megjegyzéseket tesznek a kinézetükre, a testalkatukra, nőiességükre, felemlegetik családi állapotukat, és megalázóan mutatják be őket, mégha ezzel valamilyen szinten jót akarnak mondani, balul sül el. Pl.: a Női Cristiano Ronaldo, a Női Federer. De ez fordítva sose történik meg, senki nem mondja Cristiano Ronaldo-ra, hogy ő a Férfi Alex Morgan, stb.

A meccseik se olyanok, mint a férfiak meccsei. Most az EB-n is hatalmas hangulat volt, sose jártam még meccsen, mindig csak a TV-ben néztem, de szerintem hatalmas nagy élmény lehet egy ilyen hangulatú mérkőzésen részt venni (persze vannak hátulütői gondolom, részegek, tömeg, stb.), de a TV-n nagyon jól átjön a hangulat. A női meccseken, viszont nem látom ezt. Alig vannak, általában rosszabb stadionban is játszanak, és nincs meg az az érzés, mint a nagy volumenű meccseken. Nem is nagyon adják a TV-ben, mert nincs annyi nézettsége se a pályán, se a TV-ben.

El nem tudom képzelni, hogy milyen lehet az, amikor 2x annyi munkával fele annyira se mész, feleannyira nem ismernek el és nyolvanadannyi pénzt kapsz, mint egy rosszabb focista. A női sportolóknak mégis mi adhat motivációt? Ha a férfiakra néznek, akkor nem fogja el őket a féltékenység, irigység? Nem szegi kedvüket a tudat, hogy nem ismerik el őket eléggé, emellé megjegyzéseket is tesznek rájuk?

Nekik mi adhat motivációt? Én biztos nem csinálnám, mert akárhányszor a sportoló férfiakra néznék, elfogna a sírógörcs. Hogy én nem érek annyit, mint ők. Hogy én nem tudnám sem tiszteletben, se fizetésben felvenni a versenyt velük. Hogy nem élhetném át azt a hatalmas nagy ovációt, azt az eufórikus állapotot, amit a TV-ben látok. Mert egy nő, egy lány sose fogja megtapasztalni, hogy milyen egy ilyen meccs, csak a lelátón vagy a TV-ben, maximum edzőként. Játékosként sosem.

2021. jún. 30. 14:00
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
21%
De egyáltalán miért kellene ugyanannyit keresnie a női sportolóknak, mint a férfiaknak, ha objektíven nézve a teljesítmény sem ugyanaz, a két nem eltérő testi adottságai miatt. A divatmodellek közül meg a nők keresnek jobban, mert abban meg a nők adottsagai jobbak. Az, hogy szellemi munkaköröoben kevesebbet keresnek a nők, az tényleg nem jogos, de itt most nem erről van szó.
2021. jún. 30. 17:16
 12/12 anonim ***** válasza:
69%
Hozzáteszem még, nem egyetlen példa van. Gyerekkoromban Sopronban többen jártak a női kosárlabda meccsekre, mikor ott két városi csapat is harcolt egymással és a Pécs ellen a magyar bajnoki címért, meg sikereket értek el a nemzetközi tornákon, míg a férfi profi csapat az NB1/A és B között lavírozott, esélye nem volt a 8 közé jutni, az A csoport rájátszásába. De más városokban is zat látom, hogy a női kosárlabda, kézilabda, röplabda is van olAn népszerű, mint a férfi, ha sikeres a csapat. A foci viszont speciális, mert ott sokkal kevesebb a női focista, így sokkal kevesebb potenciális játékosból kerül ki az élsport, a női focit hasonlítani a férfi focihoz olyan, mint ha egy rétegsportot hasonlítanál, pl. az akrobatikus síelést a focihoz.
2021. jún. 30. 17:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!